vliegen zonder angst

Vliegangst? 6 tips om relaxed te vliegen

De weg naar Schiphol is stukken gevaarlijker dan de vlucht die erop volgt. Toch stappen veel mensen liever in hun auto dan in een vliegtuig. Met deze tips ga je voortaan wél ontspannen aan boord.

Jaren geleden vloog ik in een propellervliegtuigje van Washington naar New York. Na het opstijgen maakte het vliegtuig een vrije val waarbij ik tien centimeter boven mijn stoel zweefde. In het vliegtuig zaten wat Amwrikaanse tieners die op de toppen van hun longen om hulp schreeuwden. Slingerend van luchtzak naar luchtzak leerde ik wat vliegangst is. Ook al sprak ik mezelf continu moed in: turbulentie is een comfortprobleem, geen veiligheidsprobleem. Vliegen zonder angst, zo doe je dat.

Een vliegtuig is na de lift het veiligste transportmiddel. De kans om een vliegtuigongeluk mee te maken is één op vier miljoen. De kans om daarbij om het leven te komen is nog vele malen kleiner. Uit onafhankelijk Amerikaans onderzoek blijkt dat zelfs bij een ernstig ongeluk in 96 procent van de gevallen de passagiers ongedeerd naar buiten wandelen. Vliegtuigen waren al veilig, maar sinds de jaren tachtig is extra aandacht besteed aan veiligheid aan boord. Dat betekent dat je na een (eventuele!) crash niet bekneld raakt in je stoel, dat de bagagerekken niet openschieten, er brandwerende en niet-giftige materialen worden gebruikt, en dat ook als het cabinepersoneel buiten westen is, een leek de nooduitgang kan vinden en openen.

Controledwang of claustrofobie?

Maar hoe komt het dat mensen zó bang voor vliegen kunnen zijn als het zó veilig is? ‘Niemand wordt met vliegangst geboren,’ vertelde luchtvaartpsycholoog Lucas van Gerwen me ooit. ‘Het ontstaat vaak op momenten dat je psychisch kwetsbaar bent. Wanneer er andere stressfactoren in je leven zijn. Je kunt een keer zware turbulentie meemaken en daarvan schrikken. Van de honderd mensen zijn er vijf mensen die na zo’n gebeurtenis bang blijven. De kans is groot dat die vijf mensen op dat moment al niet goed in hun vel zaten. Ze voelen zich daardoor extra kwetsbaar.’

Iedereen kan van zijn vliegangst afkomen. Maar daarvoor moet je wel eerst weten welke andere angst erachter schuilgaat.

Controledwang

Bij de helft van de mensen met vliegangst speelt controledwang een rol. Vaak zijn het mensen die het ook niet prettig vinden om bij iemand anders in de auto te zitten. Technische informatie, bijvoorbeeld over hoe het kan dat zo’n zware kist als een veertje in de lucht blijft hangen, kan al helpen.

Hoogtevrees

Helaas is er een groep mensen met vliegangst die ongevoelig zijn voor dit soort feiten. Hun angst gaat vaak gepaard met claustrofobie of hoogtevrees. Het eerste wat je dan moet weten is dat angst een emotie is. Het is een normale, menselijke reactie die je niet kunt afleren. Je moet alleen leren ermee om te gaan tijdens een normale situatie als vliegen.

Je bent niet in gevaar!

Maar welke angst er ook achter schuilgaat, vliegangst is niets anders dan een buitengewone reactie van het zenuwstelsel op een relatief onschuldige gebeurtenis. Je lichaam reageert alsof je daadwerkelijk in groot gevaar bent. Je bent uiterst alert en door de extra adrenaline is je waarneming heel scherp. Je ziet elke beweging aan de vleugel en hoort elk geluidje van de motor.

Je kunt je leven natuurlijk aanpassen aan die angst door nooit meer te vliegen, maar je kunt ook je angstpatroon doorbreken door je lichaam in een andere stand te zetten. Afleiding zoeken, ontspanningsoefeningen doen, op je ademhaling letten of lezen. Je kunt zelfs je brein een beetje voor de gek houden door te doen alsof je in een bus zit. De bewegingen die je voelt zijn gewoon hobbels in de weg.

tips vliegangst

6 tips voor een relaxte vlucht

1. drink geen koffie

Gebruik geen cafeïnehoudende dranken (koffie, thee, cola) of chocola vlak voor of tijdens de vlucht. De effecten ervan – snellere hartslag, trillen, enzovoort – lijken op angst en kunnen angstgevoelens tijdens de vlucht vergroten.

2. spreek jezelf toe

Blijf jezelf vertellen hoe ongelooflijk veilig vliegen is. Als je het risico te verongelukken zo klein mogelijk wilt houden, zou je in theorie zelfs het best je hele leven in de lucht kunnen doorbrengen!

3. Vertraging is niet erg

Schrik niet van vertraging bij vertrek. Waarschijnlijk is het op de plaats van bestemming te druk om te landen. Vroeger bleven vliegtuigen bij grote drukte boven het vliegveld van aankomst cirkelen. Een van de veiligheidsverbeteringen in de luchtvaart bestaat eruit dat het wachten nu op de plaats van vertrek gebeurt.

4. Luister naar muziek

Let niet op ieder geluidje. Vliegen gaat, net als autorijden, niet geluidloos. Net als de motor van een auto maakt een vliegtuigmotor meer geluid als hij meer toeren draait. Het veranderende geluid tijdens de landing wordt veroorzaakt doordat een vliegtuig op de motor remt. De motoren draaien op dat moment de andere kant op. Piepen en kraken hoort er ook bij en betekent niet dat de vleugels van het vliegtuig gaan vallen. Net zoals de pling die regelmatig klinkt geen teken is dat een van de motoren is uitgevallen, maar gewoon dat er een wc is vrijgekomen of dat de magnetron in de pantry is uitgedraaid. Luister tijdens de vlucht naar rustgevende muziek om al die geluiden niet te horen.

5. Houd je riem vast

Aanvaard dat het toestel soms van koers verandert. Een plotselinge daling kan betekenen dat de piloot een gebied met turbulentie verwacht en naar een lagere luchtlaag gaat. Zie het als een auto die van baan verwisselt. En komt het toestel toch in een gebied met turbulentie terecht, dan vraagt de piloot je niet om je riem vast te maken omdat je gaat neerstorten, maar omdat u zich door plotselinge schommelingen van het toestel zou kunnen bezeren. Sowieso is het verstandig om je riem vast te houden tijdens de vlucht. NIet vanwege gevaar, maar vanwege turbulentie. En nee, turbulentie is niet gevaarlijk.

6. Drink geen alcohol

Probeer je angst niet te onderdrukken met alcohol of pillen. Ze helpen je niet van je angst af, maar onderdrukken alleen de symptomen ervan. Richt je liever op je ademhaling. Adem in, adem uit en feliciteer uzelf af en toe: hoera, je leeft nog!

Lees ook: 9 onmisbare items voor een comfortabele vliegreis

Tip van de redactie

Even ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven? Een (lang) weekend aan zee, in the middle of nature of in een mooie stad zal je goed doen. Alles wat je voor deze getaway nodig hebt, past in deze hippe Fab Seventies handbagage koffer. In meerdere kleuren verkrijgbaar. Voor meer informatie klik op onderstaande button.


TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES