selfcare-tips-klein-budget

10 selfcare tips voor een klein budget

Wil jij wel heel graag meer aan selfcare doen, maar heb je niet bepaald een groot budget? Geen probleem! Goed voor jezelf zorgen, tijd voor jezelf nemen en werken aan je algehele gezondheid hoeft helemaal niet duur te zijn. Met deze selfcare tips kan je zelfs met een klein budget uit de voeten, trust us.

1. Scan jezelf

Begin bij het begin: wat heb je precies nodig? Door goed te kijken naar waar je behoefte aan hebt, voorkom je dat je (te) veel geld uitgeeft aan dingen die je niet helpen. Vraag jezelf daarom eerst af of je genoeg water drinkt de laatste tijd, of je genoeg tijd neemt om rustig te eten zonder televisie te kijken en of je genoeg slaap krijgt. Ook is het fijn om je bewust te zijn van de momenten waarop je de tijd neemt om even goed adem te halen. Door deze dingen onder handen te nemen, kan je je al een stuk beter en uitgeruster voelen!

Lees ook: ‘Met déze ademtechniek kun je beter ontspannen

2. Herevalueer oude gewoonten

In plaats van een volledig nieuwe selfcareroutine te ontwikkelen, kun je er ook voor kiezen om je oude te updaten. Misschien doe je nu iets in je routine wat je eigenlijk niet oplevert wat je zou willen en kun je dat makkelijk aanpassen om te zorgen dat dat voortaan wél zo is. Misschien drink je je koffie nu wel snel voor je de deur uitrent of al terwijl je achter je laptop gaat zitten. Probeer dan eens even een paar minuutjes voor jezelf te nemen om, zonder afleiding, je kopje koffie te drinken. Wie weet wat dat voor effect heeft!

3. Wissel boeken uit

Vind je het heerlijk om je even terug te trekken met een goed boek en een lekkere kop thee met een stukje chocolade, maar heb je het budget niet om nieuwe boeken aan te schaffen? Leen dan boeken van de bibliotheek of regel onder je vriendinnen dat jullie boeken met elkaar uitwisselen. Zo kan je zonder kosten alsnog genieten van nieuw leesvoer en even dat momentje voor jezelf pakken.

4. Doe een thuisworkout

Selfcare houdt ook in dat je goed voor je lichaam zorgt, bijvoorbeeld door te sporten. Nu kan een sportabonnement best aan de prijzige kant zijn, maar gelukkig zijn er ook genoeg alternatieven om thuis te bewegen zonder kosten. Ja, het vereist wel wat meer discipline en motivatie, maar het scheelt je toch minstens een paar tientjes per maand. Je kan afwisselen met thuisworkouts (bijvoorbeeld via YouTube) en workouts die je buiten kan doen, zoals fietsen, skeeleren en hardlopen.

5. Ga mediteren

Je hebt ook niet altijd zin om te sporten, dat snappen we best. Gelukkig zijn er ook andere manieren om je hoofd leeg te maken. Mediteren, bijvoorbeeld! Je kan ’s ochtends (of ’s avonds, wat jij prettig vindt) een momentje voor jezelf nemen en ademhalingsoefeningen doen. Je kan dat op je eigen manier doen, bijvoorbeeld met een ontspannen muziekje aan, maar je kan ook een app gebruiken om je op weg te helpen. De meeste apps bieden gratis trials aan, dus probeer ze totdat je er eentje vindt waar jij je goed bij voelt!

6. Stap af van merken

Word je constant aangetrokken tot allerlei selfcare items van bekende, luxe merken? Logisch, want ze zien er vaak prachtig uit! Maar heb je ze echt nodig…? Je kan beter op zoek gaan naar goedkopere opties zodat je niet alleen jezelf goed kan verzorgen, maar je ook binnen je budget kan blijven. Een goedkopere optie zou kunnen zijn dat je een merkproduct kan vinden voor een lagere prijs óf dat je een vergelijkbaar product vindt met een lager prijskaartje. Kijk dus wat voor jou fijner werkt, want uiteindelijk gaat het erom dat jij voor jezelf zorgt op een manier die bij jou past!

7. Pamper jezelf bewust

Supergoed dat je er bewust voor kiest om meer aan selfcare te doen! Dat houdt alleen niet in dat je jezelf iedere dag moet overspoelen met treats aan jezelf, zeker als je portemonnee dat met moeite toelaat. Verwen jezelf daarom bewust: zorg dat je goed eet, drinkt, slaapt en beweegt en pamper jezelf zo nu en dan met een extraatje. Wedden dat jij je daardoor veel beter voelt dan wanneer je jezelf de druk oplegt om daar dagelijks iets mee te doen?

8. Spreek met vriendinnen af

Selfcare houdt ook in dat je jezelf vrije tijd, gezelligheid en steun gunt. Daarom is het altijd een goed idee om met vriendinnen af te spreken als je een oppepper nodig hebt. Selfcare houdt namelijk niet in dat je altijd voor jezelf moet kunnen zorgen, maar ook dat je hulp kan accepteren als je daar behoefte aan hebt. Ga daarom eens met een vriendin wandelen of spreek af om samen te gaan werken. Soms is het genoeg om iemand anders in de buurt te hebben, geloof ons.

9. Bied je hulp aan

Zelf hulp accepteren is een onderdeel van selfcare, maar ook hulp aanbieden kan je een beter gevoel geven. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat vrijwilligerswerk doen en anderen helpen ervoor zorgt dat je je gelukkiger voelt. Het geeft je meer zelfvertrouwen wanneer je een bijdrage kan leveren en iets goeds voor een ander kan doen. Kijk daarom hoe jij kan bijdragen op een manier die bij jou past: laat de hond van je oude buurvrouw, pas op de kinderen van je vriendin of doe boodschappen voor ouderen. Wedden dat het je een goed gevoel geeft?

10. Ga lekker wandelen

Een wandeling maken in de natuur zorgt ervoor dat je vanzelf afremt en de chaos in je hoofd loslaat. Door met intentie te wandelen – stilstaan bij wat je ziet, hoort en ruikt tijdens je wandeling – word je vanzelf rustig. En het kost je helemaal niets! Kies de mooiste plekjes bij jou in de buurt uit en wissel je routes regelmatig met elkaar af. Genieten!

Bron: Realsimple.com

Gerelateerde artikelen