Fanny Skydiven

Dít is de favoriete sport van Fanny: skydiven

Als je Fanny Hopmans ergens voor mag wakker maken, dan is het wel skydiven! “Inmiddels ben ik lid van het nationale damesteam en ben ik houder van het NL damesrecord én EU damesrecord!”

Fanny Skydiven 2

Haar eerste sprong maakte ze op haar 23e, maar sinds ze 3 jaar was, raakte ze al gefascineerd door deze sport. “Vroeger sprong Skydive ENPC ongeveer boven mijn huis, ze hadden hun landingsveld een kilometer verderop. Als 3-jarig meisje vond ik het reuze interessant. Maar pas op mijn 23e heb ik mijn eerste sprong, een static line, gemaakt. Static line parachutespringen is een opleidingsvorm waarbij de parachute automatisch opengaat. Je moet de procedures goed kennen en een goede afsprong houding aannemen. Daarna kun je verder getraind worden om te gaan vrije vallen.”

Lees ook:Oproep: aan welke sport ben jij verslaafd?

Eerste keer

De eerste keer was een klein beetje een tegenvaller. “Het ging enorm snel en toen ik onder de parachute hing, dacht ik: ‘is dit het?’ Daarna werd het pas echt leuk, omdat je meer meekrijgt wat je doet.”

Het gaat niet altijd goed…

Maar niet altijd gaat het even goed. “Ik heb weleens een ‘reserve’ gehad. Dat houdt in dat ik de hoofdparachute niet goed kon besturen en dat ik de tweede parachute heb geopend.” Gelukkig liep dat dus met een sisser af.

Nationale damesteam

Nu zit Fanny in het nationale damesteam skydiven. “We zijn met vier dames en vliegen in de hoogste klasse binnen het formatie springen. We hebben als doel om het beste uit onszelf te halen. We zijn niet het jongste team, maar hebben wel een heleboel ervaring en we hebben allemaal een drukke baan. Dat geeft af en toe uitdagingen in planning. We trainen gemiddeld een keer per drie weken in een windtunnel zoals City Skydive in Utrecht of Indoor Skydive in Roosendaal. Eenmaal per jaar plannen we een trainingsstage van 2-3 dagen om meer te vliegen en in korte tijd meer te kunnen verbeteren. We hopen in 2021 naar Slowakije te gaan voor de WK. Dit is nog helaas onzeker vanwege het coronavirus.”

Laten we hopen dat dat gaat lukken, want zeg nu zelf: dit ziet er wel spectaculair uit toch?

Fanny Skydiven 3

Wij zoeken jou!

Wil jij ook meer vertellen over jouw favoriete sport, mail dan naar webredactie@sante.nl en wie weet sta jij hier binnenkort op de site!

Beeld: eigen beeld, Raul Heys, Henny Wiggers

Gerelateerde artikelen