tips-beste-uit-thuiswerkplek-halen

10 tips om het beste uit je thuiswerkplek te halen

De meesten van ons hebben veel moeten thuis werken of studeren het afgelopen jaar. Dat is niet voor iedereen even makkelijk geweest. Maar wat het gelukkig wél makkelijker maakt is een fijne werk- of studeerplek ergens in huis. Met de volgende tips kun je van jouw extra kamer (of een hoekje in je slaapkamer/woonkamer) de perfecte thuiswerkplek maken die jou helpt om on track te blijven tijdens het werken. Lees je mee?

1. Denk chic

Jouw werkplek moet jouw stijl en persoonlijkheid reflecteren om jou zoveel mogelijk te inspireren. Daarom is het belangrijk dat je buiten de hokjes gaat denken en los gaat met jouw persoonlijke styling. Wees dus niet te bang voor een heftiger behang op de muur of een wat duurder meubel. Des te meer het echt als jouw plekje aanvoelt, des te meer het je aanspoort om je werk nog beter te doen.

Lees ook: ‘Hoe voorkom je rugklachten door het thuiswerken?

2. Zet planten neer

Planten staan niet alleen leuk en geven je werkplek een frisse look, maar geven je ook nog eens een extra boost pure zuurstof. Kies een leuke plant uit die qua formaat en stijl perfect past in jouw werkruimte.

3. Wees creatief

Ook als je als accountant werkt en de hele dag met cijfertjes bezig bent is het belangrijk dat je ruimte je inspireert. Dit kan je gemakkelijk bereiken door wat kunst aan de muur te hangen. Kies een print of foto die bij jou past of jou aanspreekt zodat je geïnspireerd aan de slag kan. Dat kan iets zijn wat te maken heeft met jouw werk of een plek waar je altijd al eens heen had willen gaan zodat je nog harder gaat werken voor je centen. Wees creatief!

4. Leg een kleed neer

Denk je dat kleden alleen goed staan in een woonkamer of naast je bed? Fout! Een kleed geeft iedere ruimte een warm en huiselijk gevoel. Daarom is een kleed perfect voor in een werkruimte: hij doet de kamer wat warmer ogen zodat je sneller naar de ruimte wordt getrokken. Daarbij wordt de akoestiek van de ruimte er ook beter door, wat ook handig kan zijn voor je werk. Werk jij niet in een aparte kamer in huis, maar heb jij jouw werkruimte gecreëerd in de hoek van de woonkamer? Dan kan een klein kleed er ook voor zorgen dat je jouw plekje zo kan afbakenen van de rest van de kamer.

5. Maak het gezellig

Zorg ervoor dat je een gezellige en verwelkomende ruimte creëert zodat jij elke dag met plezier naar je werk gaat (ook al is dat nu aan het einde van de gang). Het is belangrijk dat je er een knusse maar open ruimte van maakt: je wil dat het gezellig aanvoelt, maar het moet ook niet uitnodigen om de hele dag door dutjes te doen. Kies dus ook niet voor een lekkere zitbank, maar eerder voor een comfortabele, functionerende bureaustoel en plaats geen televisie in de ruimte om afleidingen te voorkomen. Om het toch warm en knus te maken zonder de onnodige afleidingen kan je kiezen voor extra planten, kleden of kunst met textuur aan de muur.

6. Creëer een galerij aan je muur

De trend die het al een aantal jaren goed doet is de galerijwand. Deze kun je volledig zelf creëren en personaliseren door printjes en foto’s van verschillende objecten, plekken, quotes, dieren of mensen te verzamelen in verschillende formaten. Speel ook met de texturen in de prints en foto’s en met de texturen van de lijsten. Door alle lijsten hetzelfde formaat of hetzelfde materiaal te houden creëer je eenheid en rust. Maar wil je voor jouw creatieve ruimte een wat speelser effect? Ga dan voor verschillende lijsten van verschillende formaten of hang ze in een boog of speelse opstelling aan je muur. Hang op waar jij gelukkig van wordt!

7. Combineer oud met nieuw

Wees niet bang om wat oude meubels uit andere kamers in je huis weg te plukken voor jouw ideale werkruimte. Door vintage meubels met nieuwe te combineren zorg je ervoor dat jouw ruimte een echte persoonlijke touch krijgt en minder oogt als showroom. Zo kan je bijvoorbeeld een mooi oud kastje omtoveren tot jouw archief of boekenkast en combineren met een mooie nieuwe lamp of spiegel erop. Scheelt ook weer wat geld!

8. Laat het licht binnen

Mensen houden van natuurlijk daglicht. Of je nou een huismus bent of niet, je hebt daglicht nodig om blij en gelukkig door je dag te komen. Daarom is het ook belangrijk om je werkruimte zo licht mogelijk te houden. Natuurlijk is buiten zitten ook een optie als je daar de mogelijkheid voor hebt, maar dat kan zorgen voor nogal wat afleiding. Daarom is een ruimte met veel ramen het meest geschikt voor de ideale werkplek. Word je binnen ook al snel afgeleid doordat je buiten alles en iedereen in de gaten houdt? Kijk dan eens of raamfolie een optie voor jou is: ideaal om het licht binnen te laten en andere afleidingen buiten te houden.

9. Werk met jouw kleuren

Wil je jouw muren een kleurtje geven of ben je op zoek naar een statement item met een toffe kleur voor in jouw werkruimte? Kies dan per se niet voor wat in is op het moment, maar ga voor een kleur die jou persoonlijk inspireert. Of dat nou pimpelpaars of zachtbeige is, kies wat goed voelt voor jou. Hoe meer de ruimte jouw stijl reflecteert, des te liever je tijd in die ruimte doorbrengt.

10. Optimaliseer jouw ruimte

Niet iedereen heeft een enorm kantoor thuis. Sommigen moeten het doen met een kleine kamer die diende als extra kleedkamer, een hoek in de woonkamer of zelfs een kast met openslaande deuren. Maar van elke ruimte is een inspirerende werkplek te maken, zolang je hem maar optimaal benut. Zorg er dus voor dat al jouw werkspullen goed georganiseerd zijn en benut daarbij ook de ruimte boven je directe zicht. Hang wat planken en wandrekken op voor extra opruimmogelijkheden en deel dat kastje net wat anders in om je beperkte ruimte optimaal te benutten. En als je dan toch bezig bent: koop wat leuke organisatiespulletjes zoals een labelmaker om het hele proces nog wat leuker te maken. Now get to work!

Bron: Realsimple.com

Gerelateerde artikelen