×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Wanneer moet ik mijn hardloopschoenen vervangen?

Wanneer moet ik mijn hardloopschoenen vervangen?
09.06.2018 - Redactie

Voor hardlopen heb je niet veel nodig, goede hardloopschoenen zijn het belangrijkst. Hoe weet je wanneer je je hardloopschoenen moet vervangen?


Hoeveel kilometer gaan hardloopschoenen mee?
Je kunt zien wanneer je zool versleten is, maar het lastige is dat de schokdemping van je schoenen vaak sneller slecht wordt dan dat de zolen slijten. Volgens sommigen gebeurt dat na 750 kilometer, anderen vervangen hun schoenen pas nadat ze er 1000 tot 1500 kilometer op hebben gelopen.

Waarom is er niet gewoon een duidelijke richtlijn?
Het is lastig om te zeggen wanneer je schoenen versleten zijn. Het hangt niet alleen af van de kwaliteit van je schoenen, maar ook met je lichaamsgewicht en hoe zwaar de schokken zijn die je hardloopschoenen te verduren krijgen.

Check je hardloopschoenen
Je kunt je schoenen het best regelmatig inspecteren om te bepalen of ze aan vervanging toe zijn. Waar moet je op letten?

  1. Druk met je duim in het midden van de zool. Voelt de zool hard en geeft hij niet goed mee? Dan is het wellicht tijd voor nieuwe hardloopschoenen.
  2. Wanneer je in het midden van je zool drukt, moet je hem daadwerkelijk een beetje in kunnen drukken, waardoor er lijntjes in de zool ontstaan. Zitten er al kreukels en lijnen in je zool? Dan is de vering van je schoenen niet meer optimaal.
  3. Luister naar je lichaam. Heb je de laatste tijd tijdens het hardlopen last van je voeten terwijl je dat eerder niet had? Vraag jezelf af of het door je schoenen zou kunnen komen.
  4. Ga bij twijfel naar de winkel en pas nieuwe hardloopschoenen, het liefst hetzelfde model als je al hebt. Op die manier kun je direct het gevoel vergelijken.

Tip voor frequente hardlopers
Loop je regelmatig hard? Dan is het verstandig om twee (of meer) paar hardloopschoenen met elkaar af te wisselen. Zo kunnen je schoenen tussendoor langer herstellen en dat is goed voor het behoud van je schoenen.

Beeld: Shutterstock

Wat vind je ervan?

Reacties

Sporten maakt gelukkig, maar overdrijf niet

16.08.2018 - Sporten maakt gelukkig, maar zoals met veel dingen het geval is, kan het te veel worden. Lees verder

3 oefeningen om de split te oefenen

11.08.2018 - Zou je graag wat soepeler zijn? Met deze drie oefeningen werk je naar een split toe. Lees verder

Split in 4 weken

03.08.2018 - De Japanse yogadocent Eiko doet in haar boek uit de doeken hoe iedereen de split in vier weken kan leren. Santé's Shirley (28) probeert het uit. Lees verder

Buikspieren aanspannen

25.07.2018 - Hoe span je op commando je buikspieren aan en hoe weet je zeker of je het goed doet? Lees verder

Hoe lang moet een springtouw zijn?

21.07.2018 - Springtouwen is niet alleen voor kinderen. Het is één van de beste work-outs die je kunt doen. Hoe lang is het ideale springtouw? Lees verder

Fitter worden zonder gewicht te verliezen

20.07.2018 - Dat je geen gewicht verliest, betekent niet dat je niet fitter wordt. Het kan zelfs het tegendeel betekenen. Aan de volgende signalen kun je merken dat je wel degelijk fitter bent geworden. Lees verder

Hoe vaak zou je moeten sporten?

20.07.2018 - Van afvallen tot een betere conditie: hoeveel moet je sporten om je doel te bereiken? Met behulp van een expert hebben we het voor je op een rij gezet. Lees verder

3 kilo afvallen

17.07.2018 - Veel mensen willen wel een paar kilo afvallen, maar weinig mensen doen het daadwerkelijk. Wat zit daar achter? Lees verder

« Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 50 |
Mis niets
Daghoroscoop
Leeuw

Vandaag doen zich ontelbare goede kansen voor. Jij krijgt het gevoel dat het…

» Naar de daghoroscopen