Moeilijke Mensen

Hoe ga je om met ‘moeilijke’ mensen in je omgeving?

Soms klikt het gewoon niet met die collega, buurvrouw of kennis. Het contact tussen jullie blijft haperen. Hoe ga je om met deze ‘moeilijke mensen’?

Sommige mensen zijn regelrechte energieverslinders. Toch moet je op de een of andere manier met ze dealen. Zo doe je dat:

Bemoeizuchtige schoonmoeder

Deelt ze zelfs in jouw huis de lakens uit? Krop het niet op, zegt wat je moeite kost, maar toon ook je waardering. Mijd haar niet, bouw een band op. Besef dat een moeder het niet voor het kiezen heeft als het gaat om het liefdesleven van haar kind. En: lach erom

Dwarse puber

Betrek opstandig gedrag niet op jezelf en bedenk dat hij of zij alleen bezig is te leren op eigen benen te staan. Ga alleen de strijd aan om wat er bij jou écht toe doet. Geef complimentjes, want pubers doen stoer, maar zijn onzeker.

Zuigende vriendin

Zit ze in een moeilijke periode en raakt ze er niet over uitgeklaagd? Zet bij een ontmoeting meteen de toon met een grapje of complimentje. Ga er niet tegenin, dat werkt averechts, maar zwak negatieve uitlatingen wel af. Vertel wat haar gedrag met jou doet. Nodig een derde (vrolijke) persoon uit, zodat de balans wat positiever doorslaat.

Boze ex

Neem de tijd om samen uit te zoeken waarom jullie relatie misliep. Benoem de gevoelens die je daarbij had zonder verwijtend te zijn. Geef je fouten ruiterlijk toe. Maak hem niet zwart om je keus te legitimeren. Wist je dat 85 procent van alle scheidingen in redelijke harmonie verloopt en niet leidt tot haat en nijd?

Superkritische leidinggevende

Ga pas in gesprek als emoties zijn geluwd. Vraag om uitleg en vertel hoe jij het ervaart. Kijk ook naar jezelf: waarom is de waardering van je leidinggevende voor jou zo belangrijk? En maak je eigenlijk genoeg zichtbaar wat je wél goed doet?

Bron: Santé archief, tekst: Stephanie Jansen, beeld GettyImages

Tip van de redactie

Narcisme is een bekende en regelmatig voorkomende persoonlijkheidsstoornis. Als partner van een narcist heb je in eerste instantie geen idee dat je met een narcist te maken hebt. Narcisten zijn uitermate charmant en weten hun zwarte kanten goed te verbergen. In Narcisme in relaties krijg je antwoorden op vragen als Waar kun je een narcist aan herkennen? Welke gevolgen heeft dit gedrag voor de relatie? En nog veel meer. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Gerelateerde artikelen