dat je wat zwaarder wordt

8 momenten waarop je wat zwaarder wordt

Merk je dat je wat zwaarderwordt en raak je daardoor gefrustreerd? Dat kunnen we ons natuurlijk heel goed voorstellen… Maar wist je dat er ook heel wat redenen zijn die gewichtstoename kunnen veroorzaken die doodnormaal zijn en waar je jezelf echt niet voor hoeft af te straffen?

1. Je hebt meer gedronken dan normaal

Momenten waarop je wat zwaarder wordt kennen we allemaal. Dit herken je vast wel: je hebt een dag vol Zoom-calls achter de rug zonder ruimte voor pauze of frisse lucht en je schenkt een wijntje in om te ontspannen. Een glas wordt twee glazen en deze gewoonte herhaal je vaker in de week… Veel mensen neigen ernaar om meer te drinken als ze gestrest zijn, wat er vaak voor kan zorgen dat ze aankomen. Alcohol kan er namelijk voor zorgen dat je je verdooft voelt, waardoor je vaak minder actief wordt. Ook betekent meer alcohol meer calorieën, die snel optellen als je niet let op wat je consumeert. Probeer daarom andere manieren te vinden om je stress te verminderen, zoals wandelen, mediatie, ademhalingsoefeningen, journalen en andere creatieve bezigheden.

Lees ook: ‘Buik, billen, benen: waarom kom je altijd op dezelfde plekken aan?

2. Je bent met een nieuwe workout routine begonnen

Misschien zijn er periodes in je leven waarin je meer of minder sport dan normaal en deze hebben natuurlijk ook invloed op je gewicht. Als je net begint met een workout routine met krachttraining, is de kans groot dat je zwaarder wordt. Sterker nog, dat kan een teken zijn dat je goed bezig bent. Als we sporten komen er microscheurtjes in onze spieren en ons lichaam moet werken om die te genezen. Op de lange termijn zorgt dit voor spiermassa, maar op de korte termijn zorgt het ervoor dat je meer vocht vasthoudt, waardoor je zwaarder wordt. Laat je daarom niet uit het veld slaan en focus je op het eindresultaat!

3. Je bent ongesteld

Je menstruatie brengt zo zijn symptomen met zich mee, zoals cravings, krampen en, helaas, gewichtstoename. Je houdt namelijk meer vocht vast voor en na je menstruatie, dus kom je op die momenten vaak ook wat aan, heb je sneller last van een opgeblazen buik en kan je geconstipeerd raken. Een paar dagen nadat je klaar bent met menstrueren zal het extra gewicht vanzelf weer weggaan, dus maak je er vooral geen zorgen over. Je kan van tevoren extra water drinken en beweging opzoeken, waardoor je symptomen minder heftig zullen zijn en je je minder opgeblazen zal voelen.

Lees ook: dit gebeurt er als je elke dag een uur wandelt

4. Je hebt een onderliggend gezondheidsprobleem

Sommige gewichtsfactoren kan je onder controle houden, anderen heb je niet onder controle. Als je resistent bent voor insuline of PCOS of een andere hormoongerelateerde afwijking, kan het lastiger zijn om gewicht kwijt te raken. Ook antidepressiva kunnen dat effect hebben. Hoe vervelend het ook kan zijn om ook te moeten dealen met gewichtstoename naast je andere symptomen, kan het helpen om je te focussen op je beter voelen, meer energie hebben en dingen doen die je gelukkig maken. Probeer op deze manier je humeur en energie positief te houden en probeer steun te vinden bij je huisarts, diëtist of therapeut. Wees niet bang om vragen te stellen!

5. Je wordt wat ouder

Alhoewel ouder worden soms minder leuk is, is het belangrijk om te onthouden dat iedereen dezelfde worstelingen ondervindt als ze ouder worden. Je bent niet alleen! Gewichtstoename is een natuurlijk onderdeel van ouder worden dankzij hormoonschommelingen en veranderende spiermassa. In plaats van je te focussen op één getal kan je je beter focussen op een gebalanceerde fitness routine om flexibel, sterk en fit te blijven. Ook kunnen krachtoefeningen je helpen om je figuur te behouden als je ouder wordt; spier opbouwen kan je metabolisme in rust beinvloeden, waardoor je vet blijft verbranden lang na het sporten. Ook helpt het je pezen, gewrichten en botten sterker te houden. Win-win, dus! en regelmatig wandelen is ook goed om op gewicht te blijven. Die tienduizend stappen per dag is zo’n gek idee niet.

6. Je bent zwanger

Je zwangerschap is een bijzondere periode die niet alleen resulteert in extra gewicht, maar het ook nodig heeft. Je bent immers bezig om een mensje in je lichaam te laten groeien en daar heb je extra gewicht voor nodig. De meeste vrouwen komen tussen de 7 en 12 kilo aan tijdens hun zwangerschap, maar dat is lang niet allemaal vet. Sterker nog, het gewicht komt van nog veel meer dingen die nodig zijn tijdens je zwangerschap, zoals het kindje zelf, de placenta, het vocht, je baarmoeder, je borstweefsel, meer bloed, je voorraad vet, eiwitten en andere voedingsstoffen en het vruchtwater. Best logisch dat je dan zwaarder wordt, right?

7. Je hebt te maken met stress

Een onverwachte, verwarrende situatie kan zorgen voor een heleboel stress en vermoeidheid. Je hebt misschien een gentle reminder nodig dat het nu niet belangrijk is om in je spijkerbroek van vorig jaar te passen; je mentale gezondheid is veel belangrijker. Stress kan ervoor zorgen dat je te weinig slaap krijgt, waardoor je behoefte krijgt aan comfort food, waar vaak meer calorieën in zitten. Aangezien we de wereld nu niet kunnen veranderen, kunnen we het beste bij onszelf beginnen: maak je dagelijkse gewoonten mindful. Begin bijvoorbeeld door het stellen van haalbare doelen – eet meer groenten bij je avondeten of doe aan mealpreppen. Er zijn tal van gezondere gewoonten die je langzaam kan aannemen, ook als je gestrest bent. Probeer maar eens!

8. Je bent een mens :)

Het getal op de weegschaal is geen indicatie van je gezondheid. Je gezondheid gaat veel verder dan alleen je gewicht en er is geen ideale kledingmaat die realistisch – of gezond – is voor iedereen. We zijn allemaal uniek en dat is juist zo mooi! Luister naar je lichaam en wees trots dat je weer een dag hebt mogen meemaken, dan is je gewicht uiteindelijk bijzaak waar je zelf voor kunt kiezen om je op te focussen als je dat wilt.

Tekst Santé, beeld GettyImages

Populair bij de redactie

Of je nou de Camino, het Pieterpad, de Vierdaagse of een dagtocht gaat wandelen, of vaak gaat hardlopen: wil je absoluut geen blaren, likdoorns en pijn door hallux valgus of hielspoor? Door regelmatig te wandelen blijf je makkelijker op gewicht. Doe je voeten een plezier en gebruik loperswol als natuurlijke teenspreider. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Loperswol

Loperswol

Lopen Zonder Blaren

Gerelateerde artikelen