Untitled Design 22

Zwanger raken als je een spiraaltje hebt? Dit moet je weten

Een paar jaar geleden ging er een foto viral van een baby met een spiraaltje in zijn hand. Zwanger worden als je een spiraaltje gebruikt… dit moet je erover weten.

Lucy Hellein, de verloskundige, deelde een foto van een baby met een spiraaltje in zijn hand. De verloskundige wist dat de moeder een spiraaltje had en na de bevalling zou er onderzocht worden waar het spiraaltje was. Dat was uiteindelijk niet nodig, want met de placenta kwam ook het spiraaltje mee. Voor de foto stopte ze het spiraaltje bij de baby in de hand.

Hoe werkt een spiraaltje?
Een spiraaltje zorgt ervoor dat spermacellen zich moeilijker kunnen nestelen en dat het slijmvlies bij de baarmoedermond dun blijft. Dit zorgt ervoor dat een bevrucht eitje zich niet kan nestelen.

Hoe kun je zwanger raken als je een spiraaltje hebt?
Een spiraaltje is erg veilig, maar net als andere anticonceptiemiddelen is de betrouwbaarheid niet 100 procent. Als een spiraal niet goed ingebracht wordt of verplaatst, kan de betrouwbaarheid verminderen. Laat je daarom goed voorlichten als je een voorbehoedsmiddel kiest waarbij iets meer kans is op zwangerschap.

Zelf controleren of je spiraaltje nog goed zit
Je kunt eventueel zelf controleren of je spiraaltje nog goed zit, door te voelen of de draadjes er nog zitten. Maar zorg dat je niet per ongeluk aan de draadjes trekt. Ook onregelmatige bloedingen of pijn kunnen signalen zijn dat je spiraaltje niet goed zit. Bij twijfel altijd de huisarts raadplegen.

Beeld: GettyImages