Women Dancing Together

Dít is waarom dansen de beste meditatie is

Je kent het vast: je zet een lekker nummer op en ineens begin je te bewegen. Je heupen wiegen mee, je armen maken sierlijke bewegingen en zonder dat je het doorhebt, zit je helemaal in de muziek. Juist dát gevoel is de basis van dansmeditatie: een vorm van bewegen die niet alleen goed is voor je lijf, maar ook voor je hoofd.

Geen ingewikkelde pasjes, geen oordeel. Gewoon jij, muziek en beweging. Santé zocht uit waarom dansen misschien wel de beste vorm van meditatie is.

Wat is dansmeditatie?

Dansmeditatie is een vorm van meditatie waarbij je je lichaam vrij laat bewegen op muziek, zonder vaste pasjes of structuur. Het doel is om via beweging in het moment te komen, je hoofd tot rust te brengen en je emoties te laten stromen. In plaats van stilzitten, gebruik je dans als middel om mindfulness te beoefenen en dichter bij jezelf te komen.

Bij dansmeditatie gaat het niet om prestaties of choreografie, maar om het ervaren van je lichaam en gevoelens. Je beweegt op een manier die voor jou prettig voelt, afgestemd op je ademhaling en emoties. Deze vorm van meditatie helpt je om spanning los te laten, je bewustzijn te vergroten en innerlijke rust te vinden.

Lees ook: 4 meditatietechnieken tegen stress

1. Dansen zit in onze DNA

Muziek en dans zijn al zo oud als de mensheid zelf. In veel culturen was dansen een manier om met elkaar in verbinding te komen of om iets groters te eren; denk aan rituelen of spirituele vieringen. Wanneer je je laat leiden door het ritme, reageert je lichaam instinctief. Het denken verdwijnt naar de achtergrond en je komt in contact met jezelf en het moment. Dat is precies waar meditatie om draait. Ecstatic Dance, een spirituele dansvorm, bouwt volledig voort op dat principe.

2. Controle loslaten

Een dansmeditatie draait niet om hoe je beweegt, maar dát je beweegt. Bij dansmeditatie gaat het er niet om hoe je beweegt, maar dát je beweegt. Laat de muziek de leiding nemen en laat het idee van ‘goed’ of ‘mooi’ dansen los. Juist wanneer je vrij beweegt op het ritme, ontstaat er ruimte om te voelen in plaats van te denken. Laat de muziek je leiden en ontdek hoe bevrijdend het voelt als je je overgeeft aan het ritme. Uit onderzoek blijkt dat muziek direct effect heeft op je lichaam. Je stemt als het ware je bewegingen af op het geluid. Vooral trommelgeluiden resoneren sterk met je bekken, wat zorgt voor diepe, aardse bewegingen. Geen pasjes dus, maar puur gevoel.

Lees ook: Leven met hypochondrie: Hoe ga je met deze gezondheidsangst om?

3. Stressvermindering

Tijdens het dansen maakt je lichaam serotonine aan, het zogeheten gelukshormoon. Hierdoor voel je je blijer en rustiger. Onderzoek uit de jaren tachtig laat zelfs zien dat dans kan helpen bij het verminderen van angst en depressieve gevoelens. En als je vaker danst, kun je daar ook je zelfvertrouwen, lichaamsbeeld en algemene welzijn mee verbeteren. Instant humeurbooster dus!

4. Ademhaling

Zowel in dans als in meditatie speelt ademhaling een belangrijke rol. Heb je moeite om uit je hoofd te komen? Focus je dan op je ademhaling. Richt je aandacht op het gevoel van lucht die je longen in- en uitstroomt. Dansonderzoeker Jamie Marich beschrijft in haar boek Dancing Mindfulness hoe je via ademhaling tot rust komt tijdens het dansen. De beroemde choreografe Martha Graham benadrukte dat beweging begint vanuit de adem en het bekken, waarbij spanning en ontspanning elkaar afwisselen. Net als bij yoga en meditatie zijn er ook bij dans technieken waarbij ademhaling helpt om in het nu te komen.

BEELD: GETTY IMAGES
Bronnen: dansmagazine, bramboer, happinezz

Uit andere media


Denise Delgado

Denise is een creatieve freelance journalist. Ze heeft European Studies gestudeerd aan de Haagse Hogeschool en Journalistiek aan KU Leuven campus Brussel. Denise is bedreven in het creëren van content en is een enthousiast, nieuwsgierig en vriendelijk persoon met een enorme wanderlust. Naast haar passie voor reizen, is ze gek op vechtsport, muziek, wijn en fietsen in de natuur.

Meer van Denise