Bruce Willis 2100x1440

Wat is de onzichtbare taalziekte afasie?

De familie van acteur Bruce Willis (67) kondigde aan dat hij stopt met acteren door afasie. Dit houdt deze onzichtbare taalziekte in.

Ongeveer 30.000 mensen in Nederland hebben afasie. Deze taalstoornis ontstaat bij niet aangeboren hersenletsel aan de linker hersenhelft, bijvoorbeeld na een ongeluk, tumor, beroerte of dementie. Een ziekte die niet aangeboren is, noem je ook wel ‘verworven’. Mensen met afasie konden (in de meeste gevallen) voorheen dus zonder problemen communiceren.

Volledige intellect

Bij afasie heb je moeite met spreken, begrijpen, lezen en schrijven. Het zorgt ervoor dat je niet meer goed kan zeggen wat je wil, lang naar woorden moet zoeken en lastig kan deelnemen aan gesprekken. Hoe heftig deze klachten zijn, hangt af van de plaats en de ernst van de beschadiging in de hersenen. Ook verschillen de klachten. Zo kan het voorkomen dat iemand met afasie taal goed begrijpt maar lastig kan spreken of juist andersom. Er zijn daarom verschillende typen van de taalstoornis. De meeste patiënten beschikken naast de klachten, nog gewoon over hun volledige intellect. Dat maakt dat afasie enorm frustrerend kan zijn voor de patiënt.

Tijdelijk of blijvend

De grootste oorzaak van niet aangeboren hersenletsel is een beroerte. Ongeveer 30 procent van de mensen die dit meemaken, zo’n 40.000 mensen per jaar, krijgt ook afasie. De stoornis kan blijvend zijn of tijdelijk, omdat hersenen zich tot op zekere hoogte kunnen aanpassen aan de veranderingen. Het grootste herstel vindt plaats tot drie maanden na de beroerte.

Dan is er nog de vorm van afasie die geleidelijk ontstaat, namelijk primair progressieve afasie (PPA of de Ziekte van Mesulam). Dit is een vrij zeldzame vorm van dementie waarbij de klachten zich langzaam ontwikkelen en verergeren.

Afasie kent dus verschillende oorzaken, vormen en verlopen. Van Bruce Willis is niet bekend of hij een beroerte heeft gehad.

Bron: Afasietherapie.nl

Tip van de redactie

Fitbit Luxe fitness & wellness tracker
Fitbitluxegoud
Bestel hier