tekenen-fitnessroutine-werkt bewegen overgang

7 tekenen dat jouw fitnessroutine werkt

Sta jij na jouw work-out ook altijd gelijk voor de spiegel of op de weegschaal om de eerste verbeteringen te zien? Wees niet bang als je nieuwe six-pack of die kilo’s die je kwijt wilde zijn niet gelijk zichtbaar zijn. Sporten is namelijk niet alleen een manier om je lichaam te shapen, het doet ook veel goeds voor je buiten je uiterlijk om. Hieronder vind je 7 tekenen die aantonen dat jouw fitnessroutine werkt die niks te maken hebben met je uiterlijk.

1. Je strest minder

Sporten kan je stress verminderen. Onderzoek wijst uit dat sporten ervoor zorgt dat de stresshormonen cortisol en adrenaline in je lichaam afnemen. Dit kan ervoor zorgen dat je humeur, productiviteit, concentratie en algemene cognitie verbeteren. Trek dus voortaan die hardloopschoenen aan als je iemand achter het behang wilt plakken of als je werk je even te veel wordt.

2. Je slaapt beter

Door regelmatig te sporten kan je ervoor zorgen dat je beter slaapt. Sporten zorgt namelijk voor een beter humeur en minder stress, waardoor jij ‘s nachts niet ligt te malen over wat er vandaag, of vorige maand, is gebeurd of over die ene blunder van vier jaar geleden. Pas wel op met te laat sporten: waar de één slaperig wordt van een late sportsessie, levert dit de ander een extra energyboost op. Probeer er dus voor jezelf achter te komen hoe laat je het beste kunt sporten voor jouw beste nachtrust.

3. Je hebt zin om te sporten

Een duidelijk teken dat je fitnessroutine werkt is wanneer je zin begint te krijgen in je volgende sportsessie, terwijl je er vroeger nog zo veel mogelijk onderuit probeerde te komen. Dit toont aan dat je mentaal grote stappen hebt gezet en je een fitnessroutine hebt gevonden waar je daadwerkelijk plezier uit haalt. Natuurlijk kan fysieke vooruitgang je ook meer zin in sporten geven. Zelfvertrouwen is immers een goede drijfveer voor het volhouden van je fitnessroutine.

4. Je relaties worden sterker

Dat sporten zorgt voor een beter humeur is algemeen bekend. Dit komt doordat je lichaam tijdens het sporten een gelukshormoon, namelijk endorfine, vrijlaat. Happy wife, happy life, right? Probeer dus ook niet boos te worden als je partner voor de zoveelste keer deze week de hardloopschoenen aantrekt want misschien pluk jij daar later op de avond wel de vruchten van. En andersom werkt het net zo! Daarnaast kan je ook nieuwe relaties opdoen door regelmatig te sporten. Of je nou een groepsles in de sportschool volgt of een online yoga les uitprobeert, sporten biedt je mogelijkheden om mensen met dezelfde interesses te leren kennen.

5. Je voelt je sterker in je dagelijks leven

Merk je dat je de trap oprent zonder dat je bovenaan nog een minuut na moet puffen? Of kan je ineens moeiteloos die twee zware boodschappentassen naar binnen tillen? Dan is je fitnessroutine een succes. Een van de grootste voordelen aan sporten is de toenemende kracht in je dagelijks leven. Taken die voorheen je moeite kostten of waarbij je voelde alsof je alles uit de kast moest trekken om ze gedaan te krijgen, lijken nu een eitje. Nog even en je hebt geen hulp meer nodig met het hele huis herinrichten.

6. Je gezondheid verbetert

Er zijn ontelbare voordelen voor je gezondheid als je regelmatig sport. Zo wijst onderzoek uit dat sporten de kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en zelfs sommige vormen van kanker kan verlagen. Je kan ook je bloeddruk en cholesterolwaardes verlagen door vaker te sporten. Kamp je met gezondheidsklachten die je kan meten aan de hand van cijfers, zoals een verhoogde bloeddruk, cholesterolwaarde of suikerwaardes? Dan zul je merken dat de juiste fitnessroutine voor jou kan leiden tot een verbetering in deze waardes. Sport dus niet alleen voor die extra strakke buik maar streef vooral naar een gezonder lichaam.

7. Je zet jezelf bovenaan

Is het je eindelijk gelukt om ‘nee’ te zeggen als mensen op jouw gekozen sportmoment willen afspreken? Hou je voet bij stuk als een nieuwe aflevering van jouw favo tv-serie op jouw standard hardlooptijdstip wordt uitgezonden? Dan heb je geleerd om jezelf bovenaan te zetten. Je kiest voor de gezondste keuze en zal dit voortaan doorzetten in je andere keuzes. Zo durf je waarschijnlijk vaker voor jezelf te kiezen en te investeren in jezelf. Of dat nou in de vorm van een self-care avond is of een bedrijfje beginnen waar je al langer aan dacht. Wie weet kan de tijd en inzet die je stopt in regelmatig sporten je meer leren over jezelf en wat je kan in het leven. Probeer het uit!

Bron: Livestrong.com

Gerelateerde artikelen