sporten tops sporttops sport-maar-twee-uur-per-week

Ik sport ‘maar’ twee uur per week

Heb jij ook het gevoel dat je uren moet sporten om resultaat te behalen? Dat je meer calorieën verbrandt des te langer je workout is? Het kan zomaar zijn dat je daardoor al moe wordt als je aan sporten denkt, want je hebt geen idee waar je dat in je drukke agenda kunt proppen. Dan kunnen we je geruststellen. Onze sportdeskundigen van Studio C Online, Christina en Heidy, leggen je namelijk uit hoe slechts 45 minuten sporten per week al een wereld van verschil kan maken.

Christina en ik (Heidy) zijn een training aan het volgen. Daarvoor moesten we een vragenlijst invullen, met daarop onder andere de vraag ‘Hoeveel uur per week sport jij?’. Alhoewel ik 4-5 keer per week train, kwam ik tot de conclusie dat dat optelde tot ‘maar’ 1,5 tot hooguit 2,5 uur sporten per week. Dat verraste me nogal! Zeker omdat ik me superfit en sterk voel en ik bruis van de energie. En dat met maar ongeveer twee uurtjes sporten per week… Maar hoe kan dat nu precies?

Kort en intensief trainen

Uiteindelijk gaat het om het totaalplaatje van je levensstijl. Naast gezonde voeding, de juiste suppletie en de nodige ontspanning richt ik me op korte en intensieve workouts. Een paar keer per week 15 tot 30 minuten intensief trainen is namelijk meer dan voldoende om allerlei gezondheidsvoordelen te genieten. Denk bijvoorbeeld aan een hoger energielevel, een betere conditie, een verlaagd risico op hart- en vaatziekten, een verbeterde weerstand, een verhoogd metabolisme en natuurlijk een gevoel van zelfverzekerdheid. Daar hoef je je niet uren per week voor in het zweet te werken, trust us!

Hoe werkt het?

Als jij in 15 of 30 minuten focust, alles geeft, je hartslag in intervallen op en neer laat gaan en/of je spieren goed aanpakt, dan word jij sterk en fit. Daar hoef je dus niet uren voor te wandelen, te fietsen of op de crosstrainer te zitten. Uit allerlei wetenschappelijk onderzoeken is namelijk gebleken dat kort trainen positieve effecten heeft op je cardiovasculaire conditie, je spierkracht én je vetpercentage.

Oftewel, in 45 minuten per week (3 keer een workout van 15 minuten) maak jij al een wereld van verschil wat betreft je fysieke en mentale gezondheid en je energielevel.

Zo maak je tijd

In een week zit 168 uur. Daarvan slapen we er gemiddeld 56. Je houdt dus 112 uur over voor al je dagelijkse bezigheden. Dat zijn 6720 minuten! 45 minuten is dus maar 0,67% van je tijd. Maak je er 6 sessies van 15 minuten van of 3 sessies van 30 minuten, dan hebben we het over 1,33% van je tijd.

En ja, die tijd is vaak druk bezet met allerlei zaken. Wij weten daar alles van! We weten echter ook dat veel van die tijd opgaat aan dingen die niet per se noodzakelijk zijn, zoals social media (daar besteden wij zelf ook veel te veel tijd aan). Een kwartiertje social media doet in principe niks voor je, behalve dat je jouw dopamine verslaving ermee voedt ;)

Een kwartiertje intensief trainen levert jou echter veel meer op, zelfs tijd! Je krijgt er namelijk meer ruimte in je hoofd en meer energie door, waardoor je veel meer taken gedaan krijgt en je een leukere en relaxtere vrouw/moeder bent. En het draagt ook nog eens bij aan een langer en vitaler leven – wat wil je nog meer?

Studio Fresh 15

Vind jij het lastig om sportmomenten in te plannen in je leven? En vind je het helemaal lastig om tijdens de zomerperiode te blijven trainen? Dan willen wij jou uitdagen om met trainingen van 15 minuten te starten. Daarvoor hebben we het Studio Fresh 15 programma ontwikkeld: een trainingsprogramma van 8 weken dat enkel sessies van 15 minuten bevat. Het programma bestaat uit een mix van high impact en low impact sessies. Zo integreer jij op een laagdrempelige manier sporten in je leven en blijf je fit tijdens de vakantie.

Benieuwd naar zo’n sessie van 15 minuten? Je vindt er eentje uit het Studio Fresh 15 programma terug in ons juli/augustus nummer! Meer informatie over het Studio Fresh 15 programma vind je hier.

Gerelateerde artikelen