Friesland

Kriskras door Friesland: 6 tips

Levendige havenstadjes, rustige natuurgebieden en natuurlijk de unieke waddeneilanden. Friesland heeft het allemaal. Tel daar de vele culturele hotspots, toffe winkels, hippe slaap- en eetadresjes bij op en je hebt meteen zin om naar het ‘hoge noorden’ af te reizen.

Onze noordelijke provincie zit vol met prachtige pareltjes. Time to momo zet een aantal mooie tips voor je op een rijtje. Op naar Friesland!

TEKST LOTTE VAN DER MEIJ | BEELD LYDIA ANNEMA

Gaasterland

Je zou in Gaasterland haast vergeten dat je in Friesland bent, omdat dit deel van Friesland net wat minder plat is dan de rest van de provincie. Je hebt er heuvels, heel veel bossen en 3 kliffen, de enige van Nederland. Toer door dit gebied met een Lelijke Eend, oftewel een authentieke Franse 2cv. Met een mand vol lekkers kun je een roadtrip maken en bijvoorbeeld meerdere Elfstedenfonteinen en kustplaatsjes spotten. Of je huurt een boot, solex of scooter. Oppaed.nl

Friesland Lelijk Eendje
BEELD LYDIA ANNEMA

Leeuwarden

Slenter door de historische smalle straatjes van het oude centrum van Leeuwarden. Sla daarbij de Kleine Kerk- straat niet over, die is 2 keer tot leukste winkelstraatje van Nederland benoemd. Wandel door de stadsparken en langs de grachten. Als je goed om je heen kijkt, zie je oude kloosters en mooie panden in art-deco- en art-nouveaustijl. Ben je toe aan een pauze, laat je smaak- papillen dan tintelen bij hippe horecazaken. Deze stad bezit een rijke dosis aan cultuur, dus geniet van musea, streetart en ateliers. Leeuwarden brûst!

Leeuwarden
BEELD LYDIA ANNEMA

Sneek

Sneek (Snits in het Fries) is een van de 11 steden en ligt vlak bij het Sneekermeer (Snitser Mar), in de regio die ook wel Waterland van Fries- land wordt genoemd. Hier loop je door de historische binnenstad langs de grachten en vele lokale winkeltjes. Met als stralend middelpunt de 2 torens die samen de Waterpoort vormen: hét symbool voor Sneek.

Bij eetboutique Royaal Belegd is elke ruimte prachtig ingericht. Kleurrijk met kek behang op de muren. En wat dacht je van theedrinken in de indoor bloementuin? Eigenaren Eric en Roos zijn foodies en hun producten zijn biologisch en verantwoord gemaakt met oog voor mens, dier en milieu. Smul van broodjes, zoalslady marmelade met vegan hummus, huisgemaakte taarten en muffins. Royaalbelegd.nl

Lees ook: 6 tips voor een stedentrip naar Lille

Appelscha

Zuid-Oost Friesland staat bekend om de zandvlaktes en heidevelden. In de Kale Duinen in Appelscha vind je een stuifzandgebied in Nationaal Park Drents-Friese Wold. De Bos- bergtoren stijgt hoog boven het bosrijke gebied van Appelscha uit. De toren is 33 meter hoog en hij staat op het hoogste punt van het Friese land: een 20 meter hoge stuifduin. De vorm doet denken aan een dennenstam. Je kunt er zelfs op een glazen uitschuif-plateau staan en zo de grond onder je voeten bekijken. Debosbergtoren.nl

Friesland Bostoren
BEELD LYDIA ANNEMA

Ameland

Zodra je op de veerboot stapt naar Ameland en het vasteland steeds verder uit zicht raakt, word je bevangen door het Waddeneilandgevoel. Hier zijn de stranden breed en is de zee altijd dichtbij. Loop je door het centrum van Nes, dan kun je er niet omheen: de tuin van De Strandjutter. Het hangt er vol visnetten met houten vissen. In dit winkeltje vind je verder edelstenen, boeddhabeeldjes, gelukspoppetjes, wenskaarten en olielampen, gevuld met schatten van het strand.

IJsselmeerkust

In 1932 werd de Zuiderzee afgesloten door de Afsluitdijk en daarmee werd het zoute water zoet en kreeg het een nieuwe naam: het IJsselmeer. Waterliefhebbers trekken hiernaartoe om te zeilen, surfen, vissen, varen en zwemmen. Maar ook vanaf de kant is het hier prachtig, je vindt er dijken met grazende schaapjes, strandjes en sluizen en mooie steden en dorpen waar je het oud- Hollandse gevoel ervaart. Pak hier de fiets en trotseer de Friese wind.

Locals

Over de locals uit Friesland

Zomers lang varen en in een van de vele haventjes overnachten. Sûkerbôle eten en genieten van een juttersbittertje. Zeiltochten kijken, wad­ lopen… Natuurlijk doen Friezen dat, maar er is hier zóveel meer te beleven. Locals Lotte uit Joure (links) en fotograaf Lydia uit Burgum (rechts) laten je graag het geluksgevoel van de Friezen ervaren in time to momo Friesland. Hierin nemen ze je mee naar de leukste en meest verrassende plekken in de provincie, inclusief de 4 Friese waddeneilanden. Ook tippen ze de tofste adresjes om te slapen, winkelen en eten.Meer lezen? Klik op onderstaande button.

Lotte Van Der Meij