Stretchoefeningen

Waarom je vaker stretchoefeningen moet doen

Stretchoefeningen zijn niet alleen goed voor je spieren, maar heeft nog een ander bijkomend voordelig effect op je gezondheid!

Mensen die last hebben van hypertensie of een hoge bloeddruk krijgen vaak het advies om te gaan wandelen, maar uit nieuw onderzoek, dat is gepubliceerd in de Journal of Physical Activity and Health, blijkt dat stretchoefeningen meer effect hebben.

Stretchen

“Iedereen denkt dat stretchen alleen goed is voor je spieren”, zegt professor Phl Chilibeck een van de onderzoekers. “Maar als je je spieren stretcht dan stretch je ook je bloedvaten die je spieren voeden, inclusief je slagaders.”

Volgens de professor kunnen stretchoefeningen de stijfheid in je slagaders verminderen, waardoor je bloedtoevoer verbetert, omdat je bloedvaten minder nauw worden. Hierdoor kan je bloeddruk omlaaggaan.

Onderzoek

Voor het onderzoek werden er twee groepen met een hoge bloeddruk met elkaar vergeleken. De ene groep ging elke dag wandelen, de andere groep elke dag stretchen. Het bleek dat de groep die elke dag ging stretchen uiteindelijk een lagere bloeddruk had dan de wandelgroep. Ook daar was de bloeddruk gedaald, maar minder dan bij de stretch-groep. Wel was bij de wandelgroep de omvang van buik minder dan de stretchgroep.

Dit suggereert dat beide activiteiten een positieve invloed hebben op de algehele gezondheid.

Positief effect gezondheid

Chilibeck: “Ik wil niet dat mensen, vanwege ons onderzoek, gaan denken datje geen aerobic-achtige activiteit moet doen. Dingen als wandelen, fietsen, skiën… ze hebben allemaal een positief effect op je vet- en cholesterolgehalte en je bloedsuiker.”

Beeld: GettyImages, Bron: Mindbodygreen.com

Tip van de redactie

Gerelateerde artikelen