sportbeha

Moet ik een sportbeha dragen?

Moet je altijd een sportbeha dragen tijdens het sporten? Is een sportbeha ook nodig als je kleine borsten hebt? Santé zocht het voor je uit.

Tijdens het sporten moeten je borsten heel wat schokken opvangen. Ze wiebelen alle kanten op en dat zou zelfs voor hangborsten kunnen zorgen. Bovendien kan het vervelend en zelfs pijnlijk zijn. Feit is: kleine borsten hebben net zoveel te verduren tijdens het sporten. Je ziet het alleen minder goed en kleine borsten worden minder snel pijnlijk door het sporten. Een sportbeha dragen is dus belangrijk, bij grote óf kleine borsten.

Sportbeha kiezen

Het belangrijkste is dat je de sportbeha in de juiste maat koopt: te groot of te klein geeft namelijk de beste steun. Laat dus onderwijdte en cupmaat opmeten bij een goede lingeriezaak. Veel vrouwen weten hun eigen maat namelijk niet. Dat is ook niet gek omdat je borsten gedurende je leven van maat en omvang veranderen. Sportbeha’s zijn er in allerlei vormen. De sporttops (die je over je hoofd aantrekt) geven de minste steun. Die zijn vooral geschikt voor (heel) kleine cupmaten en dan alleen voor low impact-sporten: yoga of pilates bijvoorbeeld. Maar voor balsporten of hardlopen is zo’n topje niet echt geschikt.

Sportbeha kopen

Als je eenmaal weet welke maat je hebt, is het zaak om de juiste beha te kopen. Probeer meerdere merken: want de 75C van het ene merk kan anders zijn dan die van het andere merk. Pas dus een maat groter of kleiner dan je echte maat als je merkt dat een beha niet helemaal goed zit. En maak onderscheid tussen je cupmaat en je onderwijdte: is bij 75C de cupmaat te klein of te groot, dan kun je gewoon een 75B of 75D proberen. Maar als de onderwijdte van een 75C te wijd is, moet je naar een 70D. Is hij te strak, dan moet je naar een 80B. Een sportbeha hoort aan alle kanten strakker te zitten dan je gewone beha, maar wel passend. Een sportbeha kopen doe je daarom bij een sportwinkel of goede lingeriewinkel. Of online als je precies weet wat je wil.

High support

Als je flink springt en rent, is een high impact sportbeha echt noodzakelijk, ook als je kleine borsten hebt. Ze zijn niet echt goedkoop, maar je hebt er veel plezier van. Kijk ook goed naar de wasvoorschriften en was eventueel met de hand. Dan gaat je sportbeha een stuk langer mee.

Lees ook: 4 dingen die je voor je borsten zou moeten doen

Beeld: GettyImages, tekst Santenl

Favoriet van de redactie

Braun Silk-Épil 3-in-1 waterdicht scheerapparaat waterdicht

Brown Silk Epil Ad
Shop