Balade Copyright Florian Bouvet Fournier 2021

Voor op je bucketlist: wandelen in Zwitserland  

Dat wandelen gezond is, hoeven we jou niet te vertellen. Wél dat je dat echt eens moet doen in Zwitserland. En nee, je hoeft er niet per se een hardcore hiker voor te zijn. Ook voor beginners zijn er prachtige routes. Dus op naar die frisse berglucht!

In samenwerking met Zwitserland Toerisme

Van alpenweiden, bergtoppen en gletsjers tot meren, bossen en watervallen. De natuur in Zwitserland is adembenemend mooi. Zeker in het kanton Wallis, dat in het zuiden ligt en grenst aan Frankrijk en Italië. Je vindt er talloze imposante bergtoppen, waarvan de Matterhorn (4.478 m) met zijn iconische piramidevorm en steile rotsen de meeste bekende is. Echt een must see, maar er is natuurlijk veel meer.

Wandelparadijs

Met maar liefst 8.000 kilometer aan gemarkeerde wandelroutes is Wallis/Valais een wandelparadijs voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars. De routes voeren door de prachtige natuur met de mooiste vergezichten. Een aantal tips voor prachtige tochten:

Stockalperweg

Een absolute aanrader is de Stockalperweg, een middeleeuws muilezelpad dat in de zeventiende eeuw verhard is door Kasper Stockalper. Deze eeuwenoude handelsroute in de prachtige vakantieregio Brig Simplon voert je in drie bergetappes van Brig over de Simplonpass naar Gondo. Je wandelt door diepe kloven, uitgestrekte lariksbossen en veenlandschappen en over historische wegen uit drie tijdperken. Echt een beleving. Tip: boek deze wandelroute als arrangement met overnachting en gratis bagagevervoer. 

Input 1.1
Brig Simplon – Pascal Gertschen

Gletsjer van Saas-Fee

Een herinnering voor het leven: een wandeling over de indrukwekkende gletsjer van Saas-Fee. Met de juiste uitrusting (denk aan goede wandelschoenen, skistokken een klimgordel, warme kleding, etc.) klim je onder begeleiding van een berggids omhoog naar het gletsjerplateau. Eenmaal boven heb je een geweldig panorama over de bergen en het dal. De tocht duurt drie tot vier uur. 

Meet the sheep

Wandelen en schaapjes kijken? Dat kan vlakbij het bergdorp Zermatt met de Meet the sheep guided walk. In dit gebied grazen namelijk de beroemde zwartneusschapen met hun spiraalvormige hoorns en witte wollige vacht. Om de schapen niet te missen, dragen die een halsband met GPS. Zo kun je ze altijd lokaliseren. Tussen de treinstations Gornergrat en Riffelberg vind je ook een themapad en kom je alles te weten over dit bijzondere schaap. Vanaf hier heb je ook een prachtig uitzicht op de Matterhorn.

Input3.1
Zwartneusschapen – Gornergrat Bahn

Happen en stappen

In Wallis kom je veel bissen tegen. Dit zijn irrigratiekanalen die aangelegd zijn in de bergen om water naar de alpenweiden te transporteren. Een mooie route om deze geultjes te bewonderen, is tijdens een gastronomische wandeling tussen Veysonnaz en Nendaz. Je wandelt via een makkelijke route naar het gehucht Planchouet, waar je tijdens een driegangenlunch geniet van lokale specialiteiten. Daarna vervolg je je tocht naar Nendaz, boven het prachtige Rhônedal.

Input4.1
Gourmet walk – Etienne Bornet

Meer wandelroutes?

Gaat je berghart al sneller kloppen van al deze routes? Nog veel meer activiteiten en informatie vind je op de website van Wallis.

Credits hoofdbeeld: Etienne Bornet