Omgekeerde Work Out

5 oefeningen voor een omgekeerde work-out

Het is een trend: inversion moves. Oftewel, een omgekeerde work-out, op z’n kop. Het kan wonderen doen voor je lichaam.

Een goede manier om je work-out (letterlijk) een ommezwaai te geven. Ga voor een omgekeerde work-out, waarbij je de oefeningen eens op z’n kop doet. We zetten een aantal oefeningen op een rijtje.

1. Betere bloedcirculatie door een omgekeerde work-out

Melanie Aldewereld, oprichter van Yogaswing Nederland: “De bloedsomloop is essentieel. Als je op je hoofd staat, krijgen je bloedstroom, lymfe- en zenuwstelsel én je hart een natuurlijke oppepper.”

Oefening: core business
Kom op handen en knieën op de grond met je billen richting de muur, je handen zijn ongeveer een meter van de muur af. Zet je voeten tegen de muur en loop omhoog totdat je heupen in een hoek van 90 graden staan.

2. Sterker immuunsysteem

Doordat je speelt met de zwaarte- kracht, kan je lymfatisch systeem effectiever werken. De omgekeerde positie laat lymfevocht makkelijker door je lichaam stromen. Dit helpt je immuunsysteem gifstoffen op te nemen, zodat de lymfeklieren deze stoffen kunnen verwijderen.

Oefening: strike a pose
Kom in schouderstandpositie. Breng je benen over je hoofd met je voeten naar de grond. Leg je armen op de grond.

Lees ook: Zo ga je vaker naar de sportschool

3. No stress

Door extra bloedtoevoer naar je hersenen maakt je lichaam minder cortisol (stresshormoon) aan. Gezondheidsvoordeel op de lange termijn: minder risico op depressie en angsten.

Oefening: schouderstand
Kom op je rug liggen met gestrekte benen omhoog. Kom met je onderrug van de grond en ondersteun ’m goed met je handen. Check: alleen je hoofd, schouderbladen en bovenarmen liggen nu nog op de grond.

4. Fijn voor je rug

Als je ondersteboven hangt, zoals in een yogaswing (doek aan het plafond), ontspannen de spieren in je rug. “De druk in je ruggenwervels neemt af. Een paar minuten ondersteboven hangen of staan, heeft hetzelfde ontspannings- effect als een goede nacht slapen”, zegt Melanie Aldewereld van Yogaswing Nederland.

Oefening: eenbenige handstand
Kom op handen en voeten naar de grond (of vanuit kopstand). Strek één been zover mogelijk naar boven uit. Kijk tussen je benen door en houd deze positie vast. Wissel met het andere been.

5. Oersterk bovenlichaam

Met inversions train je je uithoudings- vermogen, balans en spierkracht in je bovenrug, schouders, polsen en armen. Bewegingen waarbij zwaartekracht een rol speelt, triggeren ook nog eens de aanmaak van calcium, voor sterkere botten.

Oefening: handstand
Kom in handstandpositie tegen de muur, handen op schouderbreedte. Kijk naar de grond voor wat meer evenwicht. Begin met 3 sets van 5 à 10 seconden en bouw op naar 3 tot 5 minuten.

Tip van de redactie:

De Fitbit Versa voorziet je van gepersonaliseerde inzichten welke je helpen om jouw doelen te bereiken. Met je work-out om je pols kan je snel van start. Ben je meer een renner of fietser dan geeft de GPS tracker je inzicht in afgelegde kilometers en bijbehorende tijden. En ga je naar bed, ook dan gaat de watch met je mee. De Fitbit Versa volgt automatisch de tijd die je doorbrengt in lichte, diepe en REM-slaapstadia en helpt je hiermee om de kwaliteit van slapen te verhogen. En dit is nog maar een fractie van wat deze Fitbit allemaal kan… Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Fitbit Versa

Fitbit Versa

Smartwatch dames - Peach

TEKST ESMIR VAN WERING
BEELD GETTY IMAGES