Untitled Design 69

Fysiotherapie, in vele soorten en maten

Misschien heb je er al eens gebruik van gemaakt, de fysiotherapeut. Een bezoek wordt door de één als een heerlijke massage ervaren, terwijl een ander stevig wordt gekraakt. De fysiotherapeut wordt met de meest uiteenlopende klachten bezocht, maar als je vraagt wat een fysiotherapeut nu precies doet blijft het antwoord vaak vaag. Wat is fysiotherapie en welke soorten zijn er zoal?

Fysiotherapie 

Natuurlijk is er de ‘gewone’ fysiotherapie, die voor de meeste mensen toegankelijk is. Deze behandelt klachten aan spieren, banden, gewrichten en zenuwen. De behandelingen zijn gericht op het verminderen van pijn en op het verbeteren van het lichamelijk functioneren. Dit kan door massages, oefeningen of het aanbrengen van ondersteunende hulpmiddelen zijn, zoals een tennisarm brace. 

Geriatriefysiotherapie 

Geriatriefysiotherapie is er speciaal voor ouderen en richt zich op behandeling na bijvoorbeeld een beroerte of dementie. Ook wanneer er sprake is geweest van een gebroken heup of er treden ouderdomsverschijnselen op, wordt geriatriefysiotherapie ingezet.

Bekkenfysiotherapie

Bij bekkenfysiotherapie wordt er bij klachten een onderzoek gedaan naar de bekken, lage rug, buik en bekkenbodem. Dit is een inwendig onderzoek wat alleen gericht is op de bekken, het is dus anders als bij een gynaecoloog. Op basis van de resultaten worden er meestal nog andere disciplines ingeschakeld. Je kunt dan denken aan een uroloog of een psycholoog. Bekkenfysiotherapie is er niet alleen voor vrouwen, wat misschien vaak gedacht wordt. Ook kinderen en mannen kunnen het nodig hebben. 

Kinderfysiotherapie 

De naam zegt het al, kinderfysiotherapie richt zich op kinderen van 2 tot 18 jaar met bewegingsproblemen. Dit kan als gevolg zijn van een ziekte, blessure of overbelasting. Buiten verbetering in het bewegen, zijn behandelingen ook gericht op ondersteuning van ouders. Naast kennis van de motorische ontwikkeling, is de therapeut ook gespecialiseerd in het begeleiden van ouders.

Sportfysiotherapie 

Sportfysiotherapie is er voor mensen die na ziekte of blessure weer willen sporten. Ook tijdens het herstelproces kan de therapeut ingezet worden. Professionele sporters worden altijd bijgestaan door sportfysiotherapeuten. 

Manuele therapie 

Manuele therapie richt zich op klachten aan de wervelkolom en de arm- en been gewrichten. Behandelingen zijn gericht op het verbeteren van de houding en het bewegen, ondanks de pijn.

Oncologiefysiotherapie

Mensen die kanker hebben, of hebben gehad, kunnen lichamelijke problemen krijgen door de ziekte of door de behandeling. Bij sommige van deze problemen helpt een oncologiefysiotherapeut. 

Oedeemtherapie 

Is er voor mensen die last hebben van vochtophopingen in het lichaam, een oedeem. Oedemen komen meestal voor bij mensen met kanker, littekens of problemen in de bloedvaten. Behandelingen zijn gericht op het verminderen van die vochtophopingen. 

Arbeidsfysiotherapie 

Arbeidsfysiotherapie helpt bij klachten gerelateerd aan werk, denk hierbij aan lichamelijke werkhouding of bijvoorbeeld een ‘muis’ arm. Ook kan de arbeidsfysiotherapie ingezet worden bij re-integratieprocessen van medewerkers.

Orofaciaal fysiotherapie 

Orofaciaal fysiotherapie is de officiële benaming van kaakfysiotherapie. Deze vorm van therapie wordt ingezet bij mensen die problemen hebben met de spieren en gewrichten in het hoofd, halsgebied of de kaken. 

Psychosomatische fysiotherapie 

Psychosomatische fysiotherapie is er voor mensen die klachten hebben als gevolg van spanning of stress. Meestal is er geen duidelijke medische oorzaak vast te stellen en worden de behandelingen gericht op zowel lichaam als geest.


Dit artikel wordt je aangeboden door de Fysioclub, een ervaren en veelzijdig team van zorgprofessionals. Zij helpen jou beter te worden en gezond te blijven.

Uniek aan de Fysioclub is de Same Day Afspraak. Voor deze ‘zelfde dag dienst’ staat een gespecialiseerd behandelteam aan zorgprofessionals iedere werkdag (maandag t/m vrijdag) voor jou klaar. Het maakt niet uit of je nu op zoek bent naar fysiotherapie Helmond, fysiotherapie Doetinchem of fysio Nederweert, bij Fysioclub kun je direct geholpen worden door een gespecialiseerde ervaren deskundige. Met meer dan 20 locaties verspreid over Nederland is er altijd wel een locatie waar we je van dienst kunnen zijn. De Fysioclub wil graag voor iedereen toegankelijk zijn en cliënten zorgeloos laten revalideren. Dit uit zich o.a. in de ruime openingstijden, zorg dichtbij huis, 24/7 online fysiotherapie en zelfs een haal- en breng service. Niet een partner of buurman te hoeven vragen, maar gewoon op tijd een eigen chauffeur voor de deur die je veilig naar De Fysioclub brengt en je ook weer ophaalt. Of je nu last hebt van een sportblessure of wilt revalideren na een ingrijpende operatie, wij staan voor je klaar met een persoonlijke oplossing. Je kunt bij ons terecht voor verschillende soorten therapie, zoals fysiotherapie, sportfysiotherapie, manuele therapie, geriatriefysiotherapie, bekkenfysiotherapie, oedeemtherapie of oncologische therapie.

Kortom, meer dan fysio, wij zijn jouw partner en continue steun en toeverlaat v.w.b. je gezondheid. Jou bewegen, jou in beweging houden. Daar doen we alles voor.

De Fysioclub – Altijd. Overal. Dichtbij.

DIT IS EEN EXTERNE BIJDRAGE