daten

7 lezeressen over daten na je 40ste: ‘Ik ging met een BN’er’

Weer de datingmarkt bestormen na je veertigste? Klinkt leuk en spannend. Maar het kan een mijnenveld zijn en voor je het weet heb je per ongeluk naar rechts geswipet…

‘Behaarde lichamen? Nee, dank je’

Sandra (41): “Een paar jaar na mijn scheiding wilde ik weer gaan daten. Maar wat voor soort man zocht ik? Ik vond het best lastig om dat na zoveel jaar huwelijk te bedenken. Verder dan lief en betrouwbaar kwam ik niet, en o ja: ik viel niet op kale mannen. Dus toen ik op een datingsite een aantrekkelijke man zag met mooi, halflang haar, was ik meteen verkocht. Hij reed motor, wat ik stoer vond, en hij bleek erg aardig en geïnteresseerd te zijn toen we aan het appen sloegen. Het kon niet beter, vond ik, dus ik wilde wel met hem afspreken. Vriendinnen hadden me verteld dat het beter was om niet meteen op de eerste date te gaan zoenen, en dat wilde ik zelf ook niet. Ook na de tweede date, die erg gezellig was en waarbij we uren in een café hadden zitten kletsen, leek het me fijner om daar nog even mee te wachten. Maar het was zo leuk met hem dat ik daar tijdens de derde date wel zin in had. Hij had me uitgenodigd voor een etentje bij hem thuis. Na het eten belandden we op de bank en begonnen we inderdaad te zoenen. Het was midden in de winter, hij had een trui aan en na een tijdje trok hij die uit. Onder die trui droeg hij een T-shirt met korte mouwen. Daardoor zag ik opeens dat hij zwaar behaarde armen en veel borsthaar had. Het puilde echt helemaal boven zijn T-shirt uit. Dat ik niet op behaarde mannen viel, wist ik niet. Maar nu wel! Ik vond al dat haar ineens zo afstotelijk. Alleen: hoe zeg je dat zonder iemand te kwetsen? Ik wist het even niet meer, en dus besloot ik al verder zoenend na te denken. Tot mijn hand onder zijn T-shirt op zijn rug belandde, en ik daar voelde dat hij ook haar op zijn rug had. Dat was voor mij de druppel. Ik heb hem toen maar eerlijk verteld dat ik niet wist dat hij zo behaard was. Dat ik hem heel aardig vond, maar dat ik daar niet op viel. Ik heb hem bedankt voor de leuke avond en toen wist ik niet hoe snel ik me uit de voeten moest maken. Samen met mijn vriendinnen heb ik nog gegierd van het lachen om die eerste date na mijn scheiding.”

‘Zo makkelijk is Tinder niet voor een starter’

Veronique (53): “Nu weet ik alles over Tinder, maar toen ik net begon, was ik er niet zo handig mee. Tinderen leek me niet zo moeilijk. Je swipete gewoon mannen naar rechts die je leuk vond en de rest naar links, toch? Maar zo soepeltjes ging het me dus niet af. Nadat ik een profiel had aangemaakt – tot dusver ging het nog goed – verscheen op het scherm van mijn telefoon het eerste Tinderprofiel. Een mijlpaal! Die man zag er echt niet onaardig uit, maar was gewoon niet iemand op wie ik zou vallen. Er kwam vast nog iets beters voorbij. Ik swipete hem naar links. Dit kon ik! De man die daarna in beeld verscheen, droeg een shirt met een tekst erop, iets van Kent State University of zo. Ik weet niet wat het is, maar ik hou gewoon niet van shirts met teksten erop. Dus deze man swipete ik ook naar links. Andere mannen vielen voor mij af omdat ze te oud waren, te jong, een bierbuik hadden of te ver weg woonden. Zo ging er een uur voorbij, en ik had nog steeds geen match. Mijn vriendin Sandra, die al wat langer op Tinder zat, moest hard lachen toen ik haar belde en zei: “Help! Ik zit al een uur op Tinder en ik heb nog steeds geen match! Hoe kan het dat niemand mij wil? Zo onaantrekkelijk ben ik toch niet?” Nadat ze was uitgelachen, legde ze uit dat ik nooit een match zou krijgen zolang ik alle mannen naar links zou blijven swipen – en dus afwees. “Pas als je iemand leuk vindt en diegene kijkt op zijn telefoon, én hij vindt jou ook leuk: dán pas heb je een match,” vertelde ze geduldig. Inmiddels is het goed gekomen en heb ik een vriend: ja, inderdaad, toch via Tinder. Maar zo makkelijk als het eerst leek, vond ik Tinder dus niet.”

‘Liever single dan weer daten’

Roos (42): “Met daten ben ik gestopt. Ik heb het een tijdje gedaan, maar ik geloof niet dat ik ervoor in de wieg ben gelegd. Ik kan prima met mannen omgaan, maar als ik met iemand ging afspreken via een datingsite, voelde ik me in zo’n café opeens heel ongemakkelijk worden, alsof er veel vanaf hing of zo. Ik wist ook meestal binnen een paar seconden dat het niets zou worden. Dan vond ik dat ik het niet kon maken om dat meteen te zeggen – en dan moet je nog een uur tegenover iemand zitten. Soms leverde dat lange stiltes op waarin ik koortsachtig zat te zoeken naar een nieuw gespreksonderwerp en zat ik in stilte te bidden dat de tijd sneller ging. Ik heb inmiddels besloten dat ik liever single blijf dan dat ik weer ga daten. Ik hoop dat ik op een gegeven moment spontaan tegen een leuke man aanloop.”

