Hardlopenschaduw 2100x1440

Wat is mindful sporten?

Bij mindful sporten zet je je mind in om bewuster te trainen. Waardoor óók je sportprestaties verbeteren.

 

Mindful sporten

Door mindful te sporten verbeter je je sportprestaties, omdat je meer in de flow van het moment zit en daardoor minder wordt afgeleid door allerlei gedachten en emoties. Dit helpt om je mentale uithoudingsvermogen te verbeteren. Je wordt dus niet alleen fysiek, maar ook mentaal sterker. Het kan ervoor zorgen dat je je tijdens het sporten niet altijd blind – staart op prestaties, maar ook oog hebt voor de omgeving en je ademhaling. Mindful sporten maakt alleen je hoofd leeg en niet je lichaam. Je voelt je na je work-out dus juist opgeladen en relaxed.

Visualiseren

Mindful sporten wordt vaak gecombineerd met visualisaties van het behalen van je sportdoel. Ook in de topsport zie je dat steeds vaker. Meervoudig wereldkampioen en Olympisch kampioen schaatser Kjeld Nuis past deze techniek toe: “Voor elke wedstrijd rijd ik de race in gedachten een aantal keer, in de meest ideale situatie en met het beste resultaat. Doordat ik alleen daarmee bezig ben, krijg ik een hyperfocus op mijn lichaam en op de wedstrijd. Dit visualiseren is voor mij een must tijdens elke voorbereiding, training en wedstrijd.”

Ademen

Afhankelijk van je sport, kun je je ademhaling aanpassen zodat je fysiek en mentaal in controle blijft. Het beste adem je tijdens de inspanning uit en tijdens de ontspanning in. Doe je krachttraining, dan betekent dat dat je bij het tillen van het gewicht uitademt. Bij hardlopen en andere duursporten kun je ervoor kiezen om 4 stappen in te ademen door je neus en zes uit door je mond. Het aantal ademhalingen maakt niet veel uit, als je maar langer uit- dan inademt. Op deze manier zakt je hartslag en kan zuurstof zich makkelijker door je lichaam verplaatsen. Je raakt makkelijker in een flow.

Daarnaast is je adem een anker om in het hier en nu te blijven. Hoewel sporten ontspannend werkt, kunnen ook tijdens intensief bewegen gedachten door je hoofd spoken. Als je iets níet wilt is het mentale stress, terwijl je al aan het zweten bent. Wanneer je afgeleid raakt door gedachten, kun je uit je hoofd komen door steeds de focus weer op je adem leggen.

Tip van de redactie

Teufel Airy Sports Draadloze in-ear bluetooth sport oordopjes
Teufel Ad
Bestel hier