2024 wordt jouw jaar! 7 tips van Santé
8 december 2023
Was 2023 niet helemaal het jaar dat je voor ogen had? Nieuwe ronde, nieuwe kansen: met deze fijne tips ga jij een sprankelend 2024 tegemoet.
Hoe zorg je dat de komende twaalf maanden van je leven écht gaan tellen? Hoe vind je motivatie voor verandering? Hoe maak je echt tijd voor jezelf? Met deze 7 tips van Santé maak je in ieder geval een goede start.
Lees ook: door deze 5 kapsel fouten zie je er ouder uit
1. Maak tijd vrij voor jezelf
Jezelf vooropstellen is niet egoïstisch. Je wordt er gelukkiger van. En wanneer jij lekker in je vel zit, kun je anderen ook beter helpen om zich goed te voelen. Win-win dus. Uit onderzoek van de British Psychological Society blijkt dat mensen die regelmatig me-time inplannen zich mentaal beter voelen, beter presteren op het werk én een betere werk-privébalans hebben. Alle reden dus om die momenten voor jezelf te blokken in je agenda. Schrijf je dus in voor die cursus die al zo lang op je verlanglijstje staat of maak tijd vrij om lekker te ontspannen in een warm bad. Heb je juist behoefte aan actie? Zet bewegen hoog op je prioriteitenlijst. Tijd besteden aan jezelf levert je écht meer op dan het je kost, trust us!
2. Stel je eigen ‘leefregels’ op en houd je eraan
Ging je vorig jaar net iets te vaak over je grenzen? Grenzen stellen kan best een uitdaging zijn, zeker als je niet precies weet waar ze liggen. Een goed begin is je eigen ‘leefregels’ opstellen. Wat vind jij belangrijk? Wil je bijvoorbeeld niet meer na zes uur ’s avonds aan het werk zijn? Of wil je minimaal twee keer in de week een lange lunchwandeling maken? Maak die afspraak met jezelf, communiceer hem zo nodig met anderen en houd je er vervolgens aan. Merk je dat je in het weekend tijd nodig hebt om uit te rusten en op te laden? Houd het dan bij één sociale afspraak, ook als anderen een beroep op je doen. Misschien is het in het begin lastig om wat vaker nee te verkopen, maar je doet dit voor jezelf.
3. Geniet zonder schuldgevoel
Heel eerlijk: kun jij genieten van iets lekkers zonder een stemmetje in je hoofd dat zegt dat je iets Heel Erg Slechts eet? Je schuldig voelen als je je even niet aan je dieet of eetschema houdt, draagt niet bepaald bij aan een positieve mindset. Ontzeg jezelf dus niet alles, ook niet als het je goede voornemen is om wat kilo’s kwijt te raken. Uit onderzoek van de International journal of obesity blijkt namelijk dat een gezonde leefstijl beter vol te houden is wanneer je jezelf toestaat zo nu en dan iets ‘ongezonds’ te eten. Balans is de sleutel tot succes.
Lees ook: ee keer per week seks is genoeg
4. Sta wat vaker stil bij wat jou gelukkig maakt
Successen zijn er om gevierd te worden, ook al zijn ze nog zo klein. Richt je daarom op alle dingen in je leven die goed gaan in plaats van te focussen op alles wat niet gaat zoals je wilt. Schrijf een tijdlang elke avond drie dingen op die jou die dag gelukkig hebben gemaakt en waarvoor je dankbaar bent. Uit onderzoek van Psychotherapy research blijkt dat het uiten van je dankbaarheid je zelfvertrouwen en mentale gezondheid een boost geven. Dat effect is het sterkst als je vooral positieve woorden gebruikt. Schrap het woordje ‘niet’ dus uit je vocabulaire.
5. Gebruik de kracht van kleuren
Ja, ook in 2024 zul je vroeg of laat een off-day hebben. Niets aan de hand, je kunt jouw ‘slechte’ dag namelijk een positieve draai geven met de juiste kleur. Wetenschapper Sir Isaac Newton ontdekte al in 1666 dat we bepaalde kleuren met een bepaald gevoel associëren. Groen schept harmonie, oranje wekt enthousiasme op, rood staat voor passie, geel brengt positiviteit en blauw werkt rustgevend. Met kleuren kun je je stemming dus een beetje beïnvloeden en je humeur zo nodig verbeteren. Stem bijvoorbeeld je kledingkleur af op je behoefte of zet een gekleurd accessoire in het zicht.
6. Schrijf het van je af
Stoppen met piekeren is makkelijker gezegd dan gedaan. Wat kan helpen, is je gedachten van je af schrijven. Door op te schrijven wat je dwarszit, orden je je gedachten en kun je er objectiever naar kijken. Soms kom je al schrijvend tot een oplossing en weet je ineens wat je moet doen. Ook kun je door het trage proces van schrijven (met pen en papier) in een soort meditatieve staat komen. Je gedachten schieten niet meer alle kanten op, maar komen wat meer tot rust. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af om elke dag minimaal twee of drie pagina’s vol te pennen in een notitieboekje. Of zet de timer op tien minuten. Onthoud: het hoeft geen literair meesterwerk te worden, niemand hoeft het ooit te lezen. Schrijf gewoon op wat er in je opkomt, alles is goed. Wedden dat je je daarna een stuk lichter voelt?
7. Doe iets voor een ander
Je hoeft echt niet meteen vrijwilligerswerk te gaan doen (mag natuurlijk wel). Ook in je eigen omgeving kun je van betekenis zijn. Random acts of kindness, wordt dit ook wel genoemd. Simpele dingen die je voor een ander kunt doen, zoals een kaartje sturen, een compliment geven, je hulp aanbieden. Als je anderen ergens mee kunt helpen, geeft dat je een gevoel van voldoening, zeker als je er ook erkenning voor krijgt, zegt gedragswetenschapper Dan Ariely. En voldoening is een van de belangrijkste ingrediënten voor een gelukkig leven.
Tip van de redactie
Je hebt altijd een keuze. Als je dat eenmaal beseft, kun je kiezen hoe je op een situatie reageert en zo je eigen levensgeluk creëren. In Keuzekracht legt Eline Princée aan de hand van vijf eenvoudige stappen uit hoe je zelfverzekerder, dapperder en gelukkiger kunt worden, zodat ook jij bewustere keuzes kunt maken. Voor meer informatie klik op onderstaande button.
Gelukkiger leven kun je leren
TEKST RACHEL KABELAAR
BEELD GETTYIMAGES
8 DECEMBER 2023