‘Het leek me geinig om met een BN’er op date te gaan’

Tanja (59): “Een jaar geleden had ik na mijn scheiding al een aantal dates gehad, via verschillende datingsites. Sommige dates vond ik gezellig, andere waren minder succesvol en er kwam ook een paar keer een relatie van een aantal maanden uit voort. Opeens zag ik op Tinder iemand wiens gezicht mij bekend voorkwam – van tv. Hilarisch, vond ik, ik had nooit gedacht dat BN’ers zich op Tinder durfden te begeven. Ik woon in Amsterdam, waar veel BN’ers wonen, dus ik ben wel wat gewend. Toch reageerde ik puur uit nieuwsgierigheid, zal ik eerlijk bekennen: het leek me gewoon geinig om met een bekende Nederlander op date te gaan. Eenmaal in het café was het eerst een beetje onwennig om tegen dat bekende hoofd aan te kijken, maar dat gevoel verdween na een tijdje en al snel zaten we heel relaxed te kletsen. We hebben twee keer afgesproken. Het was gezellig, al voelden we allebei geen romantische klik. Maar het was een leuke ervaring, die het nog altijd goed doet op feestjes en verjaardagen.”

‘Grappig dat ik nu een Tinder-helpdesk ben’

Marja (54): “In het begin moest ik erg wennen aan de Tinder-app. Veel mannen hebben meerdere foto’s op hun profiel. Tussen de foto’s kun je heen en weer swipen. Maar voor je het weet, swipe je hun hele profiel mee. Zo heb ik in het begin flink wat mannen de verkeerde kant op geswipet: dan vond ik iemand leuk, maar was zijn profiel opeens verdwenen. Of ik slingerde iemand naar rechts die ik eigenlijk niet zag zitten, en moest ik hem daarover een ongemakkelijk berichtje sturen: dat ik hem per ongeluk naar rechts had geswipet. Dat soort dingen is me een aantal keer overkomen voordat ik doorhad hoe het moest. Mijn vriendinnen moesten hard lachen om mijn gestuntel. Na twee jaar Tinderen met wisselend succes – ik heb nog steeds geen vaste relatie – is een van mijn vriendinnen gescheiden. Zij is nu ook aan het daten en liep tegen precies hetzelfde aan. Ze vroeg laatst of ik haar kon helpen. Best grappig dat ik nu een soort Tinder-helpdesk ben!”

‘Blijkbaar wist hij niet de weg naar een tandenborstel te vinden’

Simone (49): “Mariska kende ik niet zo goed, ze was een vriendin van een vriendin. Maar toen het na een langdurige relatie uit was gegaan en ik me weer op het datingpad wilde begeven, raakte ik met haar in gesprek op een verjaardag. Mariska was al een tijdje aan het daten. Zonder veel succes, vertelde ze, ze had er geen echt vaste relatie aan overgehouden, maar ze had de smeuïgste verhalen over gekke dates, en ook over leuke mensen met wie ze op die manier bevriend was geraakt. ‘Hou me op de hoogte van je vorderingen!’ riep ze me na toen ik die avond naar huis ging. Het jaar daarna kwam ik haar weer tegen, op de verjaardag van dezelfde vriendin. Nu kon ik haar mijn smeuïge verhalen vertellen. Over mannen die vooral veel over zichzelf vertelden, niet echt fris roken en over die ene extraverte horecaondernemer die niet de moeite had genomen om zijn tanden te poetsen voordat hij met mij afsprak op een terras. ‘Wacht even’, zei Mariska, ‘heet hij soms …?’ Wat bleek: Mariska en ik hadden met dezelfde man afgesproken. Allebei waren we niet erg van hem gecharmeerd, blijkbaar wist hij de weg naar de tandenborstel niet zo goed te vinden. Ik hoop maar dat hij iemand heeft gevonden die dat niet erg vindt, óf dat zij een tandenborstel voor hem heeft gekocht…”

‘De vreemdste date was met de man die mij de hele tijd nadeed’

Monique (44): “Of ik grappige verhalen heb over daten? Nou, heb je even? Iedereen kent natuurlijk de verhalen over mannen die foto’s op hun profiel zetten die lichtelijk – of zwaar – verouderd zijn, waar je pas achter komt als je ze ontmoet. Ik heb ook eens een date gehad met een man op zijn foto’s nooit breeduit lachte. Wat ik op dat moment niet echt door had, maar wél toen ik met hem afsprak en hij kleine, korte tanden bleek te hebben met spleetjes ertussen. Voor mij neutraliseerde dat meteen zijn voor de rest best sexy uiterlijk. Dan was er die man die in het echt tien centimeter kleiner bleek te zijn. Misschien is dat voor andere vrouwen geen showstopper, voor mij helaas wel. Maar de vreemdste date had ik met een man die tegenover mij zat in het café en steeds hetzelfde ging zitten als ik. Als ik achterover ging leunen in mijn stoel, mijn ene been over mijn andere sloeg of met mijn handen onder mijn hoofd ging zitten, deed hij dat ook. Dat heet spiegelen, wist ik toevallig, en iedereen doet dat van nature wel een beetje, maar dit was echt opvallend. En raar. Op een gegeven moment vroeg ik hem waarom hij deed. Hij had een boek gelezen over daten waarin stond dat mensen je aardiger vinden als je hun houding nadoet, zei hij. Oke! Het moge duidelijk zijn dat het met deze man niets is geworden. Wel met een andere man overigens: na anderhalf jaar daten was het toch raak. Mijn vriend heeft ook de nodige rare dates gehad, het is echt niet zo dat alleen single mannen een beetje merkwaardig kunnen zijn. Samen kunnen we nog steeds smakelijk lachen om onze dating-avonturen.”

Tekst: Ella Mae Wester/ Vriendin
Foto: Getty Images

Leestip

BESTEL HIER

Tip van de redactie

Garmin smartwatch

Garmin smartwatch
KLIK HIER