Overspel

7 tips wanneer je te maken krijgt met overspel

Overspel is een uitdaging in een relatie en is niet zomaar op te lossen. Krijg je ermee te maken? Misschien heb je dan iets aan deze 7 tips.

Ontrouw is ontzettend ingrijpend en pijnlijk. Toch hoeft het niet het einde van de relatie te betekenen. Mochten jullie besluiten een doorstart te maken, dan is de kans groot dat jullie relatie beter wordt dan die was vóór het overspel. Maar dat gaat niet vanzelf. 7 tips wanneer je te maken krijgt met overspel.

1. Erken je gevoelens

Het is normaal om intense emoties als woede, verdriet, verwarring en schaamte te voelen na de ontdekking van overspel. Het is belangrijk om deze gevoelens te erkennen en jezelf de tijd en ruimte te geven om ze te verwerken.

2. Zoek professionele hulp 

Overweeg hulp te zoeken bij een relatietherapeut. Hij of zij kan begeleiding en ondersteuning bieden bij het navigeren door deze moeilijke periode.

3. Communiceer met je partner

Als je besluit de relatie voort te zetten, is open en eerlijke communicatie cruciaal. Bespreek wat er is gebeurd, hoe jullie je voelen en wat jullie beiden nodig hebben om verder te kunnen.

Overspel 2

4. Stel grenzen

Bepaal wat je nodig hebt van je partner en wat je verwacht in termen van transparantie en toewijding om het vertrouwen te herstellen.

5. Focus op zelfzorg

Zorg goed voor jezelf, fysiek en emotioneel. Dit kan inhouden dat je tijd neemt voor jezelf, dingen doet waar je gelukkig van wordt en zorgt voor een gezonde levensstijl.

Lees ook: Betekent vreemdgaan het einde van je relatie?

6. Vermijd haastige beslissingen 

Geef jezelf de tijd om na te denken over wat je wilt en nodig hebt voordat je grote beslissingen neemt over je relatie of over de toekomst.

7. Zoek steun bij anderen

Praat met vrienden of familieleden die je vertrouwt, of ga naar een steungroep voor mensen die iets soortgelijks hebben meegemaakt.

Tip van de redactie:

Het fenomeen vreemdgaan of overspel is van alle tijden en gaat veelal gepaard met heftige emoties. Wat drijft de partner tot overspel? Wat zijn de motieven van de minnares? En wat is de reden dat de bedrogen echtgenote haar man toch niet kwijt wil en het overspel vergeeft? Hier kun je alles over lezen in De duivelsdriehoek van Carolien Roodvoets. Voor meer info klik op onderstaande button.

TEKST SUUS RUIS
BEELD GETTY IMAGES

Carolien Roodvoets