seks en depressie

Hanneke heeft geen zin meer in seks

“Ik slik antidepressiva en merk dat ik daardoor steeds minder zin heb in seks,” schreef lezeres Hanneke ons. Ze vroeg ons wat ze eraan kon doen. Wij vroegen het aan een seksuologe.

Lezeres Hanneke stuurde ons deze vraag, waarop we onze Santé seksuologe om antwoord vroegen.

“Ik slik antidepressiva en merk dat ik daardoor steeds minder zin heb in seks. Ik vind dat heel vervelend. Niet alleen voor mijn man, maar ook voor mezelf; ik genoot altijd ontzettend van seks. Zijn hier oplossingen voor?”

ANTWOORD:“Helaas doen de meeste antidepressiva de zin in seks afnemen. Uit studies is bekend dat ongeveer zestig procent van de mensen die antidepressiva slikken ook merkt dat het een negatieve invloed heeft op hun seksuele leven. Óf de zin in seks neemt af óf er zijn problemen met het krijgen van een orgasme. Het effect op het seksueel functioneren kan al na enkele uren na het innemen van de medicijnen optreden.

Wat kun je doen? Er zijn heel veel verschillende soorten antidepressiva, die allemaal verschillende stoffen bevatten die niet allemaal hetzelfde effect hebben op de zin in seks. Daarom zou je met je arts kunnen bespreken of een overstap naar een ander antidepressivum een mogelijkheid is. Als je net begonnen bent met het slikken van antidepressiva is het raadzaam even af te wachten. Tien procent van de mensen die ze gebruiken, merkt binnen zes maanden dat hun zin in seks weer terugkomt. Is dat niet het geval, dan zou je ook met je arts kunnen overleggen of een verlaging van de dosis bespreekbaar is. Of probeer een zogenaamd ‘slik-vrij weekend’; het effect op de zin in seks is namelijk snel merkbaar. Dit laatste uiteraard alleen in overleg met je arts.

Ten slotte is het ook mogelijk om (eventueel samen met een seksuoloog) te kijken naar andere mogelijkheden in jullie seksuele relatie. Seksualiteit betekent ook intimiteit, en die hoeft natuurlijk niet te verdwijnen als de zin in seks minder wordt. Genieten van elkaars lichaam en van lichamelijke intimiteit kan ook zonder geslachtsgemeenschap te hebben. Samen zoeken naar nieuwe mogelijkheden kan de seksuele relatie weer een positieve spanning geven.”

Seksuoloog Sanderijn van der Doef, beeld GettyImages

Tip van de redactie

RITUALS The Ritual of Karma – Medium Gift Set

rituals gift set
BESTEL HIER