Placeholder

‘Met de ervaring van mijn eetstoornis help ik nu anderen’

Sportdiëtist Saraï Pannekoek helpt sporters om een betere relatie te krijgen met voeding, en met zichzelf. “Hoe bewuster je bent, hoe duurzamer je keuzes worden. Dat draagt uiteindelijk bij aan een mooiere planeet.”

 

Wat doe je precies als sportdiëtist?

“Ik help sporters verantwoordere en bewustere keuzes te maken die goed zijn voor hun gezondheid en prestaties én voor de planeet. Vleesetende sporters daag ik uit om vaker te kiezen voor vega en ik optimaliseer de ­voeding van sporters die al plantaardig eten. Toch is het een misvatting dat veganistisch eten het duurzaamst is. Het gaat ook om je gezondheid, en je moet een patroon vol kunnen houden.

Ik heb sporters in de ­praktijk gehad die veganistisch aten, maar na een paar maanden moesten stoppen, omdat hun bloedwaarden verslechterden. Een veganistisch dieet is simpelweg niet voor iedereen weggelegd. De topsporters die ik begeleid, willen goed en lekker eten, maar hebben niet altijd tijd om hele maaltijden te koken. De recepten met ­seizoensproducten en andere verantwoorde producten die ik voor ze ontwikkel, zijn in een halfuur klaar.”

Je hebt je gespecialiseerd in eetstoornissen. Waarom?

“Tijdens mijn eigen sportcarrière kreeg ik zelf een eetstoornis. Het kostte me een paar jaar om ervan te herstellen, maar ik gebruik mijn ervaring nu om anderen te helpen. Sporters leggen de lat vaak hoog – vaak beïnvloed door social media, waar hen een irreëel beeld wordt voorgeschoteld: sixpacks en perfect afgetrainde lichamen. Dat kan een voedingsbodem voor eetproblemen zijn.

De afgelopen jaren heb ik gewerkt met zeer anorectische en boulimische cliënten. Ik weet alles over sportvoeding en heb wetenschappelijke kennis, maar ben ook empathisch. Ik versta de taal van de eetstoornis, begrijp hoe iemand zich voelt.”

Wil je weten hoe Saraï’s eetstoornis ontstond? Je leest het in het november-nummer van Santé die nu in de winkel ligt.

Bron: Santé november 2019, Tekst: Belinda Fallaux, Fotografie: Bart Honingh, visagie: Linda Huiberts

Gerelateerde artikelen