Tweevrouwenthee

We leven langer dus de AOW-leeftijd gaat omhoog in 2028

Nederlanders worden steeds ouder en daarom gaat de AOW-leeftijd in 2028 met drie maanden omhoog.

09-11-2022

Momenteel heb je vanaf 66 jaar en 7 maanden recht op een oudersdomsuitkering, ofwel AOW-uitkering. Vanaf volgend jaar tot en met 2027 wordt dat 67, waar nog eens drie maanden bijkomen in 2028. Dat betekent dat Nederlanders met het geboortejaar 1961 hun eerste ouderdomsuitkering ontvangen als ze 67 jaar en 3 maanden oud zijn.

We worden ouder

De AOW-leeftijd is gebaseerd of cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS), dat vaststelt wat de gemiddelde levensverwachting van Nederlanders is. Tussen 1950 en 2019 is deze dusdanig gestegen, dat er is besloten de AOW-leeftijd te laten meestijgen. Overigens is het niet zo dat iedere maand die we gemiddeld langer leven bij de AOW-leeftijd wordt geteld. In het Pensioenakkoord van 2019 staat dat de AOW-leeftijd minder snel zal stijgen dan voorheen.

AOW is te duur

De Algemene Oudersdomswet (AOW) is in 1947 bedacht door politicus Willem Drees om ouderen te ondersteunen tijdens de wederopbouw. Momenteel betaalt iedere werkende Nederlander de AOW van de mensen die op dat moment met pensioen zijn. Dat heet het sociale omslagstelsel. Er is alleen één probleem: toen de AOW werd ingevoerd werden mensen 73 jaar. Dat is nu al 81, wat betekent dat mensen gemiddeld twee keer zo lang gebruik maken van de AOW. De AOW zoals deze oorspronkelijk is ingevoerd, is nu te duur geworden. Daarom verhoogt de regering steeds de AOW-leeftijd.

Tip van de redactie

Kobo Sage e-reader