Keulen

6 tips voor een stedentrip naar Keulen

Keulen staat misschien bekend om de kerstmarkten, maar er is nog veel meer leuks te beleven. Local Geert Lemmens deelt zijn favoriete plekken in de stad in Time to Momo Keulen én zet zes plekken voor Santé op een rijtje.

De stad van biergartens en de beroemde Dom, van originele winkels en een levendige cultuurscene. Proef de historie in de Altstadt en shop in boetiekjes van jonge designers in het hippe Belgisches Viertel. Keulen is de grootste studentenstad van Duitsland, die je ontzettend goed kan verkennen op de fiets. Reken op een levendige sfeer en veel (betaalbare) eettentjes, cafés en bars.

TEKST GEERT LEMMENS (VIA UITGEVERIJ MO’MEDIA) | BEELD VINCENT VAN DEN HOOGEN

Highlights in Keulen

 • Kerstmarkten
  Wie in december Keulen bezoekt, kan niet om de kerstmarkten heen. Enkele van de bekendste en grootste markten zijn die op de Roncalliplatz en de Alter Markt. Keulenaren zoeken hun heil zelf liever op ‘alternatieve’, kleinere kerstmarkten, zoals die rondom het paviljoen van de Stadtgarten. Kijk hier voor de kerstmarkten van dit jaar.
 • Buiten de deur ontbijten: de Keulenaren zijn er zelf gek op!
  In de Zweeds aandoende superfood-deli The Great Berry weten ze wat gezond is. De kleurrijke en royaal opgediende bowls met blauwe bessen, kiwi, avocado, frambozen en banaan barsten van de vitaminen. Andere aanraders zijn de geroosterde wraps, pannenkoekjes met agavesiroop en vegan chocoladesaus of de bagel met bio-zalm, kurkuma-roomkaas en rucola. Als het water je nu nog niet in de mond loopt…

Lees ook: 10 tips voor een stedentrip naar Edinburgh

 • COMEDIA theater
  Het prachtig gerenoveerde COMEDIA Theater, gevestigd in een voormalige brandweerkazerne, is een van de juwelen van de Südstadt. Hier komen toneelstukken, poetry slam en muziek- en dansoptredens voor jong en oud op de bühne. Je culinair laten verwennen voor of na een optreden kan in restaurant de Wagenhalle. De kleine shop van de Wagenhalle biedt een mooie selectie van producten en delicatessen van Keulse makelij. Ben je in de zomer in de stad? Geniet dan van een uitgebreide zondagse brunch op het rust gelegen terras.
Keulen Museum
BEELD VINCENT VAN DEN HOOGEN
 • Farina Hause Duftmuseum
  In 1708 creëerde de Italiaan Giovanni Maria Farina een reukwater, dat hij naar zijn nieuwe woonplaats Keulen vernoemde. Het ‘eau de cologne’ was geboren. Tijdens de rococ ontwikkelde Keulen zich tot parfumhoofdstad van Europa. Farina’s parfum bestond uit de etherische oliën van citroen, sinaasappel, limoen, bergamot, mandarijn, ceder en pompelmoes. In het Farina Haus Duftmuseum maak je kennis met de geschiedenis en productiemethoden van het familiebedrijf Farina. Ook kun je er ruiken aan verschillende soorten essences.
 • Leuke shop: Frau Schmitt
  In deze leuke winkel vol hebbedingetjes draait het om interieur, kaarsen, kaarten, keramiek, sieraden, tassen en spulletjes voor kinderen. Eigenaresse Tanja let bij de keuze van de artikelen voor Frau Schmitt vooral op wat ze zelf mooi vindt. Daarnaast is voor haar belangrijk dat alles eerlijk is geproduceerd. Sowieso komen de meeste spullen van kleine labels waarvan ze de makers persoonlijk kent. En daar komen steeds weer nieuwe namen bij, soms ook Nederlandse. De winkel is best groot, dus reken er maar op dat je hier niet met lege handen vertrekt.
Keulen Cafe
BEELD VINCENT VAN DEN HOOGEN
 • Brauhaus Johann Shäfer
  Van expeditiebedrijf naar podiumcafé naar brouwhuis: dit pand heeft een indrukwekkende historie. Nadat de rode vrachtwagens van het expeditiebedrijf verdwenen, trad de hele fine fleur van Keulen op in het podiumcafé. Vervolgens werd het pand ingrijpend verbouwd, met een nieuwe interpretatie van het klassieke concept van een brouwhuis. Bij Brauhaus Johann Schäfer straalt de nostalgie, zoals je begrijpt, van de muren. Het is een prima plek om even staand van een koude Kölsch te genieten en daarna iets van de kaart te bestellen
Keulen Geert Lemmens
BEELD VINCENT VAN DEN HOOGEN

Over local Geert Lemmens

Geert verhuisde twintig jaar geleden voor zijn werk naar Keulen, met het idee dat hij er tijdelijk zou blijven. Maar hij vond er de liefde, veranderde van baan en woonde al in verschillende wijken. Met vrienden drinkt hij in het weekend graag een biertje in een Brauhaus en hij is regelmatig in een museum te vinden. Als hij tijd over heeft, verdiept hij zich in het Romeinse verleden van de stad.

Geert Lemmens