yoga-oefeningen 3

Lekker slapen door yoga en meditatie

Iedereen heeft er weleens last van; je ligt te woelen en draaien in je bed, bent wel moe, maar kunt de slaap niet vatten. Hartstikke vervelend natuurlijk, maar voor een keertje niet zo erg. Je bent de dag erna een beetje chagrijnig en tukt de volgende nacht weer zonder problemen. Maar wat nou als je elke nacht naar je plafond ligt te staren en de wallen bijna tot aan je knieën hangen? Grijp dan niet naar de slaappilletjes, want je kunt veel beter aan yoga of meditatie doen!

Combineer yoga met een gezond avondritueel

Yoga helpt je niet alleen aan een sterker, leniger en gezonder lichaam, maar kan je ook helpen eindelijk weer eens goed te slapen. Het is alleen wel belangrijk dat je jouw pre-slaap yogasessie combineert met een gezond avondritueel. Je kunt je namelijk helemaal suf yogaën op je gloednieuwe Manduka yoga mat, maar wanneer er allerlei ongezonde gewoonten ingeslopen zijn die een grote invloed hebben op de kwaliteit van je slaap, zal het waarschijnlijk niet veel helpen. Het is daarom belangrijk dat je eens kritisch kijkt naar je rituelen. Zit je de hele avond aan de buis gekluisterd, drink je nog laat koffie of lig je in je bed nog alle comments onder een Instagram post uit te pluizen? Niet meer doen! Probeer een uur voor je naar bed gaat alle schermpjes te vermijden, sla het zwaar tafelen over en eet niets meer in de uren voor je gaat slapen en alles met cafeïne is helemaal verboden. Kies in plaats daarvan voor dingen die ontspannen zoals een goed boek, fijne muziek en een yoga en meditatie uurtje.

Ontspannen je bed in na yoga en meditatie

Mensen die al langere tijd slecht slapen krijgen vaak al spanning wanneer ze hun bed alleen nog maar zien. En als er iets slecht is voor een goede nachtrust, dan is het wel stress. Door voor je naar bed gaat je yoga mat uit te rollen voor een (korte) yoga sessie, breng je lichaam en geest in balans en verlaag je je stressniveau. Sluit je bovendien ook nog af met meditatie dan maak je je hoofd lekker leeg en zorg je voor diepe ontspanning. Dan kruip je toch met een heel ander gevoel onder de dekens. Overweeg daarom toch eens om een yoga mat te kopen!

Slapen als een yogi met Yoga Nidra

Er zijn verschillende yogahoudingen die je kunt uitvoeren om je nachtrust te bevorderen, zoals de kind-houding, de gebroken kaars tegen de muur, de omgekeerde hand-op-knie-pose, de kat en de naar beneden gerichte-hond pose. Maar er is zelfs een volledige yogastroming genaamd Yoga Nidra, oftewel yogaslaap, waarbij je helemaal geen houdingen hoeft vast te houden, maar alleen op je rug ligt.

Het is echter niet de bedoeling dat je daadwerkelijk in slaap valt, maar juist dat je naar een diepe fysieke en mentale ontspanning toewerkt, waarbij je eigenlijk balanceert tussen slapen en waken. Je kunt Yoga Nidra doen onder begeleiding van een yogadocent. Dat kan ook gewoon thuis op je bed door via YouTube gratis online Yoga Nidra oefeningen te zoeken. Volg je een Yoga Nidra les op locatie, zorg dan voor een extra dikke, en dus extra comfortabele yoga mat en een warm dekentje. Dat zen gevoel neem je dan vervolgens mee je bed in en je zult slapen als een yogi. 

– Dit artikel is een partnerbijdrage van Yogashop.nl

Gerelateerde artikelen