lichaam-vertellen-handen-niet-achter-rug

Dit vertelt je lichaam je als je je handen niet kan vastpakken achter je rug

Kan jij je handen niet in elkaar verstrengelen achter je rug? Dat zegt iets over hoe jouw lichaam functioneert… Er kunnen namelijk meerdere oorzaken zijn waarom dit je niet lukt. Lees snel verder om erachter te komen wat de oorzaak kan zijn én wat je eraan zou kunnen doen.

1. Je houding is niet goed

Als je de hele dag achter je bureau zit met je rug en nek gebogen, zou het kunnen dat je houding niet goed is. Hierdoor kan er spanning in je schouderbladen ontstaan en kan het zo zijn dat je spieren stijf en minder flexibel worden, waardoor je je minder goed kan bewegen.

Lees ook: ‘8 stretchfouten die je herstel kunnen belemmeren

Zo los je het op:
Je kan aan je houding werken door jezelf gedurende de dag te checken en te werken met je rug recht, je borst iets naar voren en je nek en ruggengraat in één lijn. Ook kan je een kussen achter je rug doen om te zorgen dat je rechtop blijft zitten. Een andere optie is de foam roller gebruiken. Ga op je rug liggen met je knieën gebogen en de foam roller onder je schouderbladen. Hou je hoofd vast met je handen om je nek te laten ontspannen. Adem in en uit en strek je rug uit over de roller terwijl je je heupen laag houdt. Je voelt de stretch in je bovenrug. Doe 3 sets van ieder 40 seconden.

2. Je schoudermobiliteit is beperkt

Je schoudergewricht bestaat uit de kop van je bovenarm en je schouderblad. Beide moeten goed samen kunnen bewegen voor de beste mobiliteit. Als het schouderblad niet naar de ruggengraat terug kan bewegen, kan het in de weg van je schouder gaan zitten en daardoor beperkte mobiliteit opleveren. Dat kan worden veroorzaakt door stijve spieren, wat vaak komt door dagelijkse taken als zware tassen tillen of voorover buigen.

Zo los je het op:
Als een van de twee stijf is, beweegt de ander niet en loop je kans op blessures. Het is daarom goed om oefeningen te doen die de mobiliteit voor beide delen verbeteren. Bijvoorbeeld rotatieoefeningen: Leg je handen op je dijen en trek je schouder op, naar achteren, naar beneden en vervolgens weer naar voren. Begin met kleine cirkels en je armen ontspannen naar beneden. Als je mobiliteit verbetert kan je je armen in welke houding dan ook houden, waardoor je mobiliteit kan verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan je handen plat tegen de muur of op handen en knieën op de grond. Doe 3 sets van 15 cirkels per set.

3. Je hebt gespannen borstspieren

Helaas zijn de borstspieren bij veel mensen gespannen, waardoor je schouders naar voren worden getrokken. Daarnaast brengen veel mensen veel tijd door achter de computer, waardoor de borstspieren korter kunnen worden en daardoor beperken hoe ver je je armen naar achteren kan bewegen. Ook kan het komen doordat je meer duw- dan trekoefeningen doen.

Zo los je het op:
Ga op een lange foam roller liggen zodat hij onder je stuitje, bovenrug en hoofd ligt. Laat je armen langs je zij vallen met je handpalmen naar het plafond. Beweeg ze vervolgens omhoog richting je oren en dan weer naar beneden, alsof je een sneeuwengel maakt. Doe 3 sets van ieder 30 seconden.

4. Je biceps zijn overontwikkeld

Je biceps zijn spieren met twee hoofden, een aan iedere kant van je schouder. Het kan dus zijn dat wanneer je biceps heel goed ontwikkeld zijn, maar niet flexibel zijn, ze ervoor zorgen dat je schouder naar voren komt, waardoor je houdingsbeperkingen kan ervaren. Zo kan het zijn dat je schouders niet genoeg open kunnen, waardoor je niet met je handen achter je rug kan komen.

Zo los je het op:
Maak de spieren tegenover je biceps – je triceps, dus – sterker! En doe iets rustiger aan met bicep-oefeningen. Deze oefening kan je helpen om je biceps langer te maken en je houding meer open te maken. Ga met je armen naast je zij staan en hou een dumbbell in iedere hand. Buig je ellebogen in een hoek van 90 graden en hou de gewichten naast je. Trek je schouderbladen naar achteren en strek de gewichten uit achter je. Laat los en ga terug naar je starthouding. Doe 3 set van ieder 10 herhalingen.

Bron: Livestrong.com

Gerelateerde artikelen