Vreemdgaan

Hoe ga je verder na het vreemdgaan?

Het is een prachtige lentedag wanneer Ruth en Isabel aankloppen. Isabel is een jaar geleden vreemdgegaan en hun relatie heeft daar flink onder te lijden. Beiden geven aan met elkaar door te willen, maar op de een of andere manier lijken ze steeds verder van elkaar verwijderd te raken. Ze begrijpen niet goed hoe dat…

Het is een prachtige lentedag wanneer Ruth en Isabel aankloppen. Isabel is een jaar geleden vreemdgegaan en hun relatie heeft daar flink onder te lijden. Beiden geven aan met elkaar door te willen, maar op de een of andere manier lijken ze steeds verder van elkaar verwijderd te raken. Ze begrijpen niet goed hoe dat komt en zodoende zitten ze bij mij op de bank. Zo ver mogelijk bij elkaar vandaan.

“Je moet er op een gegeven moment wel een streep onder zetten”, begint Isabel. “Alles is er al over gezegd, elke vraag heb ik beant­woord. Ik heb je al honderd keer gezegd hoeveel het me spijt. Wat wil je nog meer bespreken?” Ruth is even stil. “Ik zit er gewoon nog mee en word er soms nog boos over, over hoe het is gegaan. Zoals laatst, toen je ergens anders ging eten dan je had gezegd. Ik werd daar weer heel onzeker van.” Isabel rolt met haar ogen wanneer Ruth dit voorval noemt. “Nou moet je niet meteen zo doen”, reageert Ruth. “Ik wil het er dan gewoon even over hebben. Ik snap niet waarom het hele onderwerp wordt doodgezwegen.” Isabel draait zich dan nog verder van haar weg. Ook Ruth kijkt uiteindelijk een andere kant op.

Verder na vreemdgaan

De dynamiek tussen Ruth en Isabel staat niet op zichzelf. Degene die is vreemd­ gegaan, wil vaak het liefst zo snel mogelijk verder en het hele onderwerp vergeten. Logisch, want het is iets waar ze meestal niet trots op zijn en liever niet aan worden herinnerd. De bedrogen partner wil het vaak ook achter zich laten, maar dat lukt gewoon nog niet. Er is zo veel dat hen eraan doet denken. Ze worden er steeds opnieuw mee geconfronteerd.

Lees ook: Betekent vreemdgaan het einde van je relatie?

Verschillende gevoelens

Doordat degene die is vreemdgegaan het er niet meer over wil hebben, kunnen partners echter het gevoel krijgen dat hun gevoelens er niet mogen zijn of er niet toe doen. Hier­ door nemen deze gevoelens vaak juist in hevigheid toe. En wanneer degene die is vreemdgegaan er niet over praat, kan dat ook het idee geven dat alles vergeten is. Hierdoor worden partners bang dat het opnieuw kan gebeuren en krijgen ze juist de neiging er steeds weer over te beginnen.

“Wauw, dat is precies wat er bij mij gebeurt”, zegt Ruth als ik dit uitleg. Isabel kijkt haar onderzoekend aan. “Oké”, reageer ik. “Dus wat zou kunnen helpen is als jij, Isabel, juist zelf begint over datgene wat er is gebeurd en de herinnering in leven houdt.” Isabel kijkt verbaasd. “Dan hoeft Ruth dat namelijk niet te doen, waardoor zij het misschien een beetje kan loslaten.”
Dan beweegt Isabel richting Ruth. “Zou je dat fijn vinden, als ik erover begin?” vraagt ze ongelovig. Ruth knikt. “Heel fijn!”

Jolien Spoelstra (43) werkt als psycholoog, seksuoloog en relatietherapeut in Haarlem. In Santé schrijft ze over alle bijzondere ontmoetingen die ze dagelijks heeft in haar praktijk: ontmoetingen op het snijvlak van relatie en seks..

Tip van de redactie:

Ontdek hoe ontrouw, een bekend maar pijnlijk fenomeen, beiden partners treft. Kaat Bollen en Lore Eerlings bieden een praktisch stappenplan, met vier cruciale fases, doorspekt met herkenbare voorbeelden en oefeningen. Dit boek, net als ontrouw, is een uitdaging maar constructief. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST JOLIEN SPOELSTRA
BEELD GETTY IMAGES