verliefdheid

Verliefdheid: wat voor effecten heeft het op je lichaam?

Kriebels in je buik, je bent vrolijker aan ooit en je kunt maar aan een ding, of liever gezegd iemand, denken. Kortom je bent helemaal hoteldebotel. Wat doet verliefdheid met je lichaam?

 Hormonen

Al deze gevoelens worden veroorzaakt door hormonen. Wanneer je verliefd bent, maken je hersenen hogere levels van bepaalde hormonen aan, zoals oxytocine en vasopressine. Elk hormoon is verantwoordelijk voor het gedrag dat je vertoont wanneer je verliefd bent. Verliefd zijn is dus eigenlijk niets meer dan een chemische reactie in je brein.

Lees ook:Seksuoloog Jolien: “O jee, verliefd op twee”

Gelukkig gevoel

Krijg jij die schaapachtige glimlach maar niet van je gezicht? Dat kan komen door de hormonen dopamine en oxytocine. Deze zorgen er namelijk voor dat jij je een stuk gelukkiger voelt.

Zenuwen

De vlinders in je buik worden veroorzaakt door twee andere hormonen: noradrenaline en adrenaline. Door deze twee hormonen krijg je last van de fysieke symptomen van stress, waaronder knikkende knieën, zweethanden en een bonkend hart.

Territoriaal

Een verliefd brein maakt ook het hormoon vasopressine aan. De persoon waarop je verliefd bent, heb je als het ware ‘gemarkeerd’ als jouw territorium. Je wordt dus sneller jaloers en raakt meer gehecht aan hem of haar. Hiervan is vasopressine de schuldige.

Grote pupillen

Je ziet het vaak in tekenfilms: de karakters krijgen grote ogen wanneer ze hun grote liefde zien. Dit gebeurt ook in het echt, al is het misschien wat minder overdreven. Het autonome zenuwstelsel is namelijk sterk verbonden met het deel van de hersenen dat prikkels opvangt. Vind je dus iemand aantrekkelijk? Dan worden je pupillen groter.

Tekst Santé, beeld Gettyimages

Favoriet van de redactie

Heb je koude rillingen van de griep? Kies dan de best beoordeelde Auronic’s flanellen elektrische deken. Drie warmtestanden, veilig met oververhittingsbeveiliging en na 180 minuten schakelt hij vanzelf uit. Perfect voor bed of bank. Wat wil je nog meer? Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Gerelateerde artikelen