corona-tijdperk

Trainen in het corona-tijdperk

Santé-journaliste Esmir van Wering wil graag in het corona-tijdperk blijven trainen. Ze was dolblij dat de groepslessen buiten weer zijn begonnen en laat ons zien hoe leuk dat is!

“Toen de lockdown werd aangekondigd, zag ik mezelf dik en depri op de bank zitten. Dat nooit! En dus moest de knop om: deze rasechte groepssporter (en optimist) gaat voor onbepaalde tijd thuissporten. Fast forward: er zijn geen quarantaine kilo’s bijgekomen maar wel meer spierkracht. So far: missie geslaagd!”

Online lessen

“Vanaf het eerste uur volg ik de online lessen van sportcoach Eduard Bekkers op Facebook, bij Health Club Jordaan Live. De gebruikelijke koffie met m’n sportmatties na de les is verruild voor chatten met de andere online thuissporters tijdens de les.

Ook voor de sportdocent verschilt lesgeven in het coronatijdperk nogal met het ‘oude normaal’ in de sportschool. Eduard Bekkers: ‘Nu geef ik veel energie en praat ik tegen een iPad, terwijl er niks terugkomt. Daarom ben ik de communicatie met de deelnemers op het beeldscherm gaan stimuleren: een reactie hoe zwaar ze het vinden, duimpjes, hartjes. Zo krijg je toch een groepsgevoel en groepsdynamiek. Na de les lees ik alle berichten terug. Zo leuk! Dat geeft mij de energie die ik tijdens het live streaming lesgeven mis.’

Een pluspunt van thuissporten is dat ik in dezelfde tijd die ik in de sportschool kwijt ben aan 1 lesuur ik nu 2 uur kan thuissporten. Laptop dicht, douchen en door.”

Lichtpuntje van de dag

Eduard Bekkers: ‘Door het online lesgeven, kan ik mijn deelnemers van vier verschillende sportscholen tegelijk trainen. Maar ook mensen van ándere gyms doen mee. Zelfs uit België, Noorwegen en Spanje! De waardering is ongelofelijk! Mensen die zeggen dat ik hun lichtpuntje van de dag was. Of dat ze even hebben kunnen lachen en alle narigheid konden vergeten. Dat ik ze door deze periode heen help. Geweldig toch?!’

Let’s go outside

“Inmiddels mogen we weer buiten sporten en gaan de sportscholen per 1 juli open. Het online sportplatform Fresh Fitness maakt hier echt een feestje van door hun trainingen op A-locaties aan te bieden, zoals op de Amsterdam toren. Daar wil ik bij zijn!

Als ik op het pondje sta en over Het IJ uitkijk, ben ik best een beetje zenuwachtig. Niet alleen om na wéken eindelijk weer oud vertrouwd in groepsverband te trainen. Maar ook omdat ik voor het eerst mijn nieuwe chat-vrienden van andere sportscholen ga ontmoeten. Het voelt als een reünie, terwijl ik ze nog nooit in real life heb gezien. Nóg een winst van thuissporten.

Met een groep van 30 man staan we op de Amsterdam toren. Iedereen heeft z’n eigen dumbells, waterflessen, handdoek en matje meegebracht. Ik herken mijn online-vrienden van hun profielfoto. De sfeer zit er meteen goed in, alsof we al jaren samen trainen. De zon schijnt (oeps, vergeten in te smeren!) en het uitzicht is Instagram-proof. Sporten in groepsverband vond ik altijd al leuk, maar ik waardeer het nu des te meer. Ook Eduard Bekkers kan niet wachten tot de sportscholen weer opengaan. ‘Er gaat niets boven de dynamiek van een live groepsles, maar al die leuke en lieve berichten van de deelnemers ga ik zeker missen, haha’, aldus Bekkers.”

Spinningles

“In m’n enthousiasme geef ik me ook op voor een spinningles bij Spa Zuiver. Als ik aankom, staan er zeker 45 spinningfietsen rond een zwembad opgesteld. Met opzwepende muziek en de volle zon (ingesmeerd, check!) is het net of ik in het hipste resort van Ibiza ben. Nog voordat de les begint, raast de endorfine door m’n lijf. Héérlijk!

Eduard Bekkers: ‘Voor sportscholen zullen er vanaf juli dingen gaan veranderen. Groepslessen met hoge intensiteit, zoals Spinning en PowerPump, zullen online aangeboden blijven worden, omdat de capaciteit van de meeste sportzalen beperkt is. Voor dit soort lessen wordt het online lesgeven zoals we het nu doen het nieuwe normaal.'”

Video: sporten in het corona-tijdperk

Gerelateerde artikelen