praten over seks

Zo bespreek je jullie seksleven zonder dat het ongemakkelijk wordt

Over seks praten is makkelijker gezegd dan gedaan. Die ene fantasie bespreken kan het schaamrood op de kaken brengen. Of je hebt het niet naar je zin tussen de lakens en wilt dat aankaarten. Ongemakkelijk! Met deze tips steek je zelfverzekerd van wal.

  1. Vind je praten over seks eng of gênant? De kans bestaat dat je partner dat ook vindt. Zeg daarom als je het spannend vindt, dat haalt de druk eraf.
  2. In bed is niet altijd de beste plek om het gesprek over jullie seksleven te beginnen. Soms is een neutrale plek beter om serieuze onderwerpen te bespreken. Zo wordt het voor jullie allebei makkelijker om eerlijk te zijn. In het heetst van de strijd kan dat toch iets ongemakkelijker zijn.
  3. Wees eerlijk, ook over dingen die je liever anders wilt. Lastig, maar je hebt er allebei niets aan als je het niet naar je zin hebt in bed.
  4. Ga er niet vanuit dat je weet wat je partner wil, geef hem of haar de ruimte om verlangens te delen en luister goed. Reageer niet meteen, maar luister goed en toon begrip. Zeg bijvoorbeeld ‘ik snap dat je je zo voelt’.
  5. Oordeel niet, maar geef je wensen aan en praat vanuit jouw ervaring. Zeg: ‘ik vind het fijn als je me aankijkt tijdens het vrijen, zullen we dat eens proberen’, in plaats van ‘je kijkt me nooit aan als we het doen’. Dit soort kleine dingen kun je wel prima tijdens het seksen benoemen trouwens.

    Lees ook: ‘5 tips voor een beter seksleven’

  6. Deel je fantasieën! Je brein is je grootse seksuele orgaan en elkaar in bed vertellen waar je over fantaseert, kan enorm stimulerend werken.
  7. Ga er vanuit dat jullie allebei hetzelfde willen: fijne seks waar je beiden van geniet. Als je uitgaat van ‘wij’ in plaats van ‘ik’ kom je er vast uit! Sta open voor de andere kant van het verhaal. Zorg dat je niet alleen zelf aan het woord bent, maar luister daarnaast naar wat je partner te zeggen heeft.
  8. Bespreek je seksleven niet alleen als er iets aan de hand is. Benoem het ook als je iets leuk vindt. Wees daarbij het liefst specifiek, zo heeft je partner er echt iets aan.

Beeld: Getty Images

Tip van de redactie

Je seksleven opleuken? In Joliens debuut Zinderend Leven vind je prangende kwesties uit haar praktijk en hoe ze deze met humor en empathie te lijf gaat. Plezier tussen de lakens creëer je namelijk zelf, alleen je moet nét even weten hoe.

Zinderendleven 1
Lezen

Gerelateerde artikelen