Untitled Design (8)

Tips voor je levensverhaal

Volgens psychologen is het goed voor je. En het is nog leuk ook. Maar hoe doe je dat, boeiend schrijven over je eigen leven?

Het opschrijven van je levensverhaal kan een waardevolle en persoonlijke ervaring zijn. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

  1. Begin met reflectie: Neem de tijd om na te denken over belangrijke gebeurtenissen, ervaringen, mensen en plaatsen in je leven. Wat heeft je gevormd tot wie je vandaag bent? Welke momenten waren keerpunten of hoogte- en dieptepunten?
  2. Maak een overzicht: Maak een overzicht van de belangrijkste periodes in je leven, zoals je kindertijd, tienerjaren, jongvolwassenheid, enzovoort. Dit helpt je om je herinneringen te ordenen en een structuur te creëren voor je verhaal.
  3. Schrijf vanuit je eigen perspectief: Je levensverhaal is uniek omdat het jouw persoonlijke ervaringen en perspectief weerspiegelt. Schrijf dus vanuit jouw standpunt en gebruik je eigen stem.
  4. Wees eerlijk en authentiek: Wees niet bang om open en eerlijk te zijn over zowel de positieve als negatieve aspecten van je leven. Eerlijkheid en authenticiteit maken je verhaal krachtiger en kunnen anderen inspireren.
  5. Focus op belangrijke thema’s: Identificeer de belangrijkste thema’s die door je leven lopen, zoals familie, vriendschap, liefde, carrière, persoonlijke groei, uitdagingen en overwinningen. Deze thema’s kunnen helpen om de rode draad in je verhaal te vinden.
  6. Gebruik concrete details: Probeer specifieke details toe te voegen om je verhaal levendig en boeiend te maken. Beschrijf bijvoorbeeld mensen, plaatsen, geuren, geluiden en emoties om je lezers een levendig beeld te geven van je ervaringen.
  7. Wees selectief: Je hoeft niet elk detail van je leven op te nemen. Focus op de momenten en ervaringen die het meest betekenisvol voor je zijn en die het beste bijdragen aan het overbrengen van je boodschap.
  8. Experimenteer met structuur: Je kunt ervoor kiezen om je verhaal chronologisch te vertellen, maar je kunt ook experimenteren met verschillende structuren, zoals flashbacks, thematische hoofdstukken, of een niet-lineaire vertelstijl.
  9. Vraag om feedback: Nadat je je levensverhaal hebt geschreven, vraag dan om feedback van vrienden, familie of schrijfgroepen. Externe perspectieven kunnen je helpen om blinde vlekken te identificeren en je verhaal te verbeteren.
  10. Wees geduldig en geniet ervan: Het opschrijven van je levensverhaal kan emotioneel en uitdagend zijn, maar het kan ook een zeer bevredigende en helende ervaring zijn. Wees geduldig met jezelf en geniet van het proces van zelfreflectie en creatief schrijven.

Tekst Manon Sikkel, Beeld: Getty Images

Lees ook:

Levensvragen en lijstjes

De voordelen van schrijven op papier

Schrijven helpt bij het verwerken van een relatiebreuk

Tip: kies een mooi opschrijfboekje

opschrijfboekje
bestel hier