Gent

7 tips voor een stedentrip naar Gent

Gent is een prachtige Vlaamse stad, waar je in de winter én zomer heerlijk kunt vertoeven. Local Louise Matton deelt haar favoriete plekken in de stad in Time to Momo Gent én zet zeven plekken voor Santé op een rijtje.

Gent is een eigenzinnige stad. Dat karakter dankt ze enerzijds aan haar rebelse verleden waardoor Gentenaars ‘stroppendragers’ als bijnaam kregen. Anderzijds is het een plaats waar iedereen zich thuis kan voelen. Geschiedenis en heden gaan hier hand in hand. In deze middeleeuwse stad kun je prachtige oude gebouwen bewonderen, musea bezoeken, aangenaam shoppen en in de zomer losgaan op de Gentse Feesten. Verken de binnenstad langs het water en bewonder de drie bekende torens: de Sint-Baafskathedraal met het wereldberoemde Lam Gods, het Belfort met de gouden draak en de Sint-Niklaaskerk. Kuier rond in het autovrije centrum waar je een mix vindt van eeuwenoude kerken, moderne architectuur, pleintjes, nieuwe pop-upshops en gezellige parken.

TEKST LOUISE MATOON (VIA UITGEVERIJ MO’MEDIA) | BEELD VINCENT VAN DEN HOOGEN

DIT IS EEN EXTERNE BIJDRAGE

Highlights in Gent

 • Graslei en Korenlei en stap hier op een van de stadsbootjes, om Gent vanaf het water te ontdekken
  Sta je met je rug naar de Sint-Michielsbrug, dan ligt links van het water de Korenlei en rechts de Graslei. Vanaf de 11e eeuw legden hier schepen met graan aan. Gent had graanstapelrecht: het graan voor het graafschap Vlaanderen mocht alleen in Gent gestapeld en bewaard worden. De panden met de typische trapgevels op de Graslei, zoals het Gildenhuis, het Korenmetershuis of het piepkleine Tolhuisje, weerspiegelen de grandeur van toen. Vandaag de dag meren hier stadsbootjes aan.
Gent 4
BEELD VINCENT VAN DEN HOOGEN
 • Eten bij Keizershof
  Brasserie Keizershof is een echte Gentse familiezaak. De zaak op de Vrijdagmarkt bestaat al meer dan veertig jaar en wordt nu door de tweede generatie van de familie Van Reeth uitgebaat. Met andere woorden: elke Gentenaar, jong of oud, is hier al wel eens komen eten. Hier kom je voor de gemoedelijke sfeer, het charmante interieur en de typisch Gentse kaart. Aanraders zijn het stoofvlees met frietjes, de garnaalkroketten en de spaghetti bolognese.
 • Eten bij foodhal Hal 16
  Hal 16 is een mooi voorbeeld van hoe het voormalige industriële noorden van Gent vandaag herleeft. Op het binnenplein van Dok Noord kreeg een oude transformatorhal een nieuwe invulling als microbrouwerij en foodhal. Dok Brewing Company brouwt hier zijn eigen bieren en heeft steeds dertig bieren op tap. Om te eten heb je verschillende opties: Officina Raffaelli voor pizza, Bøef voor burgers en fingerfood en RØK voor spannende barbecuegerechten. Bij mooi weer is het ruime terras een voltreffer.

Lees ook: 6 tips voor een stedentrip naar Keulen

Gent Shop
BEELD VINCENT VAN DEN HOOGEN
 • Shoppen
  In L’AmuZette combineren creatievelingen Ophélie en Jean hun passies voor architechtuur, mode en horeca. Het koppel verkoopt hier naar eigen zeggen alles wat het leven leuker en mooier maakt. Dat gaat van interieuraccessoires en leuke spullen voor kinderen tot artisane lekkernijen en alcoholvrije aperitieven. In de winkel of op het terras voor de deur kun je ook lunchen of iets drinken.
 • Ontspannen in de stad
  Midden in het Patershol ligt een unieke plek om te ontspannen: Aqua Azul. Dit handelspand uit 1911 werd volledig omgevormd tot een publiek badhuis. Daarbij bleven heel wat authentieke elementen bewaard, zoals de glas-in-loodramen en art-decoversieringen. Je vindt hier onder meer twee sauna’s, een bubbelbad, stoombad, koud plonsbad en een stille rustruimte. Mag het iets meer zijn? Dan kun je ook nog een massage bijboeken.
Gent 3
BEELD VINCENT VAN DEN HOOGEN
 • Speciaalbiertjes
  Café Gitane is een van de oudste bruine kroegen van de stad, met een interieur dat nog stamt uit de jaren 30 van de vorige eeuw. Het piepkleine café staat bekend om zijn uitgebreide selectie bieren. Verwacht hier geen gevestigde waarden van grote bierhuizen, maar wel lokale biertjes van kleinere brouwerijen. Ook voor een lekker glas wijn zit je hier goed!
 • Kunstencentrum VIERNULVIER
  In het bekende café VIERNULVIER, onderdeel van het kunstencentrum met dezelfde naam, zie je Gentenaars van alle leeftijden. Je kunt er terecht voor een snack of kleine maaltijd, of om er tot in de vroege uurtjes met vrienden bij te praten. Op het programma staat theater en muziek, er zijn feesten, en het terras is ideaal voor zwoele zomeravonden. Het café zit in het gebouw De Vooruit, dat halverwege de 19e eeuw de thuisbasis van de socialistische beweging was.
Gent 2
BEELD VINCENT VAN DEN HOOGEN

Over Time to Momo local Louise Matton

Louise streek als tiener neer in Gent en is er sindsdien niet meer weg te slaan. Vraag haar wat haar hobby’s zijn en je komt al snel bij ‘eten en drinken’ uit. Dat doet ze zowel in de nieuwste eettentjes als bij gevestigde Gentse waarden. Haar grootste troef om Gent te bezoeken? De stad is als een middeleeuws openluchtmuseum, maar dan met een bruisend nachtleven.