hardlopen

De invloed van je mindset op je hardloopprestaties

Onderschat je omgeving niet als het gaat om het lopen van een nieuw PR.

Een mooie omgeving, het bijhouden van je prestaties… Het zijn kleine dingen, maar ze kunnen echt verschil maken. Dat blijkt uit onderzoek van ASICS.

Een aantal hardlopers liep voor het onderzoek twee keer vijf kilometer. De ene vijf kilometer was normaal. Op een ander moment werd er vijf kilometer gelopen op de Blackout Track, een donkere hardloopbaan waar je als hardloper wordt gevolgd door een schijnwerper. Er is geen afleiding, geen comfort.

Zelfs de meeste atleten liepen gemiddeld een minuut langzamer op de donkere baan. En je weet waarschijnlijk wel dat een minuut in zo’n geval veel verschil kan maken. Het betekent dat lopers gemiddeld 5 procent langzamer lopen.

De voordelen
Techniek, licht en geluid hebben dus een aantoonbaar positief effect op hardloopprestaties. Je vraagt je misschien af waarom je dan in het donker zou trainen… Er is een goede reden voor atleten om het te doen: het helpt je mind te trainen en dat maakt een gewone training daarna weer makkelijker.

Wat kunnen wij hiervan leren
Zonder speciale Blackout Track is het voor ons lastig om die situatie na te maken, maar je kunt jezelf wel mentaal proberen uit te dagen. Een aantal ideeën:

  • Loop eens zonder muziek.
  • Focus je op je techniek en hoe je op je voeten landt.
  • Tel tijdens het hardlopen je stappen tot je bij honderd bent en begin dan opnieuw te tellen.

Bron: ASICS | Beeld: GettyImages

Tip van de redactie

Garmin Vivoactive smartwatch
Garmin Vivo Ad
Shop