Roberta pagineer koken recepten Santen

De leefstijl van… Roberta Pagnier

Dat smaakvol koken niet duur of ingewikkeld hoeft te zijn, bewijst tv-kok en kookboekenschrijfster Roberta Pagnier met haar boek Roberta’s cucina povera, waarin ze een moderne twist geeft aan de Italiaanse ‘armeluiskeuken’. Hierbij twee heerlijke recepten uit haar nieuwe boek.

Roberta Pagnier is tv-kok en kookboekenschrijfster. Al in haar jeugd raakte ze verslingerd aan koken en in het bijzonder aan de Italiaanse keuken. Naast haar studie Europese Studies aan de UvA werkte ze al in de horeca en die liefde groeide. Roberta maakte kookvideo’s voor Het Parool, werkte voor restaurantwebsite Iens.nl en was als tv-kok te zien in Koffietijd, Carlo’s TV Café en bij kookzender 24Kitchen, waarvoor ze onder meer De makkelijke maaltijd maakte. Ze heeft een eigen cateringbedrijf en schreef een paar kookboeken, waaronder Pastabijbel. Onlangs verscheen haar nieuwste boek: Roberta’s cucina povera (Fontaine Uitgevers). Hier twee recepten uit dat boek, speciaal voor lezers van Santé.

recept van Roberta Pagnier
1 1

Minestrone verde met spinaziepesto, van Roberta Pagnier

Diner

Voor 4 personen

Extra nodig: keukenmachine

Ingrediënten

Olijfolie extra vergine 

2 wortels, geschild en in kleine blokjes 

1 ui, fijngesneden 

2 stengels bleekselderij, geschild en in kleine blokjes 

2 tenen knoflook, fijngesneden 

2 takjes rozemarijn, gerist 

1 vastkokende aardappel, geschild en in blokjes 

200 g gedroogde borlottibonen, minimaal 12 uur geweekt 

100 g spinazie 

100 g doperwten, vers of uit de vriezer 

1 kleine courgette, in plakjes

100 g groene asperges, in stukjes gesneden

Parmezaanse kaas of pecorino, geraspt

Bereiding

Verhit in een soeppan een scheutje olijfolie en fruit hierin circa 15 minuten de wortel, ui en bleekselderij op laag vuur. Voeg dan de knoflook en rozemarijn toe en bak nog 2 minuten mee. Giet 1,5 liter water, de aardappels en bonen erbij en laat 1 uur zachtjes koken. Mocht je nog een korstje van een stuk parmezaan in de koelkast hebben liggen, kook dat dan mee voor een fantastische smaak. 

Doe de spinazie en 1/4 van de doperwten met 50 ml water en 50 ml olijfolie in een keukenmachine en pureer glad. Breng op smaak met zout en peper en voeg ook dit toe aan de soep.

Schep nu de courgette, asperges en de rest van de doperwten in de soep en kook nog 5 minuten mee. 

Schep de soep in borden of kommen, besprenkel met wat extra olijfolie en bestrooi met Parmezaanse kaas of pecorino.

kookboek van Roberta Pagnier
Bekijk bij Bol

Farinata – Krokante kikkererwtenpannenkoek

Diner

Voor 4 personen

Extra nodig: bakvorm 28 cm

Ingrediënten

200 g kikkererwtenmeel

5 el olijfolie extra vergine

10 g zout

1 takje rozemarijn, gerist

recept van Roberta Pagnier
2 2

Bereiding

Giet het kikkererwtenmeel in een kom en roer goed door met een garde. Maak een kuil in het midden en giet hier beetje bij beetje, terwijl je roert met de garde, 600 ml water bij. Schep het schuim (van de eiwitten) eraf met een schuimspaan. Als je dit laat zitten, kleurt de farinata te donker in de oven. 

Laat het beslag nu minstens 3 uur op kamertemperatuur staan, terwijl je ieder uur even roert en het schuim eraf schept. Deze rusttijd zorgt ervoor dat de klontjes uit het beslag gaan en het meel het water goed opneemt.

Verwarm de oven voor op 225 °C. Meng de olijfolie, het zout en de rozemarijn door het beslag en roer nogmaals goed door tot alle olie is opgenomen. 

Vet de bakvorm goed in en bekleed met bakpapier. Giet het beslag erin en bak de farinata 15-20 minuten in de voorverwarmde oven tot deze gaar en goudbruin is. 

Schep de farinata voorzichtig uit de bakvorm en je kunt hem direct serveren.

Tekst Santénl, beeld Roberta Pagnier/Fontaine Uitgevers