effect-afvallen-op-lichaam

Dit gebeurt er echt met je lichaam als je 4 tot 5 kilo afvalt

Ben jij benieuwd wat er nu eigenlijk écht met je lichaam gebeurt als je 4 tot 5 kilo afvalt? Wij bespreken hier de grootste lichamelijke veranderingen zodat je inzicht krijgt in wat het nu eigenlijk precies met je doet.

Je vetcellen

Wanneer je meer calorieën eet dan je lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren, kom je aan. Je lichaam zet deze ‘overbodige’ calorieën om in vet en slaat het op in je vetcellen, voor wanneer er een tekort ontstaat. Door te lang te veel te eten, komt er meer vet in je vetcellen te zitten en kom je aan. Wanneer je afvalt, gebeurt het tegenovergestelde: je verbruikt meer energie dan je aan calorieën binnenkrijgt, waardoor je lichaam het opgeslagen vet gaat aanspreken om je energielevel op peil te houden. Hierdoor krimpen je vetcellen. Dit gebeurt echter niet gelijk: je lichaam verbrandt eerst opgeslagen koolhydraten, eiwitten en een grote hoeveelheid water voor het je vetvoorraad gaat aanspreken. Dit gebeurt meestal na ongeveer een week, wat meestal ook het moment is waarop je het verschil in je lichaam ook via de spiegel kunt zien.

Lees ook: ’10 mythes over afvallen die je zeker niet moet geloven

Je bloeddruk

Een van de belangrijke redenen om af te vallen is om je bloeddruk onder controle te houden. Wanneer je kampt met overgewicht, moet je lichaam harder werken om je bloed goed door je hele lichaam heen te laten stromen. Hierdoor komt er meer spanning op je aderen te staan. Een hoge bloeddruk kan leiden tot het vernauwen en verharden van je aderen, waardoor hun vermogen om vers, van zuurstof voorzien bloed naar je hart te vervoeren afneemt. Hierdoor loop je meer risico op een hartaanval, beroerte of hartziekte. Gelukkig is het goede nieuws dat je bloedvolume al snel afneemt wanneer je afvalt. Zo kan 2 kilo afvallen al een punt verschil maken op je bloeddruk, waardoor 4 kilo dus kan leiden tot gemiddeld 5 punten verschil, wat een significant verschil maakt als het gaat om het risico op hartfalen.

Je hormoonlevels

Je hormonen dragen chemische boodschappen door je bloedstroom en weefsels die invloed hebben op je metabolisme, groei en ontwikkeling, voortplanting, seksuele vermogen en humeur. Een teveel aan lichaamsvet kan helaas invloed hebben op het normaal functioneren van je hormonen. Zo bleek uit een onderzoek in het Journal of Clinical Oncology uit 2012 dat overgewicht of obesitas bij vrouwen de kans vergroot op hormoonreceptieve borstkanker. Dit kan wellicht verklaard worden door de stijging in het oestrogeenlevel die overgewicht met zich meebrengt. Als je afvalt en daarbij vetcellen kwijtraakt waarin oestrogeen actief is, neemt het hormoonlevel af en daarmee dus ook het risico op het krijgen van borstkanker. Dit kan al relatief snel: in het onderzoek raakten vrouwen 10 procent van hun lichaamsgewicht kwijt gedurende een periode van 12 maanden en het oestrogeenlevel zakte daarbij met 10 tot 26 procent.

Je hongergevoel

Helaas is het niet alleen zo dat afvallen een positief effect heeft op je hormoonlevels: mensen hebben van nature de neiging om lichaamsvet op te slaan om uithongering te voorkomen. Om dit te kunnen doen past ons lichaam zich aan aan een calorietekort om deze vetvoorraden te behouden. Hiervoor wordt het hormoon ghreline afgegeven, wat ervoor zorgt dat je meer trek krijgt, en neemt het hormoonlevel van leptine af, wat juist je hongergevoel onderdrukt. Door deze hormonale verandering krijg je dus meer trek nadat je bent afgevallen, wat het ook een uitdaging kan maken om op gewicht te blijven als je eenmaal bent afgevallen.

Je spieren

Als je 4 tot 5 kilo kwijtraakt door te gaan sporten, zal je lichaam zich aanpassen. Zo zal je aan het begin van een nieuwe sportroutine sneller verschil gaan opmerken in je lichaam (lees: aanwezige spieren en minder vet). Je lichaam is namelijk nog niet in shape, dus moet je harder werken en zal je meer calorieën verbranden dan iemand die dezelfde workout doet, maar wel in vorm is. Het goede nieuws is dus dat je fitter wordt, het iets minder goede nieuws is dat je geleidelijk de intensiteit, duur en frequentie van je workout moet opkrikken om resultaat te blijven boeken.

Je slaap

Als je kampt met overgewicht is de kans groter dat je een slaapstoornis krijgt. Gelukkig kan 4 kilo afvallen er al voor zorgen dat je slaap verbetert. Zo bleek uit een onderzoek uit 2012 dat 77 deelnemers die kampten met overgewicht en slaapproblemen na zes maanden meer dan 5 kilo en 15 procent van hun lichaamsgewicht kwijt waren geraakt door middel van diëten en/of beweging. Deze gewichtsafname leidde tot het verbeteren van hun slaapscore met wel 20 procent. Oftewel: 4 kilo afvallen zal er waarschijnlijk voor zorgen dat je een stuk beter slaapt.

Bron: Livestrong.com

Gerelateerde artikelen