fitter-slanker-zomer

Slanker en fitter ZONDER crashdieet

Crashdiëten zijn nergens goed voor. Santé geeft je drie tips hoe je fit en stralend en slank wordt zonder crashdieet hoeft.

Schaam jij je ook voor je paar kilo’s te veel na de feestdagen? Veel mensen beginnen met een crashdieet. Heel weinig eten om er toch een paar kilo af te krijgen. Niet doen! Je verliest misschien wat kilo’s. Dit zijn echter kilo’s die er meteen weer aanzitten zodra je normaal gaat eten. Vaak komen er zelfs nog meer kilo’s bij omdat je je lichaam in starvation mode of verhongeringsmodus zet door te crashen. Doordat je lichaam veel te weinig energie binnenkrijgt, komt je lichaam in een toestand waarin het vet vasthoudt en gewichtsverlies tegengaat om je te beschermen voor uithongering.

Wat kan je WEL doen? Hier drie tips.

1. Stop met jezelf te schamen

Schaamte is slopend voor je mindset. Schaamte verlaagt je energie en zorgt voor negativiteit. Dat gaat je zeker niet brengen waar je wilt zijn. Begin dus met jezelf te accepteren. Met jezelf waardevol te vinden zoals je bent. Of je nu te zwaar bent of niet. Je hoeft geen killerbody te hebben. Focus op de dingen die je mooi vindt aan jezelf. Kijk ook naar je karaktereigenschappen en benoem deze voor de spiegel.

Dit wil niet zeggen dat je niks wilt of hoeft te veranderen. Tenslotte wil iedereen een gezond en fit lichaam. Dat is ook belangrijk. Gezond zijn en energie hebben om dit drukke leven aan te kunnen en daardoor meer van het leven te kunnen genieten.
Blijvende verandering ga je echter alleen bereiken door zelfacceptatie en zelfliefde. Als je blij bent met jezelf, als je van jezelf houdt, is het makkelijker om een gezonde leefstijl te implementeren in je leven. Omdat het uitgangspunt anders is: Ik ga trainen en gezond eten omdat… ik mezelf er niet goed uit vindt zien OF ik ga trainen en gezond eten omdat ik het waard ben. 

Voel je het verschil? Bij de laatste optie zal je veel makkelijker de juiste keuzes maken.

Ga dus met je mindset aan de slag. Vervolgens ga je een doel stellen. Bijvoorbeeld ‘ik wil 4 kilo afvallen en meer spieren krijgen’. Bedenk voor jezelf waarom je dit wilt. En stel jezelf die vraag meerdere keren. Dan kom je bij de diepste motivatie en dat gaat jou helpen om te starten EN vol te houden.

2. Voed je lichaam

Ons lichaam bestaat uit triljoenen cellen die de juiste voeding nodig hebben om optimaal te functioneren. Zorg dus dat je voldoende koolhydraten, eiwitten en goede vetten binnenkrijgt. Eet dus gevarieerd. Daarnaast helpen de volgende richtlijnen je al een eind op weg: 

– Niet meer dan 4-5 eetmomenten per dag 
– Eet bij elke maaltijd iets rauws (fruit/rauwkost)
– Zorg dat tijdens de lunch en het diner de helft van je bord uit groente bestaat
– Eet minimaal 2x per week je maaltijden binnen 8-12 uur (bv tussen 10 en 18 uur)
– Eet een aantal dagen per week geen dierlijke producten 
– Eet geen suiker
– Eet zo min mogelijk fabrieksmatig bewerkte producten 
– Drink liever geen alcohol
– Drink max. 4 koppen koffie per dag (liefst zwart of met plantaardige melk)
– Eet of drink minder zuivel (of plantaardige)
– Eet zoveel mogelijk rauwe, gewokte of kort gekookte groenten
– Kauw je eten goed en neem de tijd om te eten

Door deze richtlijnen toe te passen zal je al snel resultaat zien. Zonder dat je calorieën telt of jezelf aan het uithongeren bent.

3. Ga TRAINEN

Er is een verschil tussen bewegen en trainen. En dan is er ook nog een verschil tussen trainen en trainen.

Veel vrouwen denken nog dat een uur op de crosstrainer of een uur hardlopen op hetzelfde tempo effectief is omdat je dan wel 700 kcal in een uur verbrandt. Dit is echter helemaal niet effectief. Voor vrouwen is langer dan een uur trainen sowieso niet verstandig. Na 45 minuten stijgt namelijk je cortisollevel. Dat is het stresshormoon en zorgt ervoor dat je (buik)vet vasthoudt. Daarnaast ga je spieren afbreken. Terwijl spieren zorgen voor een hogere stofwisseling en hogere vetverbranding.

De wetenschap onderschrijft dat kort trainen op een hoge intensiteit het meest effectief is. Daarbij is krachttraining, juist voor vrouwen, enorm belangrijk. High intensity training en krachttraining zorgen voor een betere hormoonbalans, voor een hogere vetverbranding en uiteindelijk voor een sterk, mooi gevormd lichaam.

Zorg dus dat je die spieren gaat trainen en de hartslag in intervallen omhoog brengt. Dit kan ook tijdens een hardloopsessie of op de crosstrainer. Zorg dat je niet op 1 tempo traint, maar maak er een intervaltraining van. Bijvoorbeeld 20 seconden sprinten, 10 seconden normaal tempo enz. Dan heb je aan 20/30 minuten genoeg en is het effect vele malen groter.

Andere trainingen waar je aan kan denken: een HIIT workout, krachtoefeningen zoals lunge, squat, push ups met of zonder gewichten of een combat workout zoals Studio Punch & Kick. Begin vandaag nog met trainen.

BESTEL HIER

Gerelateerde artikelen