Veerle Goossens 1000x1440

Veerle Goossens: ‘Een uurtje lezen vind ik niet meer zonde van mijn tijd’

Het hele leven van Veerle Goossens (26) staat in het teken van fietsen. Ze doet op hoog niveau aan veldrijden, runt een webshop met racefietskleding én is samen met een professionele renner. “Ik wil de top bereiken, maar ook genieten van de weg ernaartoe.”

Waar komt jouw fietspassie vandaan?

“Ik was elf toen mijn broer van mijn ouders op zoek moest naar een andere sport, omdat hij wilde stoppen met voetballen. Mijn vader stelde voor om een kijkje te nemen bij de wielervereniging, en ik wilde mee. Niet omdat ik erop wilde, ik had al activiteiten genoeg: judo, tennis, scouting. Ik wilde gewoon altijd overal mee naartoe, dus ook naar de wielerbaan. Mijn broer is uiteindelijk nooit gaan wielrennen, maar ik was meteen verkocht. Het is een uitdagende, fysieke sport waar je echt moe van wordt. Er zit spanning en sensatie in. Dat wilde ik ook.”
 

Was je een stoer kind?

“Ja, dat denk ik wel. Ik was geen meisje-meisje dat rustig in een hoek zat te spelen, maar een druk, spontaan en nieuwsgierig kind dat overal voor te porren was. Het is een rode draad in mijn leven dat ik veel dingen snel leuk vind, wat dan niet meer overgaat. Daarom doe ik ook altijd heel veel naast elkaar: professioneel wielrennen, een studie volgen, modellenwerk, een fietswebshop opzetten voor vrouwen.”

Hoe kwam je ineens terecht in de kledingbranche?

“Tijdens mijn opleiding commerciële sporteconomie leerde ik veel over marketing. Thuis ging het regelmatig over wat een gat in de markt kon zijn, wat mij op het idee van wielrenkleding voor vrouwen bracht. In die tijd ontdekten steeds meer vrouwen hoe gaaf de wielrensport is, maar er was vooral wielrenkleding te koop voor mannen. Ik heb van jongs af aan veel expertise opgebouwd, dus ik denk te weten wat vrouwen op dat gebied willen. Daarom heb ik Vcycling opgezet, een webshop waar fietsende dames centraal staan.”
 

“Ik heb maar één lijf, daar wil ik het maximale uit halen”

En dan doe je óók nog modellenwerk…

“Het is grappig, want voor mij voelt dat niet als werk. Het kwam toevallig op mijn pad toen een fietsmerk vroeg of ik op de foto wilde met hun spullen. Ik denk dat ik het enige model ben van 1,62 meter, haha! Tegelijk is het wel iets wat ik vaker zou willen doen. Vaak zijn de opdrachtgevers aanwezig op de set, dus je komt veel toffe mensen tegen. De sfeer is altijd goed en het geeft een kick jezelf voorbij te zien komen op sites en in bladen.”

Heb je nog nog wel tijd om te fietsen?

“Fietsen staat op één, maar soms wringt dat een beetje. Voor Vcycling heb ik bijvoorbeeld veel ideeën, maar ik heb niet de tijd om ze uit te werken. Zo gaat dat vaak. Ik zie overal kansen, alleen kan ik er niet mee aan de slag. Dat vind ik denk ik ’t moeilijkst aan topsport, dat je niet álles kunt doen. Naast Vcycling ben ik mede-eigenaar van het custom fietskledingmerk Bodhi Cycling. Dat wordt steeds succesvoller, maar ik kies er bewust voor om er even geen prioriteit aan te geven. De focus ligt op veldrijden.”

Kick je op winnen of gaat het daar niet per se om?

“Winnen is waarvoor ik alles doe. Dat is altijd al zo geweest. Of het nu gaat om een potje kaarten of een spelletje Risk, ik maak er een serieus ding van. Met judo en tennis won ik niet vaak genoeg, waardoor de aandacht wat wegebde. Dat heb ik op andere vlakken ook. Als wegwielrenner heb ik aan alle belangrijke wedstrijden meegedaan, maar ik merkte dat ik niet echt verder kwam. Sinds drie jaar richt ik me volledig op veldrijden, omdat ik mijn kansen om bij de top te komen daar hoger inschat. Ik wil ergens de beste in worden en anders ga ik iets nieuws doen.”

Wat brengt je sport jou?

“Fietsen staat voor mij gelijk aan vrijheid. Je komt op eigen kracht op zo veel plekken, ontmoet allerlei mooie mensen. Tijdens de trainingen leer je jezelf goed kennen, omdat je moet leren omgaan met teleurstellingen. Het is een mentaal spel, en ook technisch. Als je je lichaam op de juiste manier inzet, merk je meteen het effect. Ik haal er veel voldoening uit dat ik mijn lichaam met ­fietsen enorm kan ontwikkelen.”

Ben je zuinig op je lichaam?

“Ja. Ik heb maar één lijf, waar ik ’t maximale uit wil halen. Een gezonde lifestyle staat dus voorop. Daar horen snoep en snacks niet bij. Ik eet weleens chips, maar zeker niet elke week. Zelfs niet elke maand, denk ik. Ik let erop dat ik elke dag de juiste voedings­stoffen binnenkrijg. Met de jaren heb ik me daarin verdiept, waardoor ik me er steeds bewuster van ben geworden wat voeding met je doet. Als je weet dat je beter presteert als je goed eet, wordt het makkelijker de juiste keuzes te maken. Je maakt mij blijer met een kom havermout dan met een zak M&M’s.”

“Ik heb maar één lijf, daar wil ik het 
maximale uit halen”

Hoe is de balans tussen je werk en privéleven bij jou?

“Ik sport zes dagen per week, soms twee keer per dag. Voornamelijk fietstraining op de wielrenfiets of in de bossen. In een ­normale week fiets ik in totaal ongeveer twaalf tot vijftien uur. Daarnaast loop ik één, maximaal twee keer per week zo’n drie kwartier hard, waarbij ik rennen afwissel met wandelen. Twee keer per week ga ik naar de sportschool om te fitnessen en in de zomer doe ik regelmatig aan bootcamp. Zo’n drie keer per week ben ik een halfuurtje bezig met stretchen en core-oefeningen. En ik wandel ongeveer twee keer per week een stuk samen met mijn moeder.” 

Sportregime

“Het is voor mij best lastig om de balans te vinden, zeker omdat ik mezelf ook nog tien uur per week verhuur als marketeer. Dat moet wel, anders kan ik niet rondkomen. Maar de combinatie van topsport en een baan is niet ideaal. Om meer rust te krijgen in mijn leven, laat ik me sinds kort mentaal begeleiden door een coach die vroeger zelf ook topsporter was. Zij geeft me inzichten om maximaal te kunnen presteren op de fiets, een leuk mens te zijn voor mijn ­omgeving én mijn sponsoren en dergelijke tevreden te houden.”
Wat is het belangrijkste wat je van je coach hebt geleerd?
“Het mooiste wat ze me tot nu toe heeft gegeven, is dat ze me echt laat voelen. Dat klinkt zweverig, maar het komt erop neer dat je steeds concreet aan jezelf vraagt of dat wat je gaat doen, bijdraagt aan je doel. In mijn geval: maakt dit mij een betere veldrijder of niet? Daardoor kan ik makkelijker nee zeggen en beter prioriteiten stellen, iets waar ik voorheen veel moeite mee had. Een uurtje een boek lezen op de bank vond ik ­bijvoorbeeld zonde van mijn tijd. Nu denk ik: het is goed voor mijn sport, dus dit moet ik juist doen.”

Wie is Veerle?

Veerle Goossens is een ondernemende topsporter die veel van haar tijd doorbrengt op de fiets. Ze wordt het vrolijkst van cyclocross, ook wel bekend als veldrijden. Maar ze stapt ook geregeld op de racefiets. Naast het rijden van wedstrijden en veel trainen is ze mede-eigenaar van Bodhi Cycling en eigenaar van Vcycling. Haar vriend Jeroen fietst ook op hoog niveau. Veerle woont bij haar ouders in Bakel. Haar broer en zus hebben ook beiden een eigen onderneming.

Tekst Fleur Baxmeier / Fotografie Bart Honingh / Visagie Linda Huiberts

Tip van de redactie

Theragun Prime massageapparaat
Theragunpro
Bestel hier