eiwitten

Waarom je echt eens een eiwitdieet moet proberen

Een eiwitdieet, ook wel een proteïnedieet genoemd, is een dieet waarbij je de eiwitten in je voeding verhoogd. In de eiwitrijke voeding die je binnenkrijgt zitten naar verhouding weinig koolhydraten, maar wel genoeg gezonde vetten. Dit zorgt voor de juiste balans.

Waarom werkt een eiwitdieet zo goed?

Hoe komt het dat een eiwitdieet zo goed werkt om gezonder te leven? Je lichaam moet wennen aan je nieuwe voedingspatroon. In plaats van koolhydraten eten schakel je over naar veel eiwitten. Dit is een andere energiebron, waardoor je lichaam tijdelijk meer calorieën verband. Daarbij zorgt veel eiwitten er voor dat je eetlust minder wordt.

Voordelen van een eiwitdieet

Het eiwitdieet heeft veel voordelen. Het is een natuurlijke manier van eten en je zult merken dat je er snel aan kunt wennen. De voordelen van een eiwitdieet zijn:

1.      Een stabiele bloedsuikerspiegel: je zal geen last hebben van schommelingen in de bloedsuiker. Dit komt omdat je minder koolhydraten eet. Je hebt minder last van trek in zoet, eetbuien of een suikerdip.

2.      Stilt de lekkere trek: iedereen ervaart wel eens trek in iets zoets of hartigs en die wordt met eiwitten verminderd.

3.      Verhoogt de stofwisseling: je stofwisseling gaat in de eerste weken omhoog. Hierdoor schakelt je lichaam over op de verbranding van koolhydraten naar eiwitten.

4.      Nauwelijks spiermassa verlies: bij bepaalde diëten heeft je lichaam een gebrek aan energie en kan je lichaam overgaan tot verbranding van spiermassa. Dit gebeurt bij eiwitdieet veel minder, mits je voldoende proteïne inneemt.

5.      Op gewicht blijven: het eiwitdieet is ook gemakkelijk te volgen om op gewicht te blijven.

6.      Kan darmklachten verhelpen: mensen die darmklachten hebben kunnen door het volgen van het eiwitdieet een vermindering voelen. Deze mensen zijn namelijk gevoelig voor koolhydraten en deze worden tijdens dit dieet verminderd. Eiwitten zijn veel makkelijker te verteren.

In welke producten zitten veel eiwitten?

GroentenZuivelVlees, vis en eierenGranen, rijst en noten
BroccoliHüttenkäseBiefstukCashewnoten
AvocadoKaas 30+EendenborstfiletHavermout
SpinazieKwarkGarnalenPistache noten
AspergesMozzarellaKalkoenfiletZilverliesrijst
AndijvieKarnemelkZalmQuinoa

Groente en eiwitdieet

Tijdens het eiwitdieet is het belangrijk om groenten te blijven eten. Hiermee houd je de zuurgraad van je lichaam op het juiste niveau. Doordat je meer eiwitten gaat eten zal het zuurgraad gaan stijgen. Eiwitten werken namelijk verzurend. Groente brengt dit weer balans in. Het laat de zuurgraad weer dalen. Dit is niet geheel onbelangrijk om mee te nemen in je voedingsschema!

– Dit artikel is een partnerbijdrage van Proday.nl

Gerelateerde artikelen