Algarve

7 tips voor een vakantie naar de Algarve

Time to Momo Algarve neemt je mee naar het zuiden en zuidwesten van Portugal, het uiterste hoekje van Europa. Verken steden als Faro en Lagos – waar het tempo net iets lager ligt dan we in Nederland gewend zijn – of ga naar Albufeira, een plaats waar de energie juist van afspat. Toer naar zonnige spots aan zee en de mooiste stranden omringd door metershoge kliffen.

Dwaal door dromerige dorpen vol historie en schuif aan tussen de locals voor een geurige Portugese maaltijd. Als je graag meer actie wilt tijdens je reis, huur dan een surfplank en trotseer de golven of trek je wandelschoenen aan voor een wandeling door het adembenemende landschap. De nieuwe regiogids bevat uitgebreid voorwerk, met tips en trips uit de Time to Momo Algarve plan je een afwisselende (mini)vakantie vol geur, kleur en smaak. 

6 tips voor de Algarve

  • Vanaf de kliffen bij de vuurtoren op de Ponta da Piedada zie je de zon langzaam in zee zakken.

Een van de meest gefotografeerde plaatsen in de Algarve is de Ponta da Piedada. Hoe kan het ook anders? Er zijn kliffen van 15 á 20 meter hoogte, schepen die onder natuurbogen door varen en sups en kajaks die door kleine grotten glippen. Voor de complete ervaring wandel je eerst bovenlangs over de vlonders en vervolgens vaar je onderlangs vanuit Lagos. Ook de moeite waard is het afdalen van de trap achter de vuurtoren. Maak een romantische avond af door naar de zonsondergang te kijken. 

  • Ga mee op een zonneboot 

In een ver verleden, voor er autowegen waren, voerden schepen goederen en bezoekers via de Rio Arade naar de toenmalige hoofdstad Silves. Vanuit de haven van portimão kun je per zonneboot op een eco-vriendelijke manier Silves bereiken. Dankzij de stilte van de elektromotor hoeft de schipper niet te schreeuwen terwijl hij je vertelt over de rivier en de rol ervan in de geschiedenis. 

Olijven
BEELD: FEMKE DAM
  • Rondleiding & proverij van ambachtelijke olijfolie op de Monterosa olijfboomgaard 

Ontdek de wereld van olijfolie tijdens een rondleiding door de 15 hectare grond olijfgaard van Monterosa Olive Oil, gelegen halverwege de weg tussen Faro en Tavira. De gids neemt je mee langs de olijfbomen en vertelt daarbij over de geschiedenis van de bomen en het domein. Ook leer je van alles over het proces van de olijfolie en hoe de machines werken. Uiteraard wordt de rondleiding afgesloten met een proverij van de verschillende olijfolies die hier geproduceerd worden. Reserveer vooraf. 

Keramiek
BEELD: FEMKE DAM
  • Handgemaakte aardwerk shoppen in Ceramica Paraiso 

Net voorbij de stoplichten in Raposeira hangt aan de witgele buitenmuur een voorproefje van wat je binnen bij Ceramica Paraiso kunt verwachten. Borden, schalen en kopjes van aardewerk in alle vormen, maten en kleuren. Hier halen veel restaurants en lokale huishoudens hun complete serviesgoed vandaan. Betalen kan uitsluitend contant, maar er staat – heel slim – een geldautomaat naast de ingang. 

Eten
BEELD: FEMKE DAM
  • Feira Medieval de Silves. 

Silves, ooit het kroonjuweel van het Moorse koninkrijk in de Algarve, is een stad die geschiedenis ademt en traditie viert. Begin augustus worden de rustige straten van Silves het rijkversierde decor voor het spectaculaire middeleeuwse festival Feira Medieval de Silves. Zodra de zon begint te zakken, gaan de marktkramen open en klinken Moorse klanken over de speakers. Tijdens voorstellingen strijden ridders te paard met elkaar, rennen acrobaten langs de stadspoortmuur en spelen muzikanten voor de poort van de kathedraal. Bovendien proef je gebarbecuede gerechten bij thematische kraampjes. 

  • Traditionele cataplana proeven in Alvor bij Taverna do Guedes

Achter een stel groene deuren schuilt Taverna do Guedes, een restaurant met Portugese gerechten in een typisch Portugese sfeer. Hier gaan de inwoners van Alvor heen als ze geen zin hebben om te koken. Visgerechten staan – niet geheel onverwacht – centraal. Ter afwisseling van cataplana (vis- en schaaldierenstoofpot) en knoflookgarnalen. Deze laatsten zijn hier overigens een aanrader. 

Auteur Algarve
BEELD: FEMKE DAM

Over Time to local David Gorlitz 

Tijdens backpackavonturen in Oceanië en Zuidoost-Azië zag David veel van de wereld. Nadat hij een tijd in Finland woonde, verruilde hij in 2021 de Hollandse polders voor de Portugese praias. Tijdens een vakantie viel David voor de charme van het land, de sympathieke mensen en vooral de golven. Na een surfkamp ontdekte hij zijn nieuwe favoriete hobby en het duurde niet lang voor hij z’n eerste surfboard kocht.

Ondertussen richtte hij het online platform dealgarve.nl op, waar hij alle pracht die de Algarve te bieden heeft deelt met anderen. Om zijn avontuurlijke geest te blijven voeden, trekt hij er wekelijks op uit om nieuwe plekken te ontdekken. Die legt hij vervolgens in woord en beeld vast. Nu is het jouw beurt om betoverd te worden door de magie van de Algarve.

TEKST DAVID GORLITZ | BEELD FEMKE DAM, DAVID GORLITZ