afvallen

Eefke viel zonder hulp 44 kilo af: ‘Ik ben een ander mens geworden’

Het is Eefke (37) gelukt om zonder hulp 44 kilo af te vallen. “Pas achteraf besefte ik dat ik er wel degelijk last van had.”

Eefke: “Mijn uiterlijk was nooit zo belangrijk voor me. Niet dat ik er als een slons bij liep, ik had altijd leuke kleren aan. Maar ik doe nu meer aan mijn uiterlijk. Ik draag make-up, heb mijn haar vaker los en lak mijn nagels. Het is nu gewoon leuker om in de spiegel te kijken. Dat geeft me een goed gevoel en dat heb ik heel lang niet gehad. Ik ben 44 kilo afgevallen en dat is best een proces geweest.”

Tig diëten

“Toen ik te zwaar was, deed dat niet zo veel met me. Pas achteraf besefte ik dat ik er wel degelijk last van had. Met traplopen, of met veters strikken bijvoorbeeld: ik kon mijn veters niet strikken als ik door mijn knieën ging. Ik moest er echt voor gaan zitten en mijn voet op mijn knie leggen. Nu vind ik dat bizar, maar ja, je wordt creatief. Wat de trigger was om af te vallen? Mijn overbuurvrouw, haha. Ruim twee jaar geleden zei zij: ‘Je begint wel weer een beetje zwaarder te worden.’ Ik had al tig diëten gedaan en van alles geprobeerd. Dan kwam het er net zo snel weer aan als het eraf ging. Ik was zo boos op haar. Toen ik thuis was, dacht ik: maar ze heeft wel gelijk. Daarna is de knop omgegaan. Ik heb geen dieet gevolgd, ik mocht alles eten van mezelf, ik voerde alleen in een app in wat ik at. Zo ging ik vanzelf bewustere keuzes maken. Het was het begin van de coronaperiode: iedereen kwam kilo’s aan, maar ik raakte ze juist kwijt. Ik had dagelijks twee uur minder reistijd en dan ging ik wandelen. Nadat ik 25 kilo kwijt was, ben ik gaan bootcampen. Als iemand mij vroeger had verteld dat ik ooit zou gaan bootcampen, had ik diegene hard uitgelachen. Sporten was niets voor mij.”

Mildere uitstraling

“Als ik nu naar mezelf in de spiegel kijk, vind ik mezelf mooi. Daar heeft deze fotoshoot aan bijgedragen. Maar het komt ook door mijn gesprekken met een praktijkondersteuner. Ik had als doel om slanker te worden, maar kwam er toen achter dat het dieper zat. Ik ben een ander mens geworden, wat toegankelijker, denk ik. Laatst sprak ik iemand die ik een tijdje niet had gezien. Hij zei: ‘Je strengheid is eraf, je hebt een mildere uitstraling.’ Een vriendin zei het ook mooi: voorheen wilde ik de touwtjes in handen hebben van alles wat er om me heen gebeurde, omdat ik de touwtjes van mijn gewicht niet in handen had. Nu ik dat wel heb, kan ik alles meer laten vieren. Ik ben ook ander werk gaan doen. Ik zat vastgeroest in de financiële sector. Nu ben ik hoofd van een backoffice en geef ik leiding aan een team. Dat vind ik hartstikke leuk. Vorig jaar zijn mijn vriend en ik getrouwd. Voordat ik afviel, had ik nog maat 44. Nu kon ik een bruidsjurk uitzoeken in maatje 38. Ik voelde me heel mooi in mijn jurk.”

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Santé.

De vrouw op de foto is overigens niet Eefke. Dit verhaal is een herpublicatie van Vriendin, het tijdschrift dat binnen dezelfde utigeverij als Santé wordt gemaakt.

Tip van de redactie

De bestseller Afvallen met gezond en vooral lekker eten bevat 8 complete weekmenu’s, 40 heerlijke recepten en een schat aan informatie over afvallen in het algemeen. Volg de weekmenu’s, proef de recepten en ontdek zelf hoe je afvallen en lekker eten perfect met elkaar kunt combineren. Voor meer info klik op onderstaande button.

afvallen
BESTEL HIER

Tekst Vriendin, beeld GettyImages