ruzie

Zo maak je ruzie (en zo maak je het weer goed)

Zelfs (of juist) in de beste relaties komt het voor: ruzie. Een ruzie met je partner kan de lucht juist klaren en jullie relatie beter maken. Mits je je aan de basisregels van ruziemaken houdt.

Luister goed

Blijf niet doorgaan met je argumenten herhalen. Je bereikt er niets mee. Zelfs als je partner zijn of haar argumenten maar blijft herhalen, doe je er beter aan om te luisteren. Nadat je goed hebt geluisterd naar zijn of haar argumenten, is de kans groter dat de ander ook de moeite neemt écht naar jou te luisteren.

Oude koeien

Weersta de verleiding om oude koeien uit de sloot te halen. Een ruzie is daar niet het juiste moment voor. Door er meerdere ruzies bij te halen, zal een oplossing voor jullie huidige ruzie nog lastiger te vinden zijn.

Ik vind…

Beschuldig je partner nergens van. Zeg niet ‘jij bent lui’ of ‘jij helpt me nooit’. Maak het probleem bespreekbaar in de ik-vorm. Jij vindt iets en kaart het aan. Gebruik daarbij geen verwijten.

Niemand heeft gelijk

Soms kan een ruzie eindeloos doorgaan omdat één van de twee of beide partners het gevoel hebben dat iemand de ruzie moet winnen. Leg je erbij neer dat de meeste ruzies geen winnaar hebben. Dram dus niet je gelijk door, maar zoek naar een compromis waar jullie allebei vrede mee hebben.

Goede band

Vergeet niet dat ook al kunnen jullie elkaar tijdens een ruzie achter het behang plakken, jullie nog steeds een koppel zijn. Zorg Zolang jullie ruzies niet extreem uit de hand lopen, zal jullie band alleen maar sterker worden.

Praat het volledig uit

Ga niet naar bed of de deur uit voordat jullie ruzie is bijgelegd.

Zeg sorry

Het kan geen kwaad om sorry te zeggen na een ruzie. Zelfs als je niets gedaan hebt. En misschien realiseer je je achteraf dat je eigenlijk een beetje overdreven reageerde. Het feit dat je sorry zegt, zal je sieren.

Tekst Santé, beeld GettyImages

Tip van de redactie

Wil je gezonder en fitter worden zonder uren in de sportschool te hoeven staan? Dan is deze buikspierwiel van AJ-Sports zijn de oplossing voor jou. Geen uren uitzoeken wat te doen met gewichten maar snel en efficiënt je spiergroepen trainen met de ab trainer van AJ-Sports waar en wanneer je maar wilt. Voor meer info klik op onderstaande button.

TEKST Marlies Hanse

BEELD GETTYIMAGES

Gerelateerde artikelen