Hormoonyoga: meer energie en minder moodwings
Tekst: Maaike van Oostveen
12 maart 2025
Hormoonyoga boost je energielevel én houdt je hormonen (plus bijbehorende emoties) in balans.
Het is wetenschappelijk aangetoond dat hormoonyoga werkt. En wie de serie regelmatig doet, wordt beloond met meer energie en minder moodswings, buikpijn, opvliegers en andere hormonale ongemakken.
Waar komt hormoonyoga vandaan?
Hormoonyoga is ontwikkeld door de Braziliaanse yogi Dinah Rodrigues (98). Zij verdiepte zich jarenlang in verschillende stromingen, houdingen en ademhalingstechnieken, voordat ze zich op hormone yoga therapy toelegde. Ze was de zestig al gepasseerd toen ze een keer op controle kwam bij een gynaecoloog. Die was stomverbaasd over haar hoge hormoonwaarden. Wat was haar geheim? Het enige antwoord dat Dinah kon bedenken was dat ze al jaren elke dag aan yoga deed. Ze besloot een serie yogahoudingen samen te stellen, speciaal voor vrouwen en gericht op het verhogen van de hormoonwaarden, vooral oestrogeen. Bij vrouwen boven de 35 neemt dit hormoon langzaam af, ook al kan het nog tien jaar duren totdat de echte overgangsklachten beginnen (opvliegers, nachtelijk zweten, slapeloosheid, droge huid, minder zin in seks). De meeste vrouwen krijgen hier tussen hun 45ste en 55ste in meer of mindere mate last van.
Wat is het precies?
Rodrigues’ hormoonyoga bestaat uit twaalf asana’s (houdingen), die zich – anders dan een gewone yogapractice – concentreren op de klieren waar vrouwelijke hormonen doorheen stromen, zoals de eierstokken, schildklier, hypofyse en bijnieren. Ze putte hiervoor onder meer uit hatha en kundalini yoga. Ook gebruikt ze bhastrika tijdens haar lessen: een pompende ademhaling waarmee je de energie (prana) vergroot in je lichaam.
Het draait allemaal om de combinatie van de houdingen en de ademhalingstechniek. Het is dus geen kwestie van één of twee oefeningen uit een les doen, het geheel en de herhalingen zorgen ervoor dat je lekkerder in je vel komt te zitten en effect merkt. Het is trouwens ook een fijne serie als je geen hormonale klachten hebt.
Lees ook: ‘5 beste yogaoefeningen voor de perfecte nachtrust’
Is hormoonyoga geschikt voor jou?
Niet alleen voor vrouwen in de overgang kan hormoonyoga positief werken, ook jongere vrouwen die last hebben van Pre Menstrueel Syndroom (PMS) kunnen er baat bij hebben en minder klachten gaan ervaren. Ook als je zwanger wilt worden of juist net zwanger bent geweest, is het een ideale manier om je hormonen weer in balans te brengen.
Ook sommige vrouwen die lijden aan het Poly Cysteus Ovarium Syndroom (PCOS) zijn enthousiast. Bij dit syndroom zijn de verschillende hormonen in het lichaam verhoogd of juist verlaagd. Hierdoor wordt het hele proces van rijping van de eitjes verstoord, waardoor in de eierstokken kleine, met vocht gevulde blaasjes ontstaan (ook wel follikels genoemd). Deze vrouwen hebben vaak last van een onregelmatige menstruatie, soms blijft die zelfs helemaal uit. Door regelmatig aan hormoonyoga te doen, krijgen ze soms hun cyclus weer aan de praat.
De wetenschap
In de Verenigde Staten is onderzoek gedaan naar de effecten van hormoonyoga en de uitkomsten waren verrassend positief. Zo deed een groep gezonde postmenopauzale vrouwen vier maanden lang elke week twee series hormoonyoga van een uur. Wat bleek? Hun oestrogeenniveau nam aanzienlijk toe. Ook de QOL-waardes (quality of life) in hun lichaam schoten omhoog. (Bron: US National Library of Medicine and National Institutes of Health).
Hoormoonyoga tijdens menstruatie
Wanneer je menstrueert, kun je de ritmische ademhalings- oefeningen beter overslaan. Dit wekt namelijk warmte op in je lichaam, wat ervoor kan zorgen dat je heviger gaat bloeden. Ook enkele asana’s, zoals de houding waarbij je met je benen in de lucht ligt, kun je beter niet meedoen, omdat het bloed dan als het ware weer terug je lichaam in stroomt.
Lees ook: ‘Dit moet je weten over voeding en hormonen’
Beeld: Getty Images
Tekst: Marjolein Elisabeth Schel
Uit andere media
Maaike van Oostveen
Maaike werkt sinds 2019 als (freelance) redacteur en content creator. Dit deed ze onder andere voor merken en titels als NTR, CosmoGIRL! en Corendon. Met een grenzeloze nieuwsgierigheid en veel enthousiasme schrijft ze voor Santé over alles wat het leven leuker, makkelijker en gezonder maakt. Als reisliefhebber haalt ze inspiratie uit verschillende culturen, terwijl haar liefde voor dieren en goede koffie haar dagelijkse geluksmomentjes vormen. Naast het creëren van inspirerende content voor Santé, is ze ook actief op TikTok of kan je haar tegenkomen op evenementen als hostess.
Meer van Maaike