Fietsen Op Malta

Bewegen op Malta: dit zijn dé tips

Midden in de Middellandse Zee ligt de Maltese archipel, waar de zon het hele jaar schijnt. Met een geschiedenis van 7000 jaar zijn Malta, Gozo en Comino net een groot openluchtmuseum. Maar er is ook van alles te beleven als je van een actieve vakantie houdt.

In samenwerking met VisitMalta

Scubaduik in het verleden

Malta is een paradijs voor duikers. In het heldere water van de Middellandse Zee rondom het eiland leven octopussen, bar­racuda’s, schorpioenvissen, vuurwormen en zeepaardjes. Ook zijn er veel riffen, grotten en scheepswrakken te zien. Onder water ontdek je fascinerende plekken met archeologische voorwerpen, waarvan som­mige uit de Tweede Wereldoorlog en andere zelfs uit het Romeinse tijdperk. Voor beginners is een duik naar de HMS Maori favoriet. Deze torpedojager is gezonken tij­dens de bombardementen van de Duitsers op Malta tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De zeewind in de zeilen

De Maltese eilanden hebben een rijke zeevaarthistorie. Maltezers gaan zelf ook nog graag zeilen. Je kunt een zeilboot huren en langs de rotsachtige kustlijn varen. Hier ontdek je idyllische baaien en inhammen die te voet niet bereikbaar zijn. Elk jaar vindt in oktober één van de meest prestigieuze zeilraces ter wereld plaats, de Rolex Middle Sea Race.

Duiken Malta
Duiken Malta

Aan de wandel

Hou je van wandelen? Er zijn veel wandel­routes op Malta. Sommige gaan dwars door het land, andere langs de mooie kust­lijn en ruige kliffen. Vanaf daar heb je de mooiste vergezichten over het Middellandse Zeegebied. Onderweg kom je afgelegen paleizen en charmante dorpjes tegen en kun je herders met hun geiten tegen het lijf lopen. Eén van de mooiste routes loopt langs de Dingli kliffen. De zon in de zee zien zakken vanaf dit hoogste punt op Malta is adembenemend mooi. Gozo, het groene zusje van Malta, staat bekend om haar serene rust en glooiende heuvels.

Rotsklimmen deluxe

Het rotsachtige terrein en de steile kliffen die zo kenmerkend zijn voor de Maltese eilanden, lenen zich bij uitstek voor spannende klimtochten. Je kunt kiezen uit meer dan 1300 klimroutes in allerlei stijlen. Traditioneel rotsklimmen, deep water soloing (klimmen zonder touw op rotsen boven de zee), boulderen (ongezekerd klimmen op maximaal 4,5 meter hoogte) of abseilen: er is voor iedere klimmer wat te doen.

Aeria Valletta Malta
Aeria Valletta Malta

Slingerend op de trappers

Malta heeft ruim 1000 kilometer aan fiets­paden. Je kunt overal fietsen huren en een mooie tocht maken. Met elke bocht veran­dert het landschap. Ontdek bijvoorbeeld het noordwesten van Malta tijdens een 34 kilometer lange route vanuit Rabat of fiets 42 kilometer langs de kust van Gozo. Wel even opletten als je op de fiets stapt, want op Malta wordt links gereden!

Megasporty: doe de marathon of triatlon

De Maltese eilanden zijn het perfecte decor voor een (halve) marathon of triatlon. De jaarlijkse Malta Marathon begint in Mdina om na een prachtige tocht te eindigen in Sliema. Je kunt ook kiezen voor de halve marathon of walkathon. De jaarlijkse halve marathon op Gozo trekt al sinds 1977 atleten aan van over de hele wereld. Ook vindt jaarlijks de XTERRA Triatlon plaats. Triatleten zwemmen, fietsen en rennen in het mooie Majjistral-gebied op Malta, aangemoedigd door enthousiaste eilandbewoners en toeristen.

Wil je ook naar Malta?

De Maltese archipel ligt op zo’n drie uur vliegen van Nederland. Je betaalt er gewoon met de euro en de voertaal is Engels. Er is een breed aanbod aan accommodaties, van gezellige Bed & Breakfasts tot luxe vijfsterrenhotels. Het openbaar vervoer in Malta is goed geregeld: in totaal zijn er tachtig buslijnen die allerlei locaties met elkaar verbinden. Kijk meer voor informatie, tips en inspiratie op VisitMalta.com.