split

De split leren in vier weken

De Japanse yogadocent Eiko doet in haar boek uit de doeken hoe iedereen de split in vier weken kan leren. Santé probeert het uit. Doe je mee?

Op zich ben ik helemaal niet heel on-lenig. Ik heb van mijn zevende tot mijn tweeëntwintigste aan ballet gedaan en ik kon altijd prima meekomen. Maar zodra we de split gingen oefenen, zat de rest al snel wijdbeens op de grond en was ik de kneus van de groep. Sindsdien maak ik mezelf wijs dat ik geen aanleg heb voor deze oefening, die volgens Eiko, auteur van het boek Doe de split in 4 weken (Kosmos Uitgevers, € 15), veel voordelen met zich meebrengt. Als de spieren rond je liezen en heupen soepel zijn, heb je minder snel last van lage rugpijn. Je krijgt door het rekken onder andere een betere bloedsomloop en sterkere buik- en beenspieren en daardoor volgens Eiko uiteindelijk ook een strakkere buik. Daar teken ik voor en dus zeg ik volmondig ‘ja’ als mij wordt gevraagd of ik de uitdaging de split leren wil aangaan.

Lees ook:3 oefeningen om de split te oefenen

De split leren: week 1

Stiekem ben ik een beetje bang voor wat mij te wachten staat, maar zodra ik het boek Doe de split in 4 weken in mijn handen heb, zit ik vol goede moed: vijf minuten per dag stretchen zou genoeg moeten zijn om over vier weken in de split te kunnen zitten. Dat is te doen. Mijn nieuwe vaste trainingsschema bestaat uit twee oefeningen. De derde oefening verandert elke week. De oefeningen blijken precies iets voor mij te zijn: dankzij mijn balletachtergrond (her)ken ik de meeste en weet ik hoe ik ze correct moet uitvoeren. Bij de oefening waarbij je liggend je been stretcht door een handdoek om je voet te slaan, tipt Eiko eventueel een badlaken te pakken als je niet lenig genoeg bent. Daardoor heb je meer ruimte en dat maakt de stretch makkelijker. Guess what: het lukt me nét met een gewone handdoek. Misschien ben ik toch niet zo stijf als ik dacht. Terwijl ik mijn linker-hamstring dertig seconden vasthoud in stretch, word ik een beetje misselijk. Adem in, adem uit. Ik denk aan de tip van Eiko: adem uit met een ‘haa’-klank en niet met een ‘hoe’-klank. Op die manier gebruik je je ademhaling het best tijdens het stretchen. Geen idee waarom, maar het lijkt te werken.

De split leren: week 2

Een nieuwe week betekent een nieuwe derde oefening. Het is de bedoeling dat ik op de grond ga liggen en met mijn benen gespreid tegen de muur de split oefen. Niet iets wat ik mijn kleine appartement makkelijk gaat. Ik heb nergens een stuk muur vrij dat zo al groot genoeg is om met gespreide benen tegenaan te liggen, maar met een beetje passen en meten, weet ik er iets van te maken.

Op dag twee van week twee is er een kleine kink in de kabel. Terwijl ik in de sumohouding sta, schiet het erin. Niet eens in mijn liezen of hamstrings, maar in mijn nek. Naar links en rechts kijken, gaat een beetje moeilijk, maar ik besluit gewoon door te gaan met de oefeningen. On the bright side: met de rest van mijn spieren gaat het verrassend goed. Na de oefeningen voelen mijn liezen en hamstrings goed gestretcht aan, ik verwacht de volgende dag spierpijn. Maar eerlijk is eerlijk, soms voel ik een dag later wel íets, maar ik strompel niet met spierpijn over de redactie. Ik vraag me af of ik het allemaal wel goed genoeg doe. Die vraag stel ik aan Yvonne Charlton, gekwalificeerd docent klassiek ballet en pilates. Yvonne: “Het feit dat je geen spierpijn hebt, betekent dat je verder zou kunnen gaan met stretchen dan dat je nu gaat. Bij de meeste mensen gaat stretchen trouwens makkelijker als je iemand hebt om mee te oefenen. Diegene kan je dan voorzichtig verder helpen. In je eentje gaat dat lastiger: je weet dat je pijn gaat krijgen en daardoor zet je je spieren vanuit je onderbewustzijn als vanzelf schrap, waardoor je minder ver komt.”

De split leren: week 3

Tijdens mijn wekelijkse pilatesles lig ik in de happy baby-pose en ik merk dat dit makkelijker gaat dan een paar weken geleden, mijn hamstrings stribbelen een stuk minder tegen. Ook de oefeningen die ik doe om de split te leren, gaan makkelijker dan in week één. Ik voel dat de oefeningen soepeler gaan, maar gek genoeg kom ik geen centimeter verder in de split. Yvonne Charlton legt uit dat dat komt omdat je om de split te kunnen niet alleen soepele hamstrings nodig hebt. Ook je quadricips, oftewel je bovenbeenspieren, zijn belangrijk om de split te kunnen. Dat je je spieren langer kunt maken, is trouwens een fabeltje. Spieren kunnen niet letterlijk langer of korter worden, maar je kunt wel trainen om ze sterker te maken. Met sterke spieren kun je meer en dat helpt ook bij leniger worden voor een split.

Langzaamaan beginnen de oefeningen me een beetje tegen te staan. Ja, het zijn maar vijf minuten per dag. Maar die vijf minuten zorgen ervoor dat als ik na een volgeplande dag thuiskom, het gevoel heb dat ik nog iets moet doen. De stretchoefeningen wachten… Er is in ieder geval één iemand die nog enthousiast is over deze challenge: mijn vriend. Volgens mij denkt hij dat ik na deze vier weken allemaal spannende Kamasutra-standjes kan.

De split leren: week 4

Ik word achtervolgd door de feiten. De laatste week is aangebroken en het lijkt er niet op dat ik de nieuwe Sanne Wever zal worden. Ik moet nog een tandje bij zetten. Misschien kan ik naast de twee vaste oefeningen niet alleen de oefening van de week doen, maar álle oefeningen van de voorgaande weken combineren. En terwijl ik How To Get Away With Murder kijk, kan ik prima nog wat stretchen. Ik houd mijn uitgebreide trainingsschema maar liefst één dag vol en daarna houd ik het weer bij de gebruikelijke oefeningen. Eiko raadt aan de oefeningen te doen na het douchen, als je spieren warm zijn. Dus daar ga ik weer, in mijn pyjama.

Is opwarmen na het douchen genoeg om je spieren op te warmen?

In het boek wordt aangeraden de oefeningen te doen na het douchen, zodat je spieren warm zijn. Volgens Yvonne Charlton, docent klassiek ballet en pilates, is dit niet hetzelfde als een goede warming-up voor je spieren. Na het douchen droog je je af en daarna zijn je spieren alweer afgekoeld. De gemiddelde kantoormens zou voor het stretchen van grote spiergroepen, zoals de hamstrings en de bovenbenen, zo’n dertig minuten moeten opwarmen. Het is daarnaast heel belangrijk dat je goed naar je lichaam luistert. Als je een hamstring- of bovenbeenblessure oploopt, kun je daar maanden last van houden. Ook Eiko benadrukt dat je niets mag forceren. Als je merkt dat het stretchen steeds beter gaat, kun je door je enthousiasme te ver gaan.

De laatste dag

Ik hoop stiekem dat dit een methode is waarbij je na vier weken stretchen op de laatste dag op magische wijze de split kunt. Niet dus. En dat terwijl het boek beloofde dat iedereen de split kan leren: jong, oud, flexibel of stijf. Toch is het mij niet gelukt. Ben ik toch niet streng genoeg geweest voor mezelf? Heb ik iets fout gedaan? Naarstig blader ik door het boek, op zoek naar dé tip die ik over het hoofd heb gezien. Plotseling zie ik het, op pagina 130. Ik citeer: ‘Natuurlijk verschilt het per persoon wel wat, maar de meeste mensen die ervoor gaan, kunnen binnen een maand de split maken. En met wat meer tijd kan iedereen het uiteindelijk.’ Aha, ik hoor dus niet bij de meeste mensen, ik ben er niet voor gegaan, of… is het toch niet voor iedereen mogelijk om de split te leren? Yvonne Charlton is er duidelijk over: ‘Niet iedereen kan de split leren. De belangrijkste factor om te bepalen of je de split kunt leren, is je botstructuur: hoe zit het bot van het bovenbeen in de heupkom en hoe diep zijn de heupkommen? Je kunt dus niet aan de buitenkant zien of iemand de split kan leren. Als het voor jou mogelijk is om de split te leren, zou je daar – tenzij je hypermobiel bent of er op topsportniveau mee bezig bent – waarschijnlijk ongeveer een jaar voor nodig hebben.’

‘Hoe kun je ooit iets bereiken als je niet eens de split kunt?’

Helaas, het is mij dus niet gelukt om in vier weken de split te leren. Ik zal het maar afschuiven op mijn botstructuur. Ik wist al dat ik niet de botstructuur van een model heb en in deze vier weken heb ik geleerd dat ik ook niet de botstructuur van een turnster heb. Toch heb ik zeker iets aan deze uitdaging overgehouden.

In het boek Doe de split in 4 weken staan naast de oefeningen een aantal verhalen. Een verhaal dat meteen mijn aandacht trok, heet ‘Hoe kun je ooit iets bereiken als je niet eens de split kunt?’ Aan het begin van mijn uitdaging lachte ik hierom. Wat een onzin. Maar nu kijk ik er toch anders tegenaan. Ik heb in vier weken slechts soepelere hamstrings gekregen (toch mooi meegenomen), maar daarnaast heb ik wél een belangrijk inzicht opgedaan. Als je vier weken lang elke dag vijf minuten oefent, zijn dat aan het einde van de rit honderdveertig minuten. Honderdveertig. Nu zie ik waar het verhaal om gaat: discipline, doorzettingsvermogen en tijd. Dat zijn drie ingrediënten die je nodig hebt om iets nieuws te leren, om jezelf uit je vaste patronen te rukken. Ergens dagelijks vijf minuten in investeren, is een kleine stap, maar alle kleine beetjes helpen en zo kun je iedere dag een stap dichterbij je doel komen. De split leren, een nieuwe taal spreken, meer schrijven, je eigen bedrijf beginnen. Vijf minuten per dag kunnen er al voor zorgen dat je steeds dichterbij je einddoel komt. En dat ik de split niet heb kunnen leren, wil niet zeggen dat het jou niet lukt. Wil je iets? Ga ervoor!

Positieve effecten van de split volgens Eiko

  1. Afvallen en minder snel verouderen
  2. Strakkere benen die minder vocht vasthouden
  3. Een betere balans en een strakkere buik
  4. Brengt de heupen in de juiste positie en voorkomt blessures
  5. Effectief bij het verhelpen van O- of X-benen

Bron: pagina 97, Doe de split in 4 weken

Doe de split in vier weken, 15 euro

Gerelateerde artikelen