ware liefde

Op zoek naar de ware?

Vele mensen zijn veilig of onveilig gehecht. Bij welke groep jij hoort heeft alles te maken met of jij de ware liefde tegenkomt – of al hebt gevonden. Lees hier meer…

Er zijn twee soorten mensen. Veilig gehechte en onveilig gehechte. De eerste groep voelt zich al veilig vanaf hun babytijd. Hun ouders waren er voor ze als ze hen nodig hadden. En eenmaal volwassen hadden ze geleerd dat ze de mensen in de buitenwereld kunnen vertrouwen. En nog belangrijker, ze kunnen op zichzelf vertrouwen. Ze zijn niet bang voor commitment of afhankelijkheid. Voelen ze nabijheid, dan zoeken ze alleen maar nog meer nabijheid. Ze beschouwen een relatie als een groot geluk.

Onveilig gehechte mensen hebben al heel jong geleerd dat volwassen verzorgers onbetrouwbaar kunnen zijn. Ze zijn in de steek gelaten, verwaarloosd, gekwetst of gewoon heel onhandig opgevoed. Meer dan de helft van die onveilig gehechte mensen is daardoor zo angstig geworden, dat ze zich vastklampen aan anderen. Ze zijn kwetsbaar en voelen zich kwetsbaar. Je zou kunnen zeggen dat ze een chronische verlatingsangst hebben. Misschien zijn ze in hun leven zo vaak in de steek gelaten, dat ze verwachten dat dat weer gebeurt. 

Wie onveilig gehecht is, voelt zich prettig bij ups & downs. Maar wie op zoek is naar de ware, moet dit onthouden: saai is goed.

Moeite met gevoelens

Het andere deel van die groep – minder dan de helft – is vermijdend onveilig gehecht. Vermijders kunnen het zelf wel, denken ze. Ze zijn bang om zich te binden, bang voor intimiteit en heeft vaak een onrealistisch romantische kijk op hoe een relatie zou moeten zijn. Vermijders zijn ook vaak wantrouwig en hecht veel waarde aan zijn of haar onafhankelijkheid. Ze hebben er moeite mee om over hun gevoelens of over de relatie te praten en zenden vaak gemengde boodschappen uit. 

Hou van mij

Het is belangrijk om te weten dat onder al die hechttingsstijlen mensen zitten die niets liever willen dat er van hen gehouden wordt. De angstig gehechte maakt dat duidelijk door te zeggen: hou van mij, laat me niet alleen! De vermijder zegt niks, maar laat blijken dat hij zo sterk is dat hij niemand nodig heeft.

Dat drama en die onvoorspelbaarheid is ook leuk. Never a dull moment, zeg maar. En als je zelf onveilig bent gehecht, dan herken je dat onvoorspelbare en dramatische gedrag ook. Je voelt je gek genoeg veilig met iemand die ook niet veilig is gehecht, omdat je iets van jezelf erin herkent. 

Helft is veilig gehecht

Naar schatting is de helft van de mensen veilig gehecht. Deze veilig gehechte mensen zijn betrouwbaar, consequent, communiceren goed, stellen hun vrienden en familie al in een vroeg stadium aan je voor en kunnen tijdens ruzies compromissen bereiken en geeft spontaan uiting aan zijn gevoelens voor jou. Dat is fijn, maar ook een beetje saai. 

Saai is goed

Als jij angstig bent, gebeurt er als je een veilig iemand ontmoet precies het omgekeerde van wat er gebeurt als je een vermijdend iemand ontmoet. De boodschappen die de veilige persoon uitzendt zijn eerlijk, direct en consistent. Veilige mensen zijn niet bang voor intimiteit en weten dat ze de liefde waard zijn. Ze willen niet om de hete brei heen draaien en doen alsof ze lastig te veroveren zijn. Ze spelen geen spelletjes. Iemand die angstig gehecht is, ervaart dat als saai. Die is zo gewend dat er gedoe is, dat je moet vechten om de liefde van die ander te krijgen, dat de conclusie bijna vanzelf is dat dit dus niet de ware kan zijn. De truc is om niet verslingerd te raken aan de ups en downs die je als onveilig gehechte zo bekend voorkomen. Onthoud: saai is goed.

Tekst: Manon Daelmans Beeld: GettyImages

Favoriet van de redactie

Dekbed (Winter & Herfst)

Dekbed (Winter & Herfst) + 2 Gratis Hoofdkussens – Tweepersoons – 200×220 cm
Shop

Leestip

bindingsangst