Bewegen op kantoor

Meer bewegen op kantoor, dat doe je zo!

Mag je in ze dagen naar kantoor? Dan breng je die waarschijnlijk meestal zittend door. 8 uur lang zitten op je bureaustoel is niet echt goed voor je gezondheid is, zelfs als je regelmatig sport…

Als je echt gezond wilt leven dan moet je ook op kantoor zoveel bewegen. Gelukkig zijn er veel manieren om dit te kunnen doen, zelfs achter je bureau! Wij hebben vijf tips waarmee je tijdens het werken meer kunt bewegen. 

Staand of zelfs bewegend werken

In het verleden zat iedereen nog achter een computer tijdens een werkdag. Toch is dat tegenwoordig lang niet meer altijd het geval. Zit sta bureaus zie je bijvoorbeeld steeds meer terug in moderne kantoren, wat ook geldt voor zelfs loopband en fiets bureaus. Toch moet je niet constant staan of bewegen tijdens je werktaken. Dit kost namelijk veel energie, maar liefst 20 procent meer dan het zittend werken. Hierdoor ga je wat vaker leunen, wat natuurlijk niet goed is voor je houding. Het wordt daarom aanbevolen om staand of bewegend werk af te wisselen met zittend werk. 

Pak de trap, niet de lift

Traplopen is natuurlijk hartstikke gezond. Als je een aantal verdiepingen omhoog moet dan zal je hartslag omhooggaan, dit is zelfs het geval bij een topsporter. Bovendien gebruik je tijdens het traplopen meer spieren dan bij normale wandelingen. Het is dus een goede work-out, die je in de meeste kantoren eenvoudig kunt doen. Het is daarom verstandig om er een gewoonte van te maken om de trap te nemen in plaats van de lift. Moet je veel verdiepingen omhooglopen om bij je werkplek te komen? Gebruik dan een mix van de trap en de lift. 

Gebruik een zitbal in plaats van een bureaustoel

Daarnaast kun je ook nog op een andere wijze bewegen op kantoor, wat zelfs mogelijk is achter je eigen bureau. Sterker nog, je kunt dit zittend doen. Je moet hiervoor een zitbal gebruiken, dus niet een normale bureaustoel. Zo’n grote bal stimuleert je om recht te gaan zitten, en dat is goed voor je houding. Door dit te doen span je bovendien de spieren aan in zowel je rug als je benen en billen. Dit kun je waarschijnlijk niet de hele dag volhouden, dus begin met een kwartier per dag.

Walk & talk

Een andere manier om meer te bewegen op kantoor is door er een gewoonte van te maken om als je de telefoon opneemt weg te lopen van je bureau. Door dit te doen beweeg je niet alleen meer, je stoort je collega’s direct ook minder. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om vergaderingen op een staande wijze te houden. Dit levert meer energie op, terwijl de meeting waarschijnlijk ook sneller afgelopen zal zijn. Bovendien is het mogelijk om een wandeling te maken met een collega als jullie samen iets moeten bespreken. Voor grote groepen is dit natuurlijk minder geschikt.

Dit artikel is een partnerbijdrage van Albeka