gaslighting en relaties santé magazine liefde en problemen psychologie

Gaslighting? Dít is het en zo herken je de 3 signalen

Gaslighting gebeurt vaak in een vriendschap of in een romantische relatie, maar je kunt het ook bij jezelf doen.

Gaslighting

Je hoort de term steeds vaker: gaslighting. Gaslighting is een vorm van emotionele manipulatie, waarbij de gaslighter verhalen verdraait en gebeurtenissen ontkent. Vaak is het een subtiele vorm van manipulatie die veel voorkomt in romantische relaties. Toch zijn er ook 3 signalen die erop wijzen dat je je eigen geluk saboteert. Vaak vloeit dit gedrag voort uit eerdere negatieve ervaringen met een gaslighter. Je neemt zijn of haar waarheden over en deze vormen nu een onderdeel van jou. Er zijn 3 signalen die laten blijken dat jij je eigen geluksgevoel saboteert.

Lees ook: zo herken je een narcistische vriendin

1. Je geeft jezelf altijd de schuld

Als iemand anders een fout maakt, dan verzin je wel een excuus voor zijn of haar gedrag. Dit geldt niet voor als jijzelf een fout maakt. Op zulke momenten denk je dat er iets fundamenteel mis met je is en straf je jezelf met negatieve woorden en gedachtes.

2. Je vertrouwt je eigen beoordelingsvermogen niet

Je ervaart de meningen van anderen als absolute waarheden. Je vertrouwt niet op je eigen gevoel.

3. Je negeert je eigen gevoelens

Als jij je verdrietig of boos voelt, dan neem je deze gevoelens vaak niet serieus. Je wil niet gezien worden als aansteller en houdt je emoties voor jezelf.

Foto: GettyImages
Bron: Vriendin

Tip van de redactie

Onmogelijke liefdes geeft een completer beeld dan ooit over mensen die verliefd werden op de ‘verkeerde’. Een boek over minnaars, minnaressen, bedriegers en bedrogenen. Zijn deze verhoudingen echt geheim of knijpt de echtgenoot m/v soms een oogje toe? Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Astrid Joosten