Rome

7 tips voor een reisje naar Rome

Rome: een stad vol met geschiedenis en de meest prachtige gebouwen. Samen met Time to momo zetten we een aantal fijne tips op een rijtje. Op naar Italië!

Rome is volgens de legende gesticht in 753 v.Chr., maar heeft zichzelf altijd weten te transformeren en vernieuwen en is daarom nog steeds actueel. Via de zes routes uit de Time to momo Rome kom je langs alle Romeinse highlights: van het Campo de’ Fiori naar het Colosseo en van Piazza Barberini naar de Fontana di Trevi en de Piazza di Spagna. Zo zie je 28 eeuwen passeren: op antieke resten groeiden middeleeuwse buurten waar renaissance-palazzi en barokke kerken zijn gebouwd. 19e eeuwse arbeiderswijken krijgen een tweede leven en gaan gekleed in murales en hippe winkels en prachtige restaurants vind je overal. Maar de espressobar blijft de espressobar en traditioneel is nooit ver weg.

TEKST MAUD NOLTE (VIA UITGEVERIJ MO’MEDIA) | BEELD MARJOLEIN DEN HARTOG, FIONA RUHE, ROY BISSCHOPS

7 tips voor Rome:

 • Piazza Navona 
  Pizza Novana is een belevenis op zich. Het ultieme plein is gebouwd op de resten van het stadion van keizer Dominitianus. Die resten kun je bekijken aan de noordkant van het plein en in de crypte van de Sant’Agnese. Aan het begin van de middeleeuwen, toen het stadion niet meer gebruikt werd, zag men in de tribunes een prima fundament voor huizen. Halverwege de zeventiende eeuw besloot paus Innocentius X dat het plein op de schop moest. Borromini bouwde de Sant’Agnese en Bernini zijn Fontana dei Quattro Fiumi.
 • Ontbijten in Rome 
  Romeinen lopen een koffiebarretje binnen, bestellen een espresso met een cornetto (croissant) en dat is het. Binnen tien minuten staan ze weer buiten. Wil je wel uitgebreid ontbijten in Rome, kijk hier voor de leukste plekken om te ontbijten in Rome. 
Ontbijten Rome

Lees ook: 7 tips voor een stedentrip naar Gent

 • Seizoensgebonden eten bij Ruma Bottega & cucina agricola
  Dit restaurant ademt rust, ambacht en passie en is om zoveel redenen een aanrader. De kaart van Ruma bottega & cucina agricola staat vol met seizoensgerechten die bereid zijn met producten van de familieboerderij in de Maremmastreek. Niet voor niets noemen broer Guido en zus Matidia deze plek een ‘boerderij-tot-tafel-bistro’. Denk aan kazen gemaakt van Maremmabuffelmelk, vlees uit de weide en groenten uit eigen tuin.
 • Shoppen in de wijk Monti 
  Monti was vroeger in de oudheid een arme buitenwijk. Nu is het een van de meeste populaire wijken waar Romeinen komen om te shoppen en te borrelen. Het is een karakteristieke wijk vol met vintage winkels, boetiekjes, artistieke hotspots en gezellige terrasjes. Je vindt hier bijvoorbeeld LOL Roma; een mooie, typisch Italiaanse kledingzaak voor vrouwen. Wil je liever een winkel voor iedereen, dan is Hang Roma een leuke tip. 
Winkelen Rome
 • Villa Borghese
  Het park Villa Borghese was in de 17e eeuw de achtertuin van de invloedrijke kardinaal Scipione Borghese. Nu is het groene park met de hoge pijnbomen een tuin voor alle Romeinen en een van de mooiste parken die de stad rijk is. Je kunt hier wandelen, een fiets of skates huren en roeien op het meertje. Zeker op de warmere dagen is dit een heerlijke plek om naar toe te gaan.
Rome Park
 • Museum MAXXI
  De collectie van Museo MAXXI geeft een goed overzicht van de 21e-eeuwse Italiaanse kunst in internationale context. Het indrukwekkende museumgebouw is ontworpen door toparchitecte Zaha Hadid. Gigantische betonnen delen lijken organisch in elkaar over te vloeien – de ruimte is minstens zo indrukwekkend als de tentoongestelde werken en op zichzelf een bezoek meer dan waard.
Rome Maxxi
 • Gouden tip in hartje Rome 
  Het mooie dakterras van 9Hotel Cesàri & Terrazza is een gouden tip in hartje Rome, zeker voor de warmere dagen. Comfortabele zitjes, planten en de kerk van Sant’Ignazio di Loyola als backdrop; wat wil een mens nog meer? Het dakterras is de perfecte plek voor een kop koffie, een ijskoud glaasje wijn en een stuk pinsa Romana voor lunch. Goed om te weten: het is onderdeel van een viersterrenhotel. 
Local

Over Time to Momo local Maud Nolte 

Vanwege het werk van haar man emigreerde Maud in december 2020 naar Rome. De nieuwe parels van Rome ontdekken en uitproberen; dat doet ze het liefst elke dag. Haar Google Maps staat helemaal volgepind met tips en to do’s voor vrienden, familie én – dankzij Time to Momo – nu ook voor alle lezers! Een tip van Maud: Terwijl je door de karakteristieke straatjes loopt en langs de vele historische monumenten, vergeet dan niet om zo nu en dan stil te staan en omhoog en om je heen te kijken. Het is prachtig